Platí to zatím pro I. B třídu, kde každý klub musí mít svého sudího, jehož svaz proškolí. Premiéru na postu čárového rozhodčího si už odbyl Jan David, jinak hráč a trenér Nového Hradce Králové. A zrovna řídil duel svého klubu v derby s Malšovicemi (2:1).

„Náročné to opravdu bylo. Na jedné straně máte kamarády, se kterými normálně hrajete. Na druhé straně jste pod drobnohledem hostů, kteří jsou pochopitelně podezíraví, zda domácím nenadržujete,“ usmíval se David po svém debutu s praporkem v ruce. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu ve fotbale působit i jako rozhodčí. Dostal jsem k tomu právě kvůli nařízení krajského fotbalového svazu, že každý tým z I. B třídy musí mít alespoň jednoho proškoleného laika, který v případě více souběžně hraných utkání bude k dispozici na doplnění stavu,“ říká David, který rozhodnutí řídit z pozice sudího utkání svého klubu nelituje.

„Jsem za to rád. Zápas jsem si užil. Byla to zajímavá zkušenost, kterou si v budoucnu rád zopakuji,“ netají.

Jeho Nový Hradec porazil rivala z Malšovic 2:1. Od spoluhráčů i protihráčů pár komentářů slyšel.

„Od našich jsem si samozřejmě něco vyslechl, ale bylo to myšleno ze srandy a v dobrém. Naopak hosté mé rozhodnutí ocenili,“ uvedl.

Ilustrační snímek
Nevděčné řemeslo. Fotbalových rozhodčích v Česku ubývá

Spravedlivé posuzovaní situací mu přišlo samozřejmé.

„Být objektivní pro mě nebyl problém. Což nakoneci potvrdila poměrně kontroverzní situace, ve které jsem před gólem našeho týmu odmával těsný ofsajd, kvůli kterému nebyla branka uznána,“ poukázal na svoji férovost.

Fotbal Jan David dosud poznal přímo z trávníku jako hráč nebo z lavičky coby trenér. Teď zkusil i rozhodčího. „Do zápasu jsem nešel bez přípravy. V rámci celé akce jsme se zúčastnili začátečnického semináře, který vedl zkušený rozhodčí a potřebné základy nám přiblížil,“ popsal přípravu.

„Před utkáním jsem pochopitelně lehkou obavu měl, aby všechno proběhlo hladce. Ta byla umocněna tím, že se jednalo o derby, které bývá vyhecovanější. Nakonec ale všechno dopadlo dobře.“   (dj, fvk)

Krajská fotbalová I. A třída: TJ Lokomotiva Hradec Králové - TJ Slovan Broumov.
Nová Paka posledního nešetřila, nasázela deset gólů

Šéf Andrejs: Je to jen krizové opatření
Spokojen se zavedením klubových rozhodčích je zatím předseda Královéhradeckého krajského fotbalového svazu Václav Andrejs, který k novince zavedené od letošní sezony říká:

„Nedostatek rozhodčích nás trápí delší dobu. Na jaře jsme měli možnost využívat rozhodčí z vyšších soutěží, což se od podzimu bude dít vzhledem k vzniku dvou třetích lig minimálně. Nechtěli jsme klubům diktovat, kdy budou hrát, tak jak tomu je v některých okolních regionech. Fotbal na této úrovni je především pro všechny zábavou. Každý klub I. B třídy nám proto dodá minimálně jednoho svého zástupce, kterého my proškolíme na pozici asistenta rozhodčího. Takto proškolený asistent bude rovnoprávným rozhodčím, bude v dresu a bude mít nárok na odměnu. Na školení klubových rozhodčích, jak se tato pozice nazývá, jsem byl mile překvapen zájmem a obecnými znalostmi účastníků.Jinak toto opatření je jen krizové, které budeme využívat jenom v případě, pokud nebudeme mít k dispozici kvalifikované rozhodčí. Naším cílem je samozřejmě soběstačnost v počtu rozhodčích. Náborové akce pokračují, vymýšlíme, jak především mladé lidi oslovit a přitáhnout k fotbalu. Určitě oslovíme i ty perspektivní z nově vyškolených klubových rozhodčích.“