Fanoušci pozor! Po roční přestávce v neděli opět dojde na derby mezi divizními soupeři z okresu,  v němž turnovský výběr přivítá Semily. Utkání bude mít jistě náboj. Nejenže půjde o důležité body do tabulky, protože se oba týmy nachází v její dolní polovině, ale pro domácí mužstvo existuje prakticky pouze jediný výsledek, a tím je vítězství. Hosté mohou naopak překvapit!

FKP Turnov (14. místo, 11 bodů) vs. Semily (15. místo, 10 bodů)

„Co si budeme říkat, je to zápas podzimu. Doufám, že potvrdíme body z venku, protože když utkání zvládneme a urveme pak ještě něco, nakonec by z toho mohla být docela klidná zima," řekl jasně staronový trenér Emil Šafář, který Turnov přebral v minulém týdnu po odstupujícím Janu Broschinském, a dodal: „Budeme se snažit pokračovat v tom, co po hráčích chci. To je aktivní hra a pomocí kombinačního fotbalu si chceme vypracovávat šance."

Sílou kádru Turnov jistě nepatří na 14. místo, na kterém se momentálně nachází. Jednobodový rozdíl mezi oběma soky se před sezonou rozhodně nečekal, ale zatímco Semily v soutěži často příjemně překvapují, modrobílí neobvykle často zklamávají. Výjimkou byl duel v Dobrovici, odkud si přivezli výhru.

„Turnov by výhra mohla nakopnout. Ale i nám se proti Pace dařilo, jsme nabuzení. Nebudeme hrát žádného zanďoura, ale chceme se prezentovat otevřeným fotbalem. Turnováky dobře známe, na jejich zápasy s Honzou Brettem pravidelně chodíme, takže víme, kde mají přednosti a kde naopak slabiny. Navíc věřím, že hráče derby vyhecuje," řekl před utkáním kouč Semil Miroslav Procházka.

Oba týmy jsou po výhrách v ideálním rozpoložení a k utkání tak nastoupí v nejlepší náladě. V obou kádrech jsou navíc hráči, kteří mají o motivaci postaráno tím, že ještě nedávno působili v týmu soupeře. Je tedy na co se těšit!

Duel FK Pěnčín/Turnov – SK Semily se hraje v neděli ve 14.30 hodin. Řídit ho bude sudí Matějček. Kdo se odpoutá od spodku tabulky?

Trefí výsledek:

Ani jeden z trenérů nechtěl ventilovat tajný tip, přesto Krkonošský deník oslovil několik funkcionářů, kteří své přání, či tipy vyslovili.

Ladislav Pražák, jednatel SK Semily: „U mě je to už týden jasné. Semily 1:2 vyhrají!"
Petr Herz, předseda OFS Semily: „Přál bych oběma bod, ale to by nic neřešilo. Myslím, že Turnov má o něco lepší kádr, vyhraje 3:1."
Petr Horáček, vedoucí FKP Turnov: „Je to derby, navíc doma, takže máme povinnost vyhrát. Přesný výsledek tipovat nechci."
Jaroslav Pich, redaktor KD: „Domácí jsou favoritem, vyhrát musí – 2:0."

TŘI HRÁČI, TŘI PŘÍBĚHY aneb JSOU I TACÍ, KTERÉ ČEKÁ NEOBVYKLÉ DERBY NA „DRUHÉ" STRANĚ

Ježek: „Bude to nezvyk, jít do kabiny hostů"

Jako kmenový hráč FK Pěnčín-Turnov se v táboře kolory v létě objevil poměrně nečekaně, na poslední chvíli. Přípravu absolvoval v třetiligové Hlavici, hostování do týmu okresního rivala se vyřizovalo těsně před úvodním mistrovským zápasem. Martin JEŽEK se ale hned od úvodního kola usadil v základní sestavě svého nového týmu, ve které nechyběl ani jednou. Jaký rozdíl oproti jeho předchozímu diviznímu působení v mateřském Turnově! Se čtyřmi góly prozatímní nejlepší střelec Semil (společně s Jurajem Hrmem) bude chtít svou bilanci v neděli jistě vylepšit.

Martine, jak se těšíte na duel se „svým" Turnovem?
Na zápas se určitě těším. Po odvolání trenéra Broschinského z domácí lavičky pro mě ale ztratilo určitý náboj. Škoda, že počasí asi nebude optimální. Mohlo se hrát derby o pár kol dříve, ale i tak čekám hodně diváků. Doufám, že přijede i početná skupina fanoušků ze Semil.

Je pro vás zápas výzvou nebo máte spíše obavy z výsledku?
Nikdy jsem proti svému mateřskému klubu nehrál. Bude to trošku nezvyk jít do kabiny hostů (smích – pozn. red.). Zápas je pro mě určitě výzvou. Chci předvést co nejlepší výkon a chci pomoci Semilům k nějakému bodovému zisku.

V Turnově máte hodně přátel. Máte představu, s kým vás čeká nejvíce soubojů?
Je pravda, že v Turnově mám hodně kamarádů, ale to nic nemění na tom, že jim to na hřišti nenechám jen tak (smích – pozn. red.). Jelikož jsem útočník, tak mě čeká konfrontace s domácími obránci. Proto si myslím, že nejvíce soubojů svedu s bratry Hurtovými a stopery Horákem a Vítem.

