Ví se o Vás a Spartě. Můžete nám přiblížit tento vztah?
V dětství jsem fandil Bohemce. Byly to časy, kdy vyhráli jediný titul, který mají a váleli v evropských pohárech. Někdy v období mé puberty Bohemka začala uvadat, již nehrála tak atraktivní fotbal a vedle na Letné se pomalu začala odvíjet éra železné Sparty, tak jsem prostě dezertoval a začal Spartě fandit. Později, když jsem hrál několik sezon na Admiře v Kobylisích, jsme chodili s klukama ze Sparty na pivko a za zábavou, takže od té doby mám ke Spartě hodně blízko.

MFK Chrudim - SK Slavia Praha 1:3
Fotbalisté Chrudimi hrají pohárový superzápas: Slavia musí, my můžeme

Máte nějaký opravdu nezapomenutelný zážitek se Spartou?
Zažil jsem se sparťany pár jejich nočních tahů Prahou a hledání se ráno za úsvitu, kdy se počítaly ztráty. Opravdu se na některé věci těžko zapomíná, ale to si nechám pro sebe. Opravdový zážitek mám z nultého ročníku Ligy mistrů, na Letnou přijela nabitá Barcelona. Co hráč, to superstar, a já byl přímo na stadionu u toho. Tenkrát ještě podceňovaná Sparta předvedla famózní výkon a Barcu porazila. Někteří hráči po hřišti létali jako na motorce. Atmosféra na stadionu byla neopakovatelná. Jako hráči se mi poštěstilo si několikrát zahrát na stadionu Sparty, ať to byl český pohár, anebo jen přátelák, vždy to byl zážitek. Ovšem největší jsem zažil v roce 1990, to jsem hrál za SK Rakovník, kdy těsně před odletem našeho nároďáku na mistrovství světa v Itálii jsme jim dělali sparingpartnera v zápase na Letné za umělého osvětlení. Tenkrát na mě hráli střídavě Lubomír Moravčík a Luboš Kubík, takže se mi motala hlava ještě třetí den po zápase.

Co říkáte na současnou situaci ve Spartě? A vůbec v českém fotbale?
Tak to je na delší debatu o tom, jakou jsme Spartu chtěli mít a jakou ji máme. Přiznám se, že se mi líbí masochismus Daniela Křetínského, protože kdybych já dal miliardu do Sparty a viděl ty výsledky, tak se asi zabiji. Všichni jsme se těšili, po těch všech posilách v minulém létě, že nabušený a namotivovaný tým sejme hravě všechno, co jim bude stát v cestě a místo toho jsme se dívali na partu zralou k návštěvě psychologa. Je to jako v životě, kde není srdce, není láska, není radost, ale oni to v sobě mají, jen to rozvinout. A druhá otázka mě baví, stav českého fotbalu. Pořád se mluví, jak chceme zlepšit český fotbal, ale podívejme se pravdě do očí, kdo ho zlepšuje. Na Strahově, nebo kde vlastně nyní vedení českého fotbalu sedí, vládnou lidé, kteří náš fotbal dostali tam, kde je, pohybují se v něm v různých funkcích, již mnoho let a vybudovali systém korupce, falše, přetvářky a podvodů a tito lidé by měli něco zlepšit?

Na kterého spoluhráče vzpomínáte nejraději a proč? Nebo naopak nejméně rád?
Za dobu mé aktivní kariéry jsem poznal spousty výborných hráčů nejen po fotbalové stránce, ale i po stránce lidské a naopak i dost podivínů, a také pár týpků, které bych potkat již nechtěl, ale těch bylo jen pár. Ohromně mi pomohl Vašek Eck, který v té době hrál v SK Rakovník na pravém křídle. Potom bych zmínil Pepíka Csaplára, který byl maximální perfekcionista, někdy na hřišti až nesnesitelný, ale zároveň se mi hodně věnoval po taktické stránce a pomohl mi se hodně zlepšit. No a ještě musím zmínit jednoho fotbalistu, který mi také hodně pomohl, ale zároveň to byl jeden z těch zázraků přírody. Jmenuje se Míra Mika a přišel k nám ze Sparty. Denně vykouřil krabičku cigaret, každý den po cestě z tréninku, ale nebyla výjimka, že již i po cestě na odpolední trénink, se pravidelně zastavoval na pár kousků v hospodě Na Mlejnku, ale na hřišti patřil vždy k nejlepším, dával spousty gólů a létal po hřišti jako motorová myš.

Trenéři Jan Suchopárek s Michalem Horňákem, patron Jan Koller a talentovaný brankář Matěj Kovář besedovali se zlínskými školáky.
Slavný kanonýr Jan Koller pobavil zlínské školáky vzpomínkou na Bayern

Je něco, co vás při fotbale dokáže vytočit?
Já patřím k těm klidnějším lidem, kteří se snaží držet emoce pod kontrolou, ale když bouchnou saze, musí to ven, a to se občas stane. Opravdu nesnáším, když si něco v kabině řekneme, ale najednou si někteří dělají, co chtějí a hrají věci po svém . No a je o mě známo, že nesnáším lež, přetvářku a nespravedlnost, tudíž mám občas problémy s rozhodčími, kteří dokáží totálně pokazit zápas. Ale ne že by v zápase udělali chybu, tak jako hráči, která se dá pochopit a odpustit, ale úmyslně a systematicky ovlivní zápas v něčí prospěch, nebo jen ze své ješitnosti chtějí někomu ublížit, někoho potrestat, to jsem opravdu nastartovaný.

Autor: Miloslav Doležal