Asi málokdo čekal, že po sestupu z divize budou výsledky mužstva natolik kvalitní. S trenérem Dvořákem to ale zdejší fotbalisté dokázali a do jara vstoupí z pozice lídra tabulky. Nyní je ale potřeba neusnout na vavřínech a přes zimu zase tvrdě makat!

Trenére, po podzimu 1. místo – spokojenost maximální?
Zatím ne. Spokojenost je u nás určitě, ale maximální, to opravdu ne.

Jak jste v létě prozradil, s nabídkou vrátit se na trenérskou lavičku jste chvíli váhal…
Váhal jsem, protože jsem si chtěl od fotbalu odpočnout. Nakonec ale všechno dopadlo trochu jinak (usmívá se).

Po sestupu z divize doznal trutnovský kádr několika změn. Čekal jste, že mladí kluci zapadnou tak rychle?
V podzimní části se do kádru zařadilo několik mladých hráčů. Musím říct, že jsme byli mile překvapeni, jak se s tím vypořádali.

Porazit vás na podzim dokázal jen Broumov. Znamená to, že šlo o nejsilnějšího soka?
To rozhodně ne. Nešlo o nejsilnějšího soupeře, ale Broumov u nás hrál velice organizovaně a potrestal nás v produktivitě. S každého vítězství nebo porážky si musíte něco vzít. My jsme si z tohoto nezdaru vzali hodně. Bylo to pro nás důležité varování.

Soutěži dlouho vévodili hráči Červeného Kostelce, kteří pokazili až samotný závěr roku. Jsou právě oni týmem, kterého se před jarní částí musíte nejvíce obávat?
Musíme jít znovu zápas od zápasu. S pokorou a respektem k soupeřům, dobře se připravit na každé utkání.

Koho byste ve svém týmu rád vyzdvihl, od koho naopak čekáte víc?
Vyzdvihl bych celý kolektiv, ale samozřejmě od některých očekáváme víc.

Snažíte se o divácky atraktivní fotbal. Není škoda, že právě letos, kdy divizi hraje řada nováčků, Trutnov chybí?
Divize je samozřejmě divácky atraktivnější, ale všechno má svůj čas (úsměv).

Při pohledu na skóre máte nejlepší obranu v soutěži. Je právě kvalitní defenzíva tím, na čem jako trenér stavíte?
Určitě vycházíme z dobré defenzivní činnosti. Kvůli tomu jsme na podzim změnili rozestavění týmu.

Hruška: „Chybí polovina loňské sestavy"

Je tím pravým srdcařem. Rodák z Bílé Třemešné MICHAL HRUŠKA hraje fotbal ve Dvoře už řadu let a v sezoně 2012/2013 zažívá v klubu i novou roli trenéra. Pozici nemá jednoduchou, přesto věří, že na konci jara bude se svými svěřenci (spoluhráči) slavit záchranu krajského přeboru.

Michale, patříte k dlouholetým hráčům klubu. Jak se seběhlo, že jste se ocitl u trenérského kormidla rezervy mužů?
Po jarní části skončil u B mužstva jako trenér pan Celler, který se posunul na pozici sportovního ředitele klubu. Byl to právě jeho nápad, abych se stal hrajícím trenérem. Sice jsem vzhledem ke svým hodně omezeným časovým možnostem dlouho váhal, ale fakt, že hráči A i B mužstva přes týden trénují společně pod vedením trenéra A mužstva mi nakonec rozhodování ulehčil.

Jste hrajícím trenérem. Váhal jste i nad možností postavit se při zápasech jen na lavičku?
Naopak. Je třeba pracovat perspektivně a z tohoto pohledu je zbytečné, abych na hřišti zabíral místo klukům, kteří perspektivu klubu představují. Proto byla má představa taková, že hrát budu spíše jen výjimečně. Situace se bohužel vyvinula úplně jinak. Početně nás na většinu utkání bylo tak málo, že jsem hrát musel. Druhou stránkou věci je pak to, že některá utkání (zejména to domácí s Týništěm) mi ukázala, že jen s mladými kluky se takováto soutěž hrát nedá. Kluci přeci jen na hřišti občas potřebuji usměrnit od někoho, ke komu mají vzhledem k věku alespoň trochu respekt. A takovýto „retro" věk mám v kádru bohužel jen já.

