„Kněz byl okamžitě suspendovaný, což znamená, že byl postavený mimo kněžskou službu,“ informoval Deník Vysočina opat Jáchym Šimek z Kanonie premonstrátů v Želivě, který reagoval na spekulace, že dotyčný kněz dál slouží v klášteře mše pro veřejnost.

Pětatřicetiletý kněz byl obviněn z toho, že loni v Chebu při extrémních sadisticko-sexuálních hrátkách uřízl varle jinému muži. Za zločin neoprávněného odebrání tkání a orgán hrozí knězi až osm let vězení. Ve vazbě neskončil mimo jiné proto, že se za něj zaručila kanonie.

Vstupní brána do želivského kláštera
Kněz, který uřízl muži varle, je opět v klášteře. Místní se bouří

„Součástí této záruky je striktní omezení jeho pohybu na uzavřenou část kláštera, neustálý dohled a spolupráce s vyšetřujícími orgány a soudem přiděleným probačním úředníkem. Tyto závazky bez výjimky plníme, a proto je vyloučeno, že by kněz mohl vystupovat na veřejnosti, a navíc sloužil mše,“ podotkl opat Jáchym, který veřejnost ujišťuje, že průběžně komunikují s představiteli obce a věřícími. Ti dosud neměli jistotu, jak se kanonie k případu kněze postavila.

Nejrůznější dohady

„Chápu, že současný vývoj situace a informace, které jsou k dispozici svádí k různým dohadům a mohou vést k nesprávným závěrům. Faktem je, že do ukončení vyšetřování nemůžeme poskytovat žádné další informace,“ dodal opat.