Zajímavý životní příběh píše odchovanec královédvorského fotbalu RADEK KLAZAR. Dvacetiletý ofenzivní hráč vsítil před pěti lety svůj první divizní gól, poté si vyzkoušel tréninkový dril v ligovém Hradci, aby chtěl posléze s fotbalem skončit. Nakonec se ale ke kopané vrátil a co málokdo čekal, nabídku od hradeckých „votroků" obdržel podruhé.

Radku, váš fotbalový osud je opravdu zajímavý. Už v patnácti jste hrál divizi, vsítil první divizní gól. Čím to, že vám nevadil věkový přechod do mužů?
Nebylo to jednoduché, to se jen mohlo zdát. První gól jsem sice vstřelil po deseti minutách v divizi, ale proti tenkrát poslednímu a suverénně nejhoršímu celku soutěže. Nepřeceňoval bych to.

Prozraďte čtenářům, proč jste se docela dlouho na fotbalových trávnících vůbec neobjevoval?
Odjel jsem do Irska vydělávat, a když jsem se vrátil, fotbal jsem už hrát nechtěl. Nějak nebyla chuť.

Přesto jste se vrátil. Co vás k tomu vedlo a s jakými cíli jste do toho šel znovu?
V podstatě byla prvním impulsem moje postava. Ne, že bych byl obézní, ale nějaký ten faldík byl. To jsem chtěl změnit, fotbal byla nadstavba.

Věřil jste, že se po tréninkové snaze do dvorského áčka propracujete tak rychle?
Po pravdě, věřil. Udělal jsem pro to hodně.

Loni na podzim jste nehrál vůbec, pak nastupoval za dvorskou rezervu v krajském přeboru, po letní přestávce se vrátil do divizního týmu, ale dlouho tam nevydržel. Nyní trénujete s ligovým Hradcem Králové. Co říkáte na takový skok?
Skok je to určitě velký, když vezmu v potaz, že jsem nastupoval za rezervu Dvora a trénoval s klukama jen jednou týdně, zbytek individuálně. Dalo obrovskou práci vrátit se po tak dlouhé pauze.

Neutekla ani polovina podzimu a už vám přišla nabídka do Hradce. Bylo to díky vašemu výkonu s „votroky" v poháru?
Ano bylo.

Vy jste ale už v Hradci jednou byl. V čem je to nyní jiné? Proč zkoušíte znovu něco, co vás před dvěma lety nezaujalo?
Jiné je to v tom, že jsem tenkrát přišel do zimní přípravy. Nevěděl jsem, co mě čeká. Teď už to vím. V Hradci mě to zaujalo už tenkrát, jen tělo se s tréninkovými dávkami nebylo schopné srovnat.

Momentálně trénujete s prvním mužstvem, ale hrajete za Převýšov ČFL. Jak se cítíte v ligovém a jak v třetiligovém kádru?
V Hradci i Převýšově jsou vesměs mladí kluci, takže se mezi nimi cítím dobře. V Převýšově se hraje absolutně jiný systém hry. Zatímco ve Dvoře Králové jsem dostával hodně míčů do prostoru, tady hrajeme jen na jednoho útočníka.

Věříte, že dostanete šanci i v Gambrinus lize?
Udělám pro to vše, co bude v mých silách. Chci jít krůček po krůčku, být trpělivý.