Družstva Rokytnice nad Jizerou a Jilemnice budou mít v letošní sezoně velké problémy se záchranou I. B třídy. Víkendové porážky z nich totiž udělaly adepty na sestupové pozice. Jejich náskok na dvě příčky odsuzující k pádu do okresního přeboru se ztenčil na absolutní minimum.

Náramně se naopak v I. A třídě dál daří fotbalistům Lomnice nad Popelkou. Tamní klub v sobotním utkání na domácí půdě doslova deklasoval Desnou, které nasázel devět gólů, a díky ztrátě Frýdlantu opět navýšil svůj náskok na čele. A protože do krajského přeboru obvykle putují dva nejlepší celky, jsou ve městě sucharů překvapivě blízko postupu. Rozhodující zápasy však partu okolo trenérského dua Zdeněk Baudyš - Michal Sucharda teprve čekají. Nejdůležitější třetina ročníku pro všechny kluby právě přichází!

1.A třída

Harrachov – Mírová 2:4 (0:1)

Branky: 37. a 62. z pen. Chlup – 10. Jíra, 55. vlastní, 80. Beneš, 85. Kázmer. Rozhodčí: Klimt. ŽK: 2:2. Diváků: 80. Harrachov: Vrána – Bergmann, Horáček, Trepera, Kroupa – Vodseďálek, M. David, Medal, Rieger ml. – Chlup, Veselý (30. P. David ml.). Mírová: Vrabec – Bernat, Jíra, Novotka, Rypl (85. Rulc) – Beneš, Bejda, Marcel Kovář, Krouza – Kázmer, Koubek.

Hosté honící se za záchranou nechtěli na půdě už odepsaných horalů nechat nic náhodě a měli si odvést jednoduché tři body. Harrachov však vydatně vzdoroval. První gól vstřelil sice rychle Jíra, pak ale hráči Mírové vyklidili hřiště a domácí získali převahu. Aktivitu zúročili vyrovnávací trefou Chlupa a do kabin se tak odcházelo za vyrovnaného stavu.

Také po obrátce nabral více větru do plachet tým z pod Kozákova. Do vedení ho však poslal Harrachov, když si vstřelil vlastní gól. Z pokutového kopu ale podruhé v utkání Chlup zanedlouho opět srovnal a vyrovnaný duel tak mířil za remízovým koncem. V závěrečné desetiminutovce však favorit přece jen rozhodl. Vítězný gól Beneše z 80. minuty potvrdil další brankou Lukáš Kázmer.

„Odehráli jsme proti Mírové vyrovnaný zápas. V závěrečných deseti minutách jsme však inkasovali dva nešťastné góly, které rozhodly. Škoda, tentokrát to na body rozhodně bylo, ale je to sport a jde se dál," řekl s nadhledem trenér Harrachova Hubert Rieger.

„Začátek nám vyšel podle představ, ale pak jako kdyby někdo přepnul ovladačem a vypadli jsme z role. Domácí nás přehrávali a v průběhu hry tlačili. Nakonec jsme rozhodli v poslední desetiminutovce. Bylo to utrápené, ale jsme za tři hodně důležité body opravdu rádi," řekl trenér SK Mírová Michal Kovář.

Lomnice – Desná 9:2 (5:1)

Branky: 23., 26., 36., 42. a 79. Drahoňovský, 28. Drábek, 54. Zboroň, 70. J. Ďoubalík, 85. Fedoroko – 13. Špaček, 67. Holman. Rozhodčí: Vachek. ŽK: 0:2. Diváků: 100. Lomnice: Jurčo – T. Ďoubalík, Kraus, Nechanský, Košťák (46. J. Ďoubalík) – Hrnčíř, Vohnout (65. Fedorko), Drábek, Heřmanský – Drahoňovský, Zboroň.

Lomnice byla v zápase jasným favoritem. V úvodní čtvrthodině však měla navrch Desná, která se dostala do vedení. Pak ale začal úřadovat domácí kanonýr Daniel Drahoňovský. Ještě před uplynutím půlhodiny vstřelil dva góly, do poločasu stihl nastřílet zřejmě jeden z nejrychlejších hattricků vůbec a přidal i čtvrtý gól. A když se navíc mezi jeho trefy vešla krásná rána Drábka, měli domácí zápas pevně ve svých rukou a odcházeli do kabin za rozhodnutého stavu.

Druhou půli si mohli užít a soupeře rozhodně nešetřili. Nasázeli mu na cestu domů další čtyři branky a dosáhli na rekordní výhru v soutěži. Kromě jiných se po změně stran ještě jednou prosadil i Drahoňovský, jenž tak vlastní účet uzavřel na hodnotě pět. Tolik gólů nestihnou jiní mnohdy za celou sezonu. Skutečně obdivuhodný výkon.

„Zápas jsme začali katastrofálně, hráči jakoby si hráli s trpělivostí lavičky. Pak se ale probudil Drahoňovský a sám rozhodl. Byla to jednoznačná záležitost, museli jsme hráče krotit, protože máme na ukazateli skóre místo jen na jednu číslici. Teď nás ale čekají těžší soupeři," smál se trenér Lomnice Zdeněk Baudyš.

