Letohrad – Dvůr Králové 3:2

V podhůří Orlických hor při soutoku Tiché Orlice a Lukavického potoka se sešli dva tradiční účastníci divize, aby odehráli bitvu o důležité premiérové body. Hosté do utkání překvapivě vstoupili s Krulišem jen na lavičce a úvod zápasu jim absolutně nevyšel. Domácí byli aktivnější, na polovině Dvora se snadno prosazovali a co bylo hlavní, stříleli i góly. Už ve 13. minutě se v šestnáctce dostal k míči Čada a s přispěním hostující obrany poprvé překonal Jakuba Vaníčka. Za dalších sedm minut o sobě dal vědět bývalý dvorský kanonýr Černík a hned z toho byl druhý gól v hostující síti. Jakub Černík proti nedávným spoluhráčům zazářil ještě jednou. Po půlhodině hry byl totiž ve vápně faulován a sám proměnil správně nařízený pokutový kop – 3:0.

S hosty to nevypadalo dobře, na nohy ale hráče vrátila hlavička Klazara, jenž stihl snížit ještě před pauzou. Ve druhé půli hosté ožili, na rozdíl jediné trefy upravil stav Řežábek a velká škoda, že chvíli před ním neuspěl Vágner. V závěru Dvoráci tlačili, vynutili si převahu, vyrovnávací gól už ale nepřišel.

Fakta – branky: 19. a 39. z pen. Černík, 14. Čada – 41. Klazar, 79. Řežábek. Rozhodčí: Rais. ŽK: 4:1. Diváci: 150. Poločas: 3:1. FK Letohrad: Ehrenberger – P. Štěpán, Vaniš, Stejskal, Krystl (50. Lorenc) – Šponar (87. Pokorný), Kail, Linhart (53. Strasmeier), Černík (74. Kabourek) – Čada, Konečný (90. Černohous). TJ Dvůr Králové: J. Vaníček – Picha, Podolník, Pavlásek, Tomeš (56. Kruliš) – O. Vaníček, Fejk, Hruška, Řežábek (84. V. Hák) – Vágner, Klazar.

Semily – Vysoké Mýto 0:2 (0:2)

Do Semil se po dvou letech vrátila divize, tým, v němž přes léto nastala řada změn, ale na úvod neuspěl. Soupeře měl přitom nováček papírově hratelného. Hráči Vysokého Mýta ale duel zvládli mnohem lépe a díky dvěma trefám z úvodu utkání dovedli souboj k důležitým třem bodům.

V tropickém počasí bylo základem zvládnout co nejlépe samotný začátek. A právě zde byl pro Semilské zakopaný pes. Už po pěti minutách totiž zbytečně fauloval Vlach, hosté zahrávali standardku a po ní se prosadil Valášek – 0:1.

Domácí se ze šoku snažili oklepat, hrálo se převážně ve středu pole, jenže produktivita byla v sobotu na straně hostů. Ti ještě před uplynutím půlhodiny zápasu udeřili podruhé, to když zvýšil Fikejz.

Ve druhé půli Vysokomýtští prokázali dostatek zkušeností a výsledek si převážně hlídali. Na straně Semil byly k vidění jen náznaky šancí, z nichž neudeřilo ani útočné duo Ježek – Suk. Slušná návštěva se tak odměny za podporu nedočkala a hráči si musejí na bodový zisk počkat minimálně do dalšího kola.

Fakta – branky: 5. Valášek, 28. Fikejz. Rozhodčí: Hádek, Brda, Krupa, ŽK: 1:0. Diváci: 200. Poločas: 0:2. SK Semily: Kraus – Linhart, Brett, Nesvadba, Kočí – Bína – D. Hurt (46. Rumler), Vlach, Polívka (71. Hájek) – Ježek, Suk.

Miroslav Procházka (Semily): „Měli jsme ustrašený začátek. Vyhrát jsme si nezasloužili, naši hráči byli slabší v soubojích, pomalejší."

Turnov – Olympia 0:2

Stejně jako Trutnov, i fotbalisté z Turnova nastoupili ke svému utkání tradičně až v neděli. A na úvod sezony proti nim stál soupeř s velkými ambicemi. Hradecká Olympie má ve svém kádru mimo jiné i nedávné opory dnes již druholigového Hradce (Poděbradský, Rolko, Klapka) a jak hned naznačila, nebude se v soutěži chovat jako bojácný nováček.

Do Turnova si svěřenci dalšího bývalého ligisty Michala Lesáka přijeli pro tři body a už po prvním poločase bylo zřejmé, že jim plány vyjdou. Neuplynula ani čtvrthodina hry, když zaúřadoval již zmiňovaný Klapka, centrem oslovil slovenského útočníka Očovana a Hyka poprvé lovil míč ze sítě. Za dalších 14 minut se Olympia prosadila svou nebezpečnou zbraní a po standardní situaci se v šestnáctce „uklonil" více než dvoumetrový Rolko – 0:2.

