Fanoušci se mají skutečně na co těšit! Už dlouho neběhalo po okrese tak zvučné fotbalové jméno, jakým je Petr Papoušek. Dlouholetá opora záložních řad Slovanu Liberec, se kterým získala dva mistrovské tituly nejvyšší české ligy, zakotvila od zimy v kádru SK Semily a bude mu pomáhat v cestě za záchranou soutěže. Skutečná přestupová bomba tak láká fanoušky na skvostné přihrávky a dělové střely.

V dnešním vydání Krkonošský deník přináší malé ohlédnutí za bývalými slavnými hráči, kteří v klubech v okrese působí či působili dříve. Není jich mnoho, spojeni jsou vesměs s týmy z Turnova a Semil.

Exligisté hrají i v FK Pěnčín/Turnov

Bývalé profesionální fotbalisty mají v současnosti ve svém středu také Turnováci. Tamní tým se může spolehnout na stopera Jiřího Víta, který má na kontě necelou stovku startů v nejvyšší české soutěži, nebo Radka Cimbála. Současná turnovská brankářská „dvojka" v dresu Bohemians Praha v lize nastoupila k šestatřiceti utkáním. Druhou ligu a soutěže v Polsku pak okusil třeba i Josef Petřík mladší.
Tím výčet aktivních hráčů se zkušenostmi s nejvyššími soutěžemi končí. Zmínit lze snad jen ještě Vojtěcha Hurta, jenž nakoukl do fotbalu na top úrovni v loňském létě na čtrnáctidenní zkoušce v pražských Bohemians 1905.

A z hráčů, kteří své kariéry už uzavřeli? V Turnově dříve působil Jozef Weber, jenž odehrál v nejvyšší české soutěži více než 400 utkání. Později hrál také v sousedních Sedmihorkách, kde navázal na Martina Hřídela, dřívějšího hráče Dukly Praha, Viktorie Plzeň nebo Příbrami. Hřídel se později prosadil v nejvyšší soutěži také jako trenér Kladna.

Přehlídka při účasti Semil v ČFL

Největší plejádu hráčů se zkušenostmi z nejvyšší české soutěže pak mohli sledovat fanoušci v nejúspěšnějším období semilské klubu. Když tým působil ve třetí nejvyšší lize, nastupoval zde například Radovan Hromádko.

Náchodský rodák, který odehrál například i dvě utkání za reprezentaci České republiky, v klubu působil v letech 2001 – 2004.

Spoluhráčem mu během těchto let byl třeba gólman Oldřich Pařízek (dříve Žižkov, Příbram či belgické Antwerpy). Za koloru hrál i Karel Stanner (bývalý kouč Mladé Boleslavi), Tomáš Požár (Sparta Praha) nebo Aleš Češek, současný kustod Jablonce nad Nisou.

Z trochu jiného soudku je pak zajímavostí působení Jana Pešiny v Horní Branné. Účastník I. A třídy má totiž ve svém středu prostřednictvím Pešiny reprezentačního servismana českých lyžařů. Jeho služeb využívá například Lukáš Bauer a další.

Kalibr Papouška však na Semilsku dlouho nehrál. Takže fanoušci, hrrr na fotbal!

Poprvé by se měla nová hvězda Semil v pruhovaném dresu v soutěžním zápase představit už v neděli (sobotní utkání prvního jarního kola Semily – Náchod bylo pro nepřizpůsobivý terén odloženo). Svěřenci kouče Miroslava Procházky totiž zajíždí do Náchoda k utkání se Dvorem Králové. První domácí duel pak Papoušek s ostatními absolvují v sobotu 23. března, kdy do Pojizeří přijede mužstvo Svitav.

Zvučná posila stihne většinu utkání!

Velmi zvučnou posilu získal do svých řad v zimní přestávce místní divizní tým. Fotbalisté po podzimu čtrnáctého týmu tabulky přivítali v kabině PETRA PAPOUŠKA. Hráč s ligovými zkušenostmi by měl dopomoci k záchraně.

Od zimy trénujete mládež libereckého Slovanu. Jak vás tato práce naplňuje?
Nabídku jsem dostal někdy před Vánoci od pánů Kleibla a Myslivečka. Chtěli, abych v Liberci trénoval sedmnáctku. Já jsem byl sice ještě dohodnutý na angažmá v Prostějově, ale po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodl pro trénování.

Jak se vám v nové roli zatím líbí?
Mám už nějaké zkušenosti s trénování ze Slovenska. Baví mě to.

Na poslední fotbalové štaci jste byl v moravském Prostějově. Nelákali vás ještě k dalšímu působení?
Odchod z Prostějova nebyl vůbec lehký. Měli jsme tam velmi dobrou partu, hráli tam dobří kluci, takže to bylo těžké rozhodování, protože jsem tam původně měl ještě alespoň na jaro zůstat.

Po podzimní části jste byli druzí. Lákala vás i druhá liga?
Nevědělo se, jak by to bylo. Nebylo to jisté, klub o tom zatím moc nemluvil, takže i když Prostějov skončí první, tak se bude asi rozhodovat až v červnu.

Fotbalově jste nyní zakončil v Semilech. Co vás do pruhovaného celku přivedlo?
Nechtělo se mi ještě končit s aktivním fotbalem. Je to hlavně díky Koudymu (Petr Koudelka, gólman SK Semily – pozn. aut.) a Ondrovi Vlachovi, kteří trénují moje děti. Oni ze srandy tuhle možnost nadhodili a já jsem se toho chytil.

Jak se vám noví spoluhráči jevili v přátelských zápasech?
Hráli jsme spíše proti slabším soupeřům, takže těžko posuzovat. Jsem na divizi opravdu zvědavý. Teď přišel Ondra Černý z liberecké juniorky, takže doufám, že i s ním budeme hrát tak, abychom se zachránili.

Máte představu o úrovni tamní divizní skupiny?
Když jsem skončil s profesionálním fotbalem, tak jsem v Prostějově taky nejprve hrál divizi, takže nějakou představu mám. Za rok, co divizi nehraji, tak se to moc změnit nemohlo. Myslím, že to bude asi hodně podobné.

Měl jste i jiné nabídky, kde byste mohl na jaře působit?
Abych řekl pravdu, tak jsem si po návratu do Liberce ani nic nesháněl. Byla tam sice možnost odejít do Německa, ale podle rozlosování bych moc utkání stejně nestihl.

V Semilech budete k dispozici častěji?
Myslím, že ve většině. Asi jen dvakrát nebo třikrát se mi to kryje. Asi tolikrát budu chybět.