Proběhlo už nějaké hecování nebo sázka?
Nějaké menší hecování už proběhlo. Sázka zatím ne, ale do neděle času dost. Takže je možné, že nějaká bude (smích – pozn. red.).

Proti Nové Pace jste se vítězstvím naladili. S jakým cílem do Turnova pojedete?
Je to pravda. Proti Pace jsme předvedli náš nejlepší výkon v sezoně a všichni doufáme, že na něj navážeme i v Turnově. Budeme se snažit hrát co možná nejlépe a uvidíme, na co to bude stačit. Doufám, že si odvezeme nějaký ten bodík.

V Semilech jste od léta. Jak se vám zde líbí?
Jsem nad míru spokojen. Parta zde je výborná. Jsem herně dost vytížený a cítím, že výkony jdou nahoru.

„Ač sváteční střelec, teď bych dal gól rád"

Kádr Semil opustil při jejich pádu do krajského přeboru, který tým potkal před rokem a půl. Od té doby válí za sousední Turnov a k návratu ho nezlomil ani opětovný postup černobílých zpět do divize. Jana BRETTA mladšího čeká neobvyklý zápas. Nejenže se postaví mateřskému týmu, navíc se v rodinném souboji střetne s otcem, který bude jako asistent trenéra stát na lavičce Semil.

Bude to nevšední zápas, že?
Hodně se na neděli těším.  Za  dobu, co jsem prozatím v Turnově, je pro mě tento zápas určitě něčím výjimečným. Jednou už jsem proti Semilům hrál – před osmi lety za PFC Český Dub. Naše vítězství bylo vysoké a já jsem tenkrát vsítil hattrick. Ačkoliv jsem svátečním střelcem, určitě bych chtěl v derby dát branku, nejlépe vítěznou. Ale nepředpokládám, že padne mnoho gólů.

Je utkání výzvou nebo máte před soupeřem respekt?
Utkání pro mě není ani výzvou, ani  nemám obavy. Ale respekt k soupeři určitě mám, protože všechny hráče Semil dost dobře znám.

Jak jste řekl – u soupeře budete mít hodně kamarádů. Na koho se nejvíce těšíte?
Na celé mužstvo! Na jednatele (Ladislav Pražák), na Bejbyho (Petr Bohatý, obránce Semil), na všechny.

Zápas se tedy určitě neobejde bez hecování. Už jste někoho vyzval?
To proběhlo už v neděli na stadionu, když v Semilech hrál turnovský dorost a domácí jasně přejel. Už tam jsem se s fanoušky trochu škádlil, že další neděli to dopadne v náš prospěch stejně.

Na lavičce soka bude stát váš otec. Komu bude fandit rodina?
Tak v tom máme doma zcela jasno. S mamkou vedeme už týden 2:1. Zatím nejsou doma žádný nervy, ale myslím, že už v pátek (rozhovor proběhl ve středu pozn. red.) to bude trošku napjatější.

V Dobrovici jste získali překvapivé vítězství, skvěle jste se na derby naladili. S jakým cílem do derby půjdete?
V Dobrovici to bylo skutečně dobrý a pro mě taky jedno z prestižních utkání, protože jsem s soupeři hrál v dorosteneckých kategoriích v Mladé Boleslavi. Pokud přistoupíme k utkání proti Semilům jako v Dobrovici, tak nevím, proč bychom neměli zvítězit. A pokud dostanu důvěru trenéra Šafáře do utkání nastoupit, tak já i celý tým do toho půjdeme s cílem jediným – a tím je výhra. Tip mám… takže je to jasný!

Přeběhlík Kanaval: „Pikantní to jistě bude"

V posledním zápase s Novou Pakou vstřelil do sítě svého bratrance svůj první divizní gól v dresu pruhovaných Semil. Přitom původně mělo být všechno jinak. Tomáš KANAVAL letní přípravu a první tři letošní mistrovské zápasy absolvoval v dresu FK Pěnčín-Turnov. Mladý záložník či útočník, který má zkušenosti například z pražské Sparty, libereckého Slovanu nebo sousedního Jičína se však poté přestěhoval právě do Semil. I on tak prožije hodně neobvyklé derby.

„Svým způsobem to pro mě určitě pikantní bude. To samé ale platí i pro soupeře. Těším se a věřím, že ho zdárně zvládneme," řekl sám hráč, který se ke svému konci v modrobílém týmu už nechce vracet. „Nyní jsem v Semilech a snažím se odvést to nejlepší, abych byl platným hráčem. Myslím, že je tu dobrá parta v čele s trenéry."

Jeho novému týmu poslední zápas vyšel. Po nejlepším výkonu v sezoně si připsal druhé vítězství.

„Ukázalo, že fotbal hrát umíme. A s tím půjdeme i do utkání s Turnovem. Taktika soupeře asi bude trochu nečitelná, protože se vyměnil trenér. My ale budeme tradičně spoléhat na dobrou obrannou činnost a rychlý přechod do útoku. Věřím, že nás trenéři dobře připraví a vymyslí, jak uspět na hřišti soupeře," řekl ofenzivně laděný Kavanal. „Doufám, že k obrazu hry přispěje i dobrá divácká kulisa, kvalitní rozhodčí a v neposlední řadě také my, hráči. Chtěli bychom fotbalem bavit nejen sami sebe, ale za odměnu také diváky. Snad se to povede."