Až za tohoto stavu se ke slovu dostali i domácí. Náznak šance gólem Cigánka neskončil, Tvrdý před pauzou branku přestřelil a podobně dopadly ve druhé půli i šance Papouška a Bárty. Soupeř si vítězství zkušeně pohlídal.

Fakta – branky: 14. Očovan, 28. Rolko. Rozhodčí: Kříž, ŽK: 3:0. Diváci: 200. Poločas: 0:2. FK Pěnčín-Turnov: Hyka – Mudra, Šimek, Novotný, Kratochvíl (60. Drahoňovský) – Tvrdý (75. Moravec), Beníšek, Petřík, Cigánek (80. Dlouhý) – Bárta, Papoušek.

Josef Petřík (Pěnčín-Turnov): „Nepropadáme panice, vítězství velmi kvalitního soupeře bylo zasloužené, ačkoliv jsme obdrželi velmi laciné góly. Druhý poločas byl kvalitní i z naší strany.

Trutnov – Litol 6:1

Fotbalisté Trutnova do nové sezony vstoupili tak, jako by šlo o minulou. Přesvědčivému výkonu chyběla snad jen nula na kontě gólmana Šťastného. O tu jej připravil už po dvanácti minutách hry dalekonosnou ranou Šmidrkal. Pro hosty to ale byla jen labutí píseň. Za dalších devět minut totiž po akci Petra Holubce srovnal Tauchman a ve 30. minutě zapadla do branky pumelice Křižoviče. Když pak krátce před odchodem do šaten zvýšil Holubec na 3:1, bylo rozhodnuto.

A také že bylo. Po pauze už na hřišti existovalo jen jedno mužstvo. Domácí navíc fanoušky potěšili ještě třemi góly. V rozmezí pouhých sedmi minut je přidali Kejzlar, nejlepší muž na hřišti Petr Holubec a hlavou poté Makovský.

Fakta – branky: 23. Tauchman, 30. Křižovič, 41. a 63. P. Holubec, 60. Kejzlar, 66. Makovský – 12. Šmidrkal. Rozhodčí: Brychta (Plzeň). ŽK: 1:0. Diváci: 220. Poločas: 3:1. MFK Trutnov: Šťastný – Křižovič, Makovský, Kovář, Tobiáš (80. Kancok) – Kamitz (82. Navrátil), Tauchman, Landyš, J. Holubec (89. Brejcha) – P. Holubec (63. Čech), Kejzlar (76. Šulitka).

Jablonec n. J. – Suchdol 1:3 (0:1)

Jestli si některý ze čtyř poražených regionálních kolektivů může po víkendových bojích nejvíc zoufat, pak jsou to fotbalisté Jablonečku. Ti totiž doma přivítali kutnohorský Suchdol a v utkání byli favoritem. Dokonce měli v průběhu zápasu i převahu, vyhořeli však v koncovce a naopak jim soupeř udělil lekci z produktivity. Nejaktivnějším hráčem první půle byl domácí Štemberk, jenž nejprve sám nevyužil první jabloneckou šanci, pak po jeho akci mířil jen do brankáře Zemánek. To už ale hosté dávno vedli. Ve 14. minutě se totiž ke střele odhodlal Michálek a jeho tečovaná rána šla do protipohybu Farského – 0:1.

Po přestávce nejprve vše hrálo pro domácí. Už po pěti minutách vyrovnal Povr a zdálo se, že Jablonečtí půjdou za obratem. Také šli, měli velkou převahu a hosté se jen bránili. Jenže když vyrazili do brejku, bylo zle. A nejvíc v 67. minutě. To Suchdol zahrával rohový kop a po něm se hlavou prosadil znovu Michálek – 1:2. Zbytek utkání už byla křeč. Domácí se snažili, největší šanci zahodil Karásek, byli to ale opět hosté, kteří z další brejkové situace zvýšili Kacafírkem na 1:3. Bylo hotovo.

Fakta – branky: 50. Povr – 14. a 67. Michálek, 82. Kacafírek. Rozhodčí: Dobrý – Musil, Hurych, ŽK: 0:2. Diváci: 254. Poločas: 0:1. TJ Sokol Jablonec n. J.: Farský – Štemberk, Karásek, Halama, Helm (85. Hrbek) – Sedláček (77. Chropůvka), Krejčík, Rozkovec, Linka – Zemánek (84. Kozel), Povr.

Emil Šafář (Jablonec n. J.): „Soupeř nás vyučil v produktivitě. Nemůžeme doma dostat tři góly, na druhou stranu je pro nás výsledek krutý."