1.B třída

Jilemnice – Smržovka 0:4 (0:1)

Branka: 41. Hrabánek, 60. Štěpánek, 68. Frydrych, 75. A Brož. Rozhodčí: Urbánek. ŽK: 1:1. Diváků: 100. Jilemnice: Černý – Šťastný, Šnorbert, Hadač, Pohořelý – Bergemann, Hradecký st. (60. A. Hnik), Kubina, Mašek (65. Metelka), Havel (72. Šimek)– Horáček.

V prvním poločase měla Jilemnice fotbalově ze hry mírně navrch, ovšem nedokázala nijak ohrozit branku soupeře a pykala za to. Těsně před poločasem totiž brankář Černý neudržel míč po střele Hrabánka a Smržovka se dostala do vedení.

Do druhé půle chtěli domácí vstoupit aktivně a zlomit výsledek. Vůbec se jim ale nedařilo. Hosté převzali veškerou aktivitu, na hřišti dominovali a zaslouženě si odvezli všechny tři body.

„První poločas jsme hráli lépe, ale nic jsme si nevytvořili. Mysleli jsme, že ve druhé půli skóre zlomíme, ale vůbec se nám nedařilo. Soupeř získal na převaze a dvě rychlé branky rozhodly. Po přestávce jsme podali hodně mizerný výkon. Teď nás čekají velmi důležité zápasy o záchranu," nebyl spokojený trenér Jilemnice Libor Tonar.

Rovensko – Velké Hamry B 1:2 (1:2)

Branka: 12. Koudelka – 11. Říha, 42. Prousek. Rozhodčí: Paulů. ŽK: 3:3. Diváků: 100. Rovensko: Koubus – Vítek, Kněbort, Rympler (70. Pařízek), Náhlovský – Mencl, Valentin, D. Malý, Koudelka – Vávra, L. Malý.

Překvapivá porážka domácích přišla z čistajasna. Velké Hamry B v zimě obměnily tým a i na hřišti letošní komety získaly tři body. Hosté se dostali do vedení už v 11. minutě, když se prosadil Říha. Hned po rozehrávce však vyslal rychlou přihrávkou Jaroslav Mencl na zteč Koudelku a rovenský střelec ranou z úhlu srovnal stav. A tak se začínalo znovu.

Rovensko bylo častěji u míče, převahu však nezúročilo ani v šancích Vávry, Valentina a opět Koudelky. Naopak těsně před pauzou inkasovalo podruhé z kopačky Prouska.

Po změně stran si domácí tým vytvořil velký tlak. Ani jednou však síť za zády soupeře nerozvlnil, a tak zůstal bez bodů.

„Měli jsme velký tlak, ale neproměnili jsme kupu šancí. Naopak soupeř měl dvě velké příležitosti a obě proměnil, a tak nás vyučil z efektivity. Takřka třítýdenní přestávka se na nás projevila, byli jsme nerozehraní," litoval hrající předseda Sokola Rovensko Marek Náhlovský.

Horní Branná – Rokytnice n. J. 3:0 (1:0)

Branka: 1. D. Paulů, 66. Beneš, 79. Plecháč. Rozhodčí: Malena. ŽK: 1:2. Diváků: 150. Horní Branná: Hofman – Šimůnek (30. Mar. Hanč), Kocourek, Jindřišek – Pešina – Jón, Beneš, Plecháč, Strmeň (75. Holman) – J. Paulů, D. Paulů (60. L. Svoboda). Rokytnice n.J.: Pičman – Havrda, P. Vrána, Bogdány, M. Martínek (75. Hanko) – Brož, Zahradník, J. Vrána, Škoda – Havlíček, M. Ditz.

Utkání horských rivalů mělo určit toho, komu se bude ve zbytku soutěže lépe dýchat. Oba celky se totiž z různých důvodů propadly tabulkou až do nebezpečného sestupového pásma, a tak se hráčům náramně hodí každý získaný bod. Tentokrát měla navrch Horní Branná.

Vedení se ujala už v 1. minutě, když po přihrávce Strmeně skóroval Dušan Paulů. První poločas pak byl ale hodně neurovnaný. Mírně více ze hry měli hosté, avšak jediná vážnější příležitost Škody skončila na rukavicích Hofmana.

Po změně stran pak domácí svůj náskok potvrdili. V 66. minutě se po rohovém kopu krásnou ranou, kterou otřel o tyč, prosadil Beneš a definitivně tím rozhodl. Závěrečné skóre pak stanovil z trestného kopu Plecháč.

„Za druhý poločas jsme si vyhrát zasloužili. První gól nás paradoxně neuklidnil, ale spíše znervóznil. Bylo to takové nemastné. Po změně stran už jsme ale měli převahu, soupeř měl jen ojedinělé šance, které vychytal náš gólman Hofman. Kluci na těžkém terénu bojovali, za to jim děkuji," řekl trenér Horní Branné Milan Koldovský.

„Po prvním gólu jsme domácí zatlačili, ale šanci jsme si nevytvořili. Z naší strany to nebyl povedený zápas. Celkově to byla spíš kopaná než fotbal," komentoval duel hrající kouč Rokytnice Jan Brož.