Před týdnem se mladší žáci a starší přípravka společného týmu Rtyně a Úpice pod hlavičkou TJ Baník Rtyně v Podkrkonoší zúčastnili mezinárodního turnaje v německém Gudensbergu. Místní klub uspořádal fotbalové klání v rámci oslav 25 let mládežnické kopané ve městě.

Na turnaj byli kromě regionálních týmů pozváni i zástupci partnerských měst ze Rtyně, Jelcz-Laskowice (Polsko) a Schtschyrez (Ukrajina). Po příjezdu do místa konání si celý kolektiv z východních Čech užil procházku městem i přivítání od organizátorů, druhý den ráno už ale mohly začít očekávané fotbalové boje. Hrálo se na dvou hřištích, v rozestavení 6+1, po dobu jednou 12 minut a ve dvou skupinách po pěti týmech.

Starší přípravce se od začátku turnaje dařilo na výbornou. Po úvodní bezbrankové remíze s týmem JSG Dillich/Na/Tro přišla hned tři vítězství v řadě. Nejprve se dostavil těsný úspěch nad JSG Edermunde (1:0), poté si hráči s chutí zastříleli v souboji s FSG Gudensberg 2 (4:0), a v posledním duelu skupiny si Rtyně/Úpice poradila i s JSG Mengsberg (2:0).

Z prvního místa následoval postup do semifinále a v něm si proti TSV Wabern reprezentanti podkrkonošského regionu úspěšným penaltovým rozstřelem zajistili bitvu o zlato. Soupeřem v ní byl domácí FSG Gudensberg. Ač německý favorit brzy prohrával 0:2, stihl bojovností ještě vyrovnat, v penaltové loterii ale byli znovu úspěšní Češi. Hrdinou se stal stejně jako v semifinále brankář Jan Lauterbach.

Úspěch starší přípravky jako by byl vhozenou rukavicí pro mladší žáky. Ti na jedné straně viděli oslavující kamarády, zároveň se ale již připravovali na vlastní boje. A také v této kategorii se nadšeně bojující partě podařilo postoupit do finále.

V základní skupině nejprve porazila JSG Willingen (3:0), JLC Jelcz Laskowice (2:0) a FSG Gudensberg (5:0). O postupu ze skupiny bylo rozhodnuto, a tak si česká výprava mohla dovolit i jedno zakolísání v podobě porážky 0:1 od JSG Edermunde.

Ač šli hráči Rtyně/Úpice do semifinále zklamaní z předchozího výsledku, poradili si hravě s týmem JSG Melsungen (2:0) a zajistili si stejně jako jejich mladší kolegové účast ve finále. Soupeřem byl JLC Jelcz Laskowice. Podkrkonošský celek se sice ujal taktovky utkání a držel míč častěji na svých kopačkách, jediné branky docílil soupeř, a tak se pomyslný double nekonal.

„Těžko popsat všechny okamžiky, které jsme za ty společné dny prožili. Ale věříme, že nás turnaj obohatil o spoustu zážitků a všichni na něj budeme v dobrém vzpomínat. Místní pořadatelé nám připravili nadstandardní podmínky, které snad ani v našem prostředí připravit nelze. Poděkování patří především městu Rtyně v Podkrkonoší, které setkání zprostředkovalo, a tím umožnilo malým fotbalistům reprezentovat nejen své město, svůj klub, ale především Českou republiku. A reprezentovali na jedničku," popsal zážitky hráčů jeden ze zástupců realizačního týmu Bohumil Kafka.

Zdroj: Youtube

(vas, to)