Čtyři roky. Tak dlouhé měla trvání zahraniční anabáze staronové tváře FC Hradec Králové DAVIDA KALOUSKA (narozen 13. května 1975). V polské nejvyšší soutěži oblékal hradecký odchovanec dva a půl roku dres Zaglebie Lubin, poté přestoupil do druholigové Arky Gdyně. Přestože měl v klubu ještě rok platnou smlouvu, rozhodl se pro návrat do Čech. „Votrokům“ se levonohý obránce, jenž v české lize nasbíral 111 startů a vstřelil tři branky, upsal na jeden rok.

To už se vám v Polsku nelíbilo?
Jedním z důvodů, proč jsem odešel, byla osoba nového trenéra, který se mnou nechtěl spolupracovat a doporučil mi, abych se s vedením dohodl na ukončení smlouvy. Mně samotného to už také táhlo domů, čtyři roky v zahraničí mi stačily.

Jak vůbec hodnotíte tuto štaci? Co vám přinesla po fotbalové a životní stránce?
Určitě ji hodnotím pozitivně. Poznal jsem nové trenéry, spoluhráče a zvykal si na moderní herní trendy. V Lubinu jsem byl naprosto spokojený. Rok a půl jsem pravidelně hrál, ale pak přišlo nepříjemné zranění, které mě dost přibrzdilo.

Rozhodně byste mohl srovnávat. Která liga je kvalitnější? Jaký je vůbec v Polsku náhled na fotbal po rozsáhlé korupčí aféře?
Obě ligy jsou si kvalitou podobné. Na zápasy chodí ale mnohem větší návštěvy a fanoušci vás maximálně podporují. Pro fotbal se tam zkrátka dělá hodně. Podílí se na tom zejména obrovský zájem médií. Po korupčních aférách byla spousta fotbalových činovníků pozavírána, padaly obrovské finanční pokuty a několik klubů bylo přeřazeno do nižších soutěžích. Na rozdíl od dění u nás se s tím prostě nepárali. Pro očistu fotbalu dělají vskutku maximum.

Trochu odbočme. V Polsku jste přešel na vegetariánskou stravu. Proč?
Musím vás opravit. Nejsem vegetarián, ale vitarián, což znamená, že jím pouze syrovou stravu.

Co si pod tím má laik představit?
Přes den jsem pouze na čerstvém ovoci a k večeři si připravuji zeleninové saláty. Vůbec nejím maso, rýži a těstoviny. Na druhou stranu musím přiznat, že úplně stoprocentní vitarián nejsem. Když mám občas chuť na pizzu, tak si ji klidně objednám.

Proč ta změna?
Měl jsem problémy se žaludkem. Hledal jsem různé diety, protože jsem nehodlal brát žádné léky. Chtěl jsem to řešit přírodní cestou, až jsem narazil na tento způsob. Dodržuji to teprve tři čtvrtě roku, ale cítím, že mi to pomáhá.

Chutě na kdysi oblíbený hovězí steak vás tedy nepřepadají?
Ne, ne. Maso mi vůbec nechybí. (směje se)

Řekněte, co je pravdy na tom, že vás trenér Gdyně nechtěl stavět kvůli tomu, že jste v zimním období extrémně zhubl?
Je sice pravda, že jsem nejprve extrémně zhubl, ale poté jsem váhu začal nabírat zpět. Od kluků jsem se dozvěděl, že jim říkal, že nebudu hrát, protože nejím maso, a tím pádem nemám sílu.

Jste zpátky v Čechách. Prý jste měl nabídku i ze Zlína. Proč jste dal přednost druhé před první ligou?
Nedá se říci, že bych dal přednost druhé lize. Kluby se však nedohodly.

Vrátil jste se do rodného prostředí. Už jste si zvykl na nové spoluhráče?
Když jsem se vrátil, poznal jsem v kabině akorát Karla Podhajského a asistenta Michala Šmardu, s nimiž jsem v Hradci ještě hrál. V šatně se to mladými kluky hemží. Občas se taky ještě cítím mlád, takže si s nimi v pohodě rozumím. (směje se)

Hradec by měl znovu bojovat o nejvyšší příčky. Středeční vystoupení v Edenu to jen potvrdilo. Těsná prohra 3:2 s mistrovskou Slavií, navíc po gólu inkasovaném v 90. minutě, je zcela jistě povzbudivým impulsem…
Byl to dobrý zápas, přesto si myslím, že jsme ještě nepodali výkon na hranici našich možností. Hlavně jsme nemuseli prohrát. Na Slavii bylo ale vidět, že mermomocí touží vyhrát, a přestože po našich gólech do šatny prohrávala, tak se jí nakonec podařilo skóre otočit.

Po zranění kotníku, které jste si přivodil před necelými dvěma týdny na turnaji v Hlinsku, jste na Slavii odehrál druhý poločas. Cítíte se už zcela fit?
Musím to zaťukat, kotník zatím drží.