Trenérská premiéra zatím nevychází podle představ. Tým je předposlední. Kde hledat příčiny?
Příčin je hned několik. Tou hlavní je určitě zásadní obměna kádru. Máme mužstvo složené z hráčů okolo 20 let, z nichž pro některé šlo o první půlsezónu v dospělém fotbalu, kterému musejí teprve přivyknout. Naši činnost negativně ovlivnily i „výpadky" hráčů z A mužstva, které pak svou lavičku muselo doplnit o hráče B mužstva. Nezřídka jsme tak k utkání nastupovali s 12 či 13 hráči. Navíc složení kádru bylo na každé utkání úplně jiné… Pak jsou zde ještě příčiny daleko hlubší začínající „podporou" města sportu, ale to by bylo na delší rozbor.

V čem je největší rozdíl oproti předchozímu ročníku, kdy byl Dvůr Králové B po podzimu s 28 body třetí?
Na to je odpověď jednoduchá. Chybí z různých příčin minimálně polovina tehdejší základní sestavy.

Vaše mužstvo inkasovalo během patnácti podzimních kol 45 branek. Nehodí se toto číslo spíš k bilanci celé sezony?
To nepochybně. Gólů jsme inkasovali opravdu strašně moc. Souvisí to s tím, o čem jsem hovořil výše. Máme nezkušené mužstvo. V několika utkáních jsme se soupeřem hráli většinu zápasu zcela vyrovnaně, ale inkasované rozdílové góly vedly k tomu, že se kluci úplně psychicky položili a pak ještě dostali na cestu pěkný příděl. Velký problém byla také ve špatné, či spíš žádné komunikaci na hřišti. Kluci prostě musí pochopit, že pokud si na hřišti vzájemnou komunikací nepomohou, fungovat to nemůže.

Sestup si určitě nikdo v klubu nepřeje. Co bude třeba udělat pro zlepšení stávající situace?
Upřímně řečeno, pokud se stávající kádr A a B mužstva neposílí alespoň o dva nebo tři hráče, bude to strašně těžké, protože pak jen obtížně můžeme eliminovat negativa, se kterými jsme se potýkali na podzim. Spíše ale předpokládám, že k takovému posílení nedojde. Budeme tak muset doufat, že mladí hráči dokážou ke kvalitě, kterou určitě mají, přidat nadstavbu v podobě plnění taktických pokynů a hlavně zodpovědnému přístupu k celému utkání.

Našly se na podzim i některé zápasy, při nichž jste byl s výkonem mužstva spokojen?
Nepochybně ano. Dobře jsme hráli v Jičíně, kde jsme premiérově zvítězili. Spokojený jsem byl také s výkonem v Jaroměři, kterou jsme převážnou část utkání přehrávali, a také v Lázních Bělohrad, kde jsme si prohrát nezasloužili.

Zkuste se převtělit do role věštce. Kdo myslíte, že letos soutěž vyhraje a kdo ji naopak opustí v roli sestupujícího?
Jsem přesvědčený o tom, že soutěž vyhraje Trutnov. První polovinu soutěže sice měli určité výkyvy, ale v té druhé už dominovali. Mají výborného trenéra a bylo vidět, že jeho práce se začíná projevovat. Na jaře to bude z jejich strany určitě ještě lepší. Postup bych jim navíc moc přál, jak kvůli Mildovi tak proto, že Trutnov je můj „druhý domov". Sestup nepřeju nikomu hlavně doufám, že se nebude týkat nás.