Od příštího týdne už Hradečtí jedou naostro. V úterý je ve Štruncových sadech čeká osmifinále poháru MOL Cupu s domácí Viktorií Plzeň a příští sobotu vyrazí do Líšně k prvnímu druholigovému duelu jara.

Tvrdá hra nevoní

Votroci se proti Varnsdorfu střelecky neprosadili stejně jako v mistrovském duelu loni na podzim (0:0). Současná tvrdá defenziva Severočechů jim nevoní, přitom o rok dříve téhož soupeře doma rekordně zničili (8:0).

„Dneska to bylo zase o tom, jestli soupeři v prvních patnácti minutách ukážeme, že jsme schopni vyrovnat se jeho důrazu. Když si s tím nedokážeme poradit, tak pak ztrácíme herní jistotu,“ poukázal na důvody prohry trenér Zdenko Frťala.

Chyběla agresivita

Hradečtí přitom šance měli, dvě Adam Vlkanova, po jedné Dominik Soukeník, Erik Prekop, Jakub Rada a tu největší Pavel Dvořák. Míč ale v síti neskončil.

„Ve vápně jsme nebyli dostatečně agresivní,“ poukázal Frťala. „Naše hra je založená na fotbalovosti, ale agresivita je nezbytná,“ zdůraznil.

Střelcem zápasu tak byl kanonýr Rudnyckyj. A z řad hostů nemusel být jediný, několik podařených brejků zastavil až gólman Patrik Vízek.

„Musíme si z toho vzít ponaučení. V soutěži nám nikdo nedá nic zadarmo. Jen profesorský styl nestačí. Nemůžeme čekat, že se nás každý zalekne,“ varuje před vstupem do druhé ligy Frťala. „Musíme ale zase dát hlavu nahoru. Tohle utkání nás vrátilo do reality,“ burcuje  vzápětí.

Fotbalisté pražské Slavie překvapivě vyřadili z Evropské ligy anglický Leicester City.
Podkrkonošské sparťany Leicester zklamal. Slávisté chtěli znovu soupeře z Anglie

Kapitán: Spadli jsme na zem

V podobném duchu poslední přípravný zápas hodnotil Adam Vlkanova. „Prohráli jsme a nutno říct, že zaslouženě. Nebylo to od nás dobré,“ přiznal kapitán týmu.

Na technické hře Hradce se částečně podepsal přechod z umělého trávníku na přírodní. „Bylo to znát i u mě osobně. Přece jen mi chvíli trvalo, než jsem si zase zvykl. Kolikrát mi balón překážel. Celkově jsme měli ve hře hodně ztrát,“ uvedl.

„Je to dobře, že jsme dostali tuhle ránu. Tahle facka nám může pomoct, abychom se dobře připravili na Líšeň,“ dodal Vlkanova. Ještě předtím přijde ostrý pohárový test na hřišti vicemistra z Plzně.

Hradec Králové - Varnsdorf 0:1

Fakta - branka: 31. Rudnyckyj. Rozhodčí: Vít – Arnošt, Stieber. ŽK: Kodeš, Novotný, Leibl, Kateřiňák (vš. Hradec). Poločas: 0:1.
FC Hradec Králové: Vízek – Vučić (46. Mejdr), Kodeš, Donát (59. Leibl), Urma (46. Novotný) – Soukeník, Rada (59. Kateřiňák) – Záviška (59. Samko), Dvořák (59. Egbewole), Vlkanova (67. Doležal) – Prekop (59. Vašulín).