Po loňském úspěchu uspořádalo občanské sdružení Cervus Semilensis v sobotu 2. ročník Otevřeného mistrovství Semil v přípravě kváskového kysela. Konalo se opět v restauraci V Pivovaru a zábavný večer doprovázely tématické soutěže.

Minimálmně litr

Porota ve složení Radek Machytka, Vladimír Bažant, Dalibor Lampa, Richard Stehlík a Miloš Sladký hodnotila celkem 20 vzorků, minimální množství v každém z nich bylo 1 litr, aby se dostalo na všechny. Jako nejlepší bylo vyhlášeno kyselo Vilmy Kobrlové, druhá skončila Věra Machytková a třetí Eva Šírová.

Co je bouchoř?

Během večera byly také občanským sdružením Cervus Semilensis uděleny ceny za kulturní počin roku. Ty získali René Vaněk za to, jak dokonale utajil před Semilskými svůj literární a výtvarný talent a také Spálováci a Okolňáci za stmelování místní komunity a udržování tradic.

Součástí akce byly i zábavné doprovodné soutěže o nejrychlejší oloupání brambory, tanec s bramborou nebo nenáročný kvíz pro náročné znalce, který obsahoval zábavné otázky. Například co je bouchoř, vopich, štrejchovačka nebo lepenice. V samotném závěru pak Podkrkonošská a pojizerská společnost přátel Járy Cimrmana předvedla živý obraz s názvem Balada o podkrkonošském kvásku.

(pjs)