Sky News citovala nejmenovaný zdroj z úřadu pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB), podle něhož skončila několikadenní snaha o vyzvednutí těla úspěšně. Tým se přitom musel vyrovnávat se silnými proudy, které omezovaly dobu, po níž mohl být nasazen stroj řízený na dálku.

Vrak letadla, ve kterém letěl fotbalista Emiliano Sala
Speciální tým vyzdvihne tělo z letounu, ve kterém cestoval fotbalista Sala

„Celá operace byla provedena nejdůstojnějším možným způsobem a rodiny byly průběžně informovýány o jejím průběhu,“ informoval AAIB. Vytažené tělo bylo předáno soudnímu lékaři a k potvrzení identity první nalezené oběti tragické události dojde podle agentury AP teprve po jeho plném ohledání.

Letoun Piper Malibu s registračním číslem N264DB, ve kterém měl Sala přeletět z francouzského Nantes do velšského Cardiffu, se však ze dna vyzvednout nepodařilo. „Očekáváme, že nám nové záběry pořízené dálkově ovládaným zařízením poskytnout cenné důkazy pro další vyšetřování,“ uvedl AAIB.

Nantes chtějí peníze

Argentinský útočník měl před sebou nový začátek. Celek z Cardiffu o něj projevil obrovský zájem a s jeho předchozím působištěm FC Nantes se domluvil na ceně 17 milionů eur. Osmadvacetiletý Sala se tak měl stát nejdražší posilou velšského účastníka Premier League v historii.

Fotbalista Emiliano Sala
Nalezli ztracený vrak letadla, ve kterém cestoval fotbalista Sala

Francouzský tým nyní navzdory tragické události požaduje po klubu Cardiff City uhrazení první části přestupové částky. Člen představenstva velšského klubu Mehmet Dalman potvrdil, že z Nantes dorazila faktura na první splátku ve výši šesti milionů eur.

Vedení klubu je podle britské BBC překvapeno, že celek z Francie požaduje platbu ve chvíli, kdy stále probíhá vyšetřování. „Musíme rodině projevit respekt, pátrání pokračuje,“ uvedl Dalman, podle kterého Nantes pohrozilo právními důsledky, pokud neobdrží platbu během následujících deseti dnů. Zdroj z Cardiffu BBC sdělil, že klub hodlá sjednanou smlouvu dodržet, ale nikoli předtím, než dojde k „ujasnění všech skutečností“. 

Letadlo se rozpadalo

Stroj s Ibbotsonem a osmadvacetiletým fotbalistou zmizel z radarů 21. ledna. Stalo se tak poblíž jednoho z Normanských ostrovů u francouzského pobřeží. Argentinský útočník se vracel z Nantes, kde se byl rozloučit se svými bývalými spoluhráči.

Vrak letadla, ve kterém letěl fotbalista Emiliano Sala
Pátrací tým objevil v troskách Salova letadla tělo. Zatím není jasné, komu patří

Posila velšského fotbalového klubu Cardiff City ještě stihla z paluby poslat přes aplikaci Whats App hlasovou zprávu. „Jsme v letadle a vypadá to, že se rozpadá,“ uvedl fotbalový útočník podle argentinských médií. Posléze dodal, že je „skutečně vystrašený“ a vyjádřil obavy, zda pro něj někoho vyšlou, když se neozve do půl hodiny.

Oficiální pátrání po Salovi a pilotovi malého letadla Davidu Ibbotsonovi záchranáři ukončili bez úspěchu po třech dnech. Další pátrání po vraku letadla posléze umožnila veřejná sbírka, které se zúčastnili mimo jiné i Diego Maradona či Lionel Messi a v níž se vybralo přes 300 tisíc eur (více než sedm milionů korun).

Osmadvacetiletý útočník Emiliano Sala hrál od roku 2015 v Nantes, kde vstřelil celkem 48 gólů. Na podzim byl třetím nejlepším střelcem francouzské Ligue, přičemž vsítil 13 gólů. V zimním přestupovém období se stal nejdražší posilou v historii velšského fotbalového klubu Cardiff City, hrajícím slavnou Premier League. Ten za něj zaplatilo 17 milionů eur (přibližně 425 milionů korun).

Fotbalista Emiliano Sala po podpisu smlouvy s Cardiff City
Zařídím ti let, abys stihl trénink, řekl mu kamarád. Salovo letadlo pak zmizelo