Překvapen, ale zároveň potěšen. Tak by se stručně daly shrnout dojmy krajského šampiona podzimní fotbalové Tip ligy. Tím se stal Miroslav Matuška z Třesovic.

Populární soutěž čtenářů Deníku, v níž se tipují výsledky fotbalových zápasů od I. ligy až po „pralesní“ nejnižší soutěže, čítala třináct kol. Na vítěze okresních částí čekal třicetilitrový soudek piva Gambrinus. Tím to ovšem nekončilo. Nejúspěšnější soutěžící všech pěti okresů Královéhradeckého kraje mezi sebou hráli na dálku ještě o hlavní cenu, kterou je barevný televizor. Vítězem byl hráč s nejvyšším počtem bodů.

V tomto případě tuto skvělou cenu od partnera soutěže vyhrál tipér z malé vesničky nedaleko Hradce Králové, jenž nasbíral celkem 157 bodů. V jarní části televizi získal Vítězslav Šolc starší z Machova na Náchodsku, který měl na svém kontě ještě o jeden bod více.

Miroslav Matuška z Třesovic dorazil do redakce Deníku, kde převzal hlavní cenu podzimní fotbalové Tip ligy - barevný televizor.Zdroj: Deník/ Petr TomešJaké byly vaše první dojmy, když jste se dozvěděl, že jste vyhrál televizor?
Bylo to pro mě velké překvapení. Abych řekl pravdu, tak jsem ani nevěděl, že se hraje i o televizi. Takže původně jsem měl radost z toho, že jsem vyhrál sud „Gambáče“. Televize je příjemným bonusem, ale o to víc jsem potěšen.

V hradeckém okrese jste triumfoval až díky tomu, že do té doby vedoucí hráč v posledním kole vyhořel…
Ano, je to přesně tak. S tím jsem už moc nepočítal. Asi po desátém kole jsem byl sice první, jenže hned vzápětí mi nevyšlo kolo a klesl jsem. Tohle mi tak trošku spadlo do klína, protože jsem i v posledním kole nebyl nějak extra úspěšný.

Prozradíte, jaký máte recept na tipování?
(usměje se) Co k tomu říct? Můj systém je asi takový, že hrozně nerad dávám remízy. Když už nějakou dám, tak musím být na tisíc procent přesvědčený, že bude. Teď jsem ji dal, tuším, třikrát a dvakrát zrovna vyšla. Jedna z nich byla v derby Sparta - Slavia. Když tak nad tím teď přemýšlím, tak možná díky těmhle dvěma remízám jsem vyhrál. Kdybych je nedal, tak tu teď asi mluvíte s někým jiným. Takže ač nerad plichty dávám, tak tentokrát jsem uspěl vlastně díky nim.

Je někdo, s kým se v soutěži hecujete?
To ani moc ne. Mám kamaráda, se kterým to občas probíráme, ale nějak to nehrotíme. Ještě jsem si vzpomněl, že jsem byl nedávno u nás na vesnici v hospodě a chlapi mi tam říkali: „Dobře ty. Konečně se o Třesovicích píše.“ Nejspíš byli rádi, že mi to vyšlo. Musím přiznat, že to bylo příjemné.

Jak naložíte s výhrou?
Co se týká toho soudku, tak ten padne na Silvestra (zasměje se).

Svůj triumf tedy oslavíte až na Silvestra?
(zamyslí se) No, dá se to tak říct. Já teď moc času na nějaké oslavy nemám, jsem v jednom kole. Párkrát se mi stalo, že jsem málem nestihl natipovat.

A co televize?
To musím ještě promyslet, zatím vůbec netuším. U sebe doma televizi mám, takže novou nějak zvlášť nepotřebuji. Zkusím se zeptat syna, se kterým jsme Tip ligu občas rozebírali. Ale jestli mu ji dám, to nevím. Uvidíme.

Jste vášnivý tipér?
Vůbec ne. Tip ligou se jenom bavím, vždyť je to sranda. Tipuji už nějakých pět šest let a je pravda, že úplně špatně si nevedu. Jednou jsem už vyhrál sud piva, to bylo někdy dva tři roky zpátky. Kdy přesně to ale bylo, si už nepamatuji. Ono je to taky i o štěstí. Když to vyjde, tak jsem samozřejmě rád, ale když ne, nelámu nad tím hůl. Nějak zvlášť nad tím nepřemýšlím. Většinou to tam dávám tak, jak si myslím. A když třeba někdy nevím, kouknu se na tabulku.

Na jaře vás opět uvidíme mezi elitou?
To netuším (zasměje se). Určitě budu znovu tipovat a zkusím se umístit co nejvýš. Ale kde to bude, to vám neřeknu. Zase tam něco naházím a uvidíme, jak to dopadne. Každopádně se už těším.

Kapitán české reprezentace Bořek Dočkal v souboji se slovenskou ikonou Markem Hamšíkem.
Úkol je jasný: Postup

Vítězové jednotlivých okresů
Trutnovsko: Aneta Vydrová (Hořice, 100 bodů)
Jičínsko: Patrik Palm (Hořice v Podkrkonoší, 112)
Hradecko: Miroslav Matuška (Třesovice, 157)
Náchodsko: Jaroslav Valchař (Police n. M., 142)
Rychnovsko: Zdeněk Bachura (Olešnice v O. h., 144)