Obrana na prvním místě. Klasická poučka říká, že právě pevná obrana vyhrává tituly. Nebo jim minimálně dává základ. Bez toho, abyste se mohli spolehnout na zadní řady, většinou cesta k dobrým výsledkům nevede.

Boleslav – model jaro 2019 – to zatím jen a jen potvrzuje. Po minulém vítězství nad Příbramí se v tabulce vyšplhala na sedmé místo, pouhé tři body od elitní šestice. Před startem jara přitom měla jediný bod k dobru na skupinu, která si to v nadstavbě rozdá o záchranu.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi týmy AC Sparta Praha a FC Viktoria Plzeň na Letné.
Tresty jsou známy. Plzeň dostala půlmilionovou pokutu, Sparta zaplatí 350 tisíc

Právě propustná obrana byla během podzimu problémem, který Weberův tým nepouštěl na lepší pozice. V pomyslném pořadí největších defenzivních zoufalců z toho bylo po Příbrami a Karviné nelichotivé třetí místo.

„Musíme se zaměřit na defenzívu,“ věděl dobře kouč Jozef Weber na startu přípravy. Dosavadní jarní zápasy ukazují, že se to podařilo. Na jaře má „Bolka“ spolu se Slavií nejlepší obranu, což je oproti devatenácti kolům před pauzou radikální rozdíl.

Boleslav na jaře zatím neporažena

V bitvách s Teplicemi, Jabloncem a Příbramí udrželi Šeda a spol. čisté konto, což se za celou první část podařilo pouze čtyřikrát. Od Plzně a Slovácka dostali jen po jednom gólu. Vidět je to i na bodech. Spolu se Spartou jsou modrobílí jediným neporaženým týmem jara.

„Je to příjemné. Po vyhraném zápase je všechno lepší i jednodušší. Doufám, že sérii ještě natáhneme. Vezeme se na vlně, kterou určitě chceme prodloužit,“ komentuje současnou pohodu v mužstvu Jakub Fulnek.

Patrik Le Giang
Slovák Le Giang: Mám cíl vrátit se do ligy. Půjde v létě do pražských Bohemians?

Jeden ze zimních noviců obrany nechyběl na jejím kraji dosud ani v jednom utkání. Zlepšená vizitka zadních řad jde také za novou stoperskou dvojicí. Od druhého zápasu je její neměnnou součástí Tomáš Hájek, jako druhý střední obránce po navrátilci Aleksandarovi Šušnjarovi naskočil v posledních dvou kolech Jakub Jugas. Oba spolu dříve hrávali ve Zlíně. Jugas si po výhře nad Příbramí souhru pochvaloval: „S Tomášem se známe dlouho, dá se říct, že ta spolupráce šlape. Ještě to chce vyladit s týmem. Zatím neznáme ty návyky, ale jinak spokojenost.“

Bez šance tým není ani v sobotu, kdy od 14 hodin nastoupí ve Vítkovicích proti Baníku. Ten vyšel v posledních třech kolech bodově zcela naprázdno. „Nečeká nás nic lehkého, ale těšíme se. Bývá tam skvělá atmosféra a věřím, že to pro nás dobře dopadne,“ maluje si Fulnek.

Srovnání počtu inkasovaných gólů
Nejlepší obrany na jaře (5 zápasů): Slavia 2, Mladá Boleslav 2, Olomouc 3, Sparta 4, Liberec 5, Jablonec 5.
Nejhorší obrany na podzim (19 zápasů): Příbram 43, Karviná 37, Mladá Boleslav 36, Dukla 34, Olomouc 32.
Jarní výsledky: Boleslav – Plzeň 1:1, Teplice – Boleslav 0:2, Boleslav – Jablonec 1:0, Slovácko – Boleslav 1:1, Boleslav – Příbram 2:0.

František Straka přišel zachránit Karvinou. Každý musí začít u sebe, řekl.
Trenér Straka o výzvě v Karviné: Situace je kritická, ale není ztracená