Jenže skok do vyšší soutěže letos slavil i velký úpický rival, a tak si kouč společně se svým týmem musí na soutěžní derby počkat minimálně jednu sezonu.

Trenére, se svým týmem jste s přehledem vybojovali postup do I. A třídy. Byl to už před sezonou váš prvořadý cíl?
Postup nebyl prvořadým cílem, žádný výsledkový cíl od vedení klubu jsme nedostali, ale chtěli jsme se pokusit hrát co nejvýše a hlavně přilákat diváky zpět na úpický stadion, což se nám, myslím, podařilo.

Před rokem se úpická Sparta v soutěži zachránila až v posledních kolech. Co bylo potřeba změnit, abyste mohli hrát o postup?
V první řadě přístup k fotbalu. Hráči pochopili, že bez kvalitního tréninku se nikam neposunou. Podařilo se nám vytvořit výbornou partu, která táhla za jeden provaz, a to jak na hřišti, tak i při oslavách po vítězných utkáních.

Už po podzimu měl váš tým jedenáctibodový náskok. Našel se vůbec moment, kdy byste o prvním místu pochyboval?
Po podzimní části se do mateřského klubu vrátil Martin Kejzlar a zranil se nám Honza Melichar, čímž se nám rozpadla stoperská dvojice. Navíc Pavel Kejzlar neabsolvoval zimní přípravu, protože byl pracovně mimo. Tušil jsem, že v defenzivě budeme mít větší problémy než v podzimní části a po prohrách v Žacléři a Bílé Třemešné nás právě Bílá Třemešná začala dotahovat. Právě v této fázi se ukázala pravá síla mužstva, které nakonec prohrálo až v posledním kole v Jánských Lázních a svůj náskok oproti podzimní části ještě navýšilo na konečných 17 bodů před druhým celkem, což se myslím dlouho v této soutěži nikomu nepodařilo.

Koho byste z úpického kádru nejvíc pochválil? Kdo si zaslouží vyzdvihnout?
Opravdu to není fráze, ale byla to týmová práce. Každý měl v mužstvu dané úkoly a podle výsledku je vidět, že si je hráči plnili na výbornou. Těší mě, že se nám podařilo do mužstva zabudovat dva dorostence, kteří výborně zapadli a stali se platnými hráči našeho mužstva.

Jak se vám vůbec letos líbila úroveň I. B třídy?
Těžko se mi soutěž hodnotí, její úroveň jsem v minulosti moc nesledoval. Ale myslím si, že obecně nižší soutěže trošku oproti minulosti ztrácejí na kvalitě. Je škoda, že se nepodařilo prosadit společný krajský přebor s Pardubickým krajem, i když v dnešní pro sport těžké době se není čemu divit.

Všeobecně platí, že I. A třída je o dost kvalitnější, nebojíte se konkurence? Budete posilovat?
Konkurence je zdravá a na I. A třídu se těším. Myslím si, že jsme se současným kádrem v této soutěži schopni hrát důstojnou roli. Pokud se jedná o posílení kolektivu, tak rozhodně k žádným velkým změnám nedojde. Chceme pracovat převážně se svými odchovanci, což si myslím, je v dnešní době jediná cesta, jak ekonomicky přežít.

Na co se s ohledem na příští ročník nejvíc těšíte a věříte, že vyšší soutěž bude zajímat úpickou veřejnost?
Já pevně věřím, že si diváci na náš stadion v Úpici cestu najdou a budou chodit ještě ve větším počtu než chodili v letošní sezoně na I. B třídu. Vždyť I. A třída se do města vrátila po patnácti letech. Těšil jsem se již od podzimu na to, že si zase zahrajeme derby s Červeným Kostelcem. Sen jsem měl 600 diváků a výsledek 5:4 pro nás (usmívá se). Kluci Kostelce ale uspěli v baráži, takže se těším na to, že by to třeba mohlo vyjít příští rok.