I.B třída

SK Janské Lázně – TJ Baník Žacléř 0:6 (0:3).

„Nové koště, dobře mete." Tohle přísloví prostě ve fotbale platí. A co teprve v Žacléři, kde po minulém kole kouče Gajdoše vystřídal na lavičce Jaroslav Votoček. Ten s týmem prožil dva tréninky, a jestli mužstvu radil důrazný nástup do zápasu, pak jej celá jedenáctka vyslyšela náramně. V 10. minutě totiž v Janských Lázních otevřel skóre Ondráško, po chvíli skóroval Lukáš Vít a ve 23. minutě to po brance Janaty bylo už 0:3! Tak s tímhle asi domácí parta nepočítala.

Baníkovců bylo plné hřiště i po přestávce, to si navíc hosté vyzkoušeli přesilovku, jelikož bez možnosti střídání musel ze hry odstoupit domácí Štelzer. A tak pokračovala střelnice. Na 0:4 zvýšil svou druhou trefou v utkání Janata a tenisovou podobu dali výsledku v závěrečném finiši hrající předseda klubu Kotyk a střídající Franze.

Fakta – branky: 10. Ondráško, 17. L. Vít, 23. a 56. Janata, 86. Kotyk, 89. Franze. Rozhodčí: Kout. ŽK: 2:3. Diváků: 80. SK Janské Lázně: Bernasinski – Demuth (30. M. Dvořák st.), Kos, M. Dvořák ml., Mihalík – Sameš, Kábrt, Kult, Horák – Štelzer, Němeček. TJ Baník Žacléř: Volhejn – T. Knap, Baše (84. Popelka), M. Vít, Kovačík – Mádle (69. Brožek), Kotyk, Ondráško (78. Franze), Skála – L. Vít (61. P. Petrů), Janata.

Petr Janovec, vedoucí družstva Janských Lázní: „Hosté byli po celý zápas lepší. Na těžkém rozmoklém terénu se pohybovali lépe a o výsledku rozhodli do 23. minuty, kdy vstřelili tři branky. Baník se po změně trenéra prezentoval výkonem, na který domácí nenašli protizbraň."

Jaroslav Votoček, trenér Žacléře: „Celý tým zaslouží velkou pochvalu. Kluci splnili to, co jsme si před zápasem řekