Tři týmy ze Semilska – tři rozdílná hodnocení podzimní části I. A třídy. „Prostřední" krajská soutěž letos nemá jednoznačného favorita na postup. Takže bude postupující dvojice tak jako tak překvapivá.

Do hry o krajský přebor se letos výrazně přihlásila i Lomnice nad Popelkou. Mužstvo složené z domácích hráčů a doplněné zejména čtveřicí fotbalistů z Jablonce nad Jizerou na podzim válelo. Jen jedinkrát našlo přemožitele a z domácího areálu, i přes občasnou herní nespokojenost, vytvořilo nedobytnou tvrz.

Opačné problémy mají v Harrachově. Tamní oddíl očekával, že letošní sezona bude těžká. Velmi úzký hráčský kádr ale dosáhl jen na tři body, a tak se horalé stali už po třinácti kolech velmi vážným adeptem na sestup. Musel by se stát snad zázrak, aby se mu vyhnuli.

A v Mírové? Tam řeší naprosto jiné problémy. S podzimní částí ale nemusí být tamní funkcionáři ani fotbalisté příliš nespokojeni.

Krkonošský deník přináší tradiční ohlédnutí za právě skončeným fotbalovým půlrokem. Nakoukněte spolu s trenéry za vrátka kabin.

FC LOMNICE NAD POPELKOU (2. místo, 26 bodů)

Fotbalistům z města sucharů podzimní část I. A třídy jednoznačně sedla. Tým si potykal s novými posilami, šlapal a stal se štikou celé soutěže. Kdyby se navíc nechtěně nepasoval do role remízového krále, mohl podzim v druhé nejvyšší krajské soutěži v poklidu ovládnout.

Zdeňku Baudyšovi s Michalem Suchardou se konečně podařilo poměrně stabilizovat kádr. Ač změny na hřišti během roku pochopitelně probíhaly, osa týmu se vykrystalizovala. Skvělým tahem byl příchod útočníka Holmana, který při hostování z Jablonce nad Jizerou nasázel sedm branek a patřil k ofenzivním tahounům. Totéž ovšem platí i o dalším sedmibrankovém forvardovi Danielu Drahoňovském. A když se k tomu přičte další střelecká forma Michala Drábka, který byl stoprocentní v penaltových pokusech, vyneslo to tým na druhé místo.

Ale pozor! Lomnický fotbal zdaleka nebyl jen o útočení. Defenziva včela s nestorem Jezdinským mezi tyčemi či stálicemi Nechanským a Vohnoutem je nejlepší ve svém oboru v celém čtrnáctičlenném pelotonu. Vždyť během třinácti utkání tým inkasoval jen čtrnáctkrát!

„Po třech letech práce musím konstatovat, že jsme si podzim užili. Jdeme postupnými krůčky dopředu, a i když jsem si myslel, že bychom mohli hrát na špici tabulky, druhé místo očekávání předčilo. O postupu jsme se bavili, ale zatím jsme opatrní. Osobně si myslím, že na přebor by to bylo pořád asi málo. Ale to jsou přece jen brzké úvahy. S druhým místem jsme spokojeni. To, že máme nejlepší obranu, nás mile překvapilo. Je před námi ale ještě jaro, které rozhodne," je spokojený, ale i upřímně při zemi hlavní trenér a předseda FC Lomnice Zdeněk Baudyš.

SK MÍROVÁ (13. místo, 13 bodů)

Po neuvěřitelně tragickém intermezzu v krajském přeboru letos v Mírové nešlo ani tak o výsledky, jako o stabilizaci celého klubu. Odhlášení dorosteneckého týmu těsně před sezonou nebylo jistě dobrým znamením, jinak se ale v Mírové atmosféra začala zcela jistě krůček po krůčku lepšit.

Tým v průběhu podzimu opustili někteří hráči, namátkou otec a syn Grebeníčkové či Močkovský, kteří zde byli na hostování. A důležité též bylo, že mírovský oddíl zvládl důležité zápasy s celky, které se v tabulce pohybují v obdobných spodních patrech.

Po tragickém či katastrofálním úvodu se mužstvo výsledkově zlepšilo a jeho startovní pozice pro jarní část tabulky není rozhodně k zahození. Konečná bilance čtyř výher a jedné remízy nepůsobí, i přes předposlední místo, nikterak strašidelně v přihlédnutí na nezáviděníhodnou situaci z loňské sezony.

„Po špatném začátku se situace zlepšila v době, kdy tým opustili někteří hráči. Určitě jsme neprožili ideální podzim. Představovali bychom si vše trochu jinak. Já osobně jsem si myslel asi na pět bodů navíc. Máme co zlepšovat, čeká nás zimní příprava, která je vždy důležitá. Jsme ale rádi, že jsme udrželi bodový krok se soupeři, kteří s námi budou na jaře hrát o sestup a záchranu," řekl trenér SK Mírová Michal Kovář.

JISKRA HARRACHOV (14. místo, 3 body)

Tragédie. Podzimní část horalům nevyšla. Absolutně vůbec. Týmu okolo střelce Václava Veselého na podzim nevyšlo vůbec nic. Dokonce ani kouzlo domácího „ďolíčku", kde se žádnému ze soupeřů nehraje na úzkém hřišti vůbec dobře, nefungovalo.

Harrachov na podzim hned dvanáctkrát prohrál. Jen Rynoltice asi ještě ani teď nechápou, proč na hřišti absencemi i herní kvalitou decimovaného soupeře nechaly všechny body. Odchody Barbořáka či Sedlmajera se pro Harrachov ukázaly jako příliš citelné.

Sezona se horalům bude zachraňovat jen těžko. Ale kdo ví, třeba urputní bojovníci z lyžařského střediska všechny překvapí na fotbalových trávnících i napřesrok.

„Tento půlrok nám nevyšel vůbec. Ale už před začátkem jsme tušili, že to nebude žádná idylka. Kádr jsme oslabili, prakticky jsme nepřivedli žádnou posilu. Vyloženě jsme si podzim protrpěli. Samozřejmě se pokusíme s týmem přes zimu něco udělat, máme něco rozjednané, ale uvidíme, co se vlastně podaří dotáhnout. Nechtěl bych však házet flintu do žita. Na druhou stranu je to jen fotbal a jako fotbal se musí tahle hra také brát," neztrácí tradiční nadhled nad podzimními neúspěchy harrachovský trenér a srdcař Hubert Rieger.

TABULKA I.A TŘÍDY

1. Frýdlant 13 9 0 4 41:17 27
2. Lomnice 13 7 5 1 28:14 26
3. Bílý Kostel 13 7 3 3 37:20 24
4. Mimoň 13 7 3 3 31:21 24
5. Hejnice 13 7 2 4 30:22 23
6. Doubí 13 6 3 4 21:22 21
7. Cvikov 13 5 3 5 25:24 18
8. Rynoltice 13 5 2 6 25:26 17
9. Stráž p. R. 13 5 2 6 22:27 17
10. Krásná Studánka 13 5 1 7 26:28 16
11. Desná 13 5 1 7 31:39 16
12. VTJ Rapid Liberec 13 3 4 6 28:37 13
13. Mírová 13 4 1 8 19:38 13
14. Harrachov 13 1 0 12 11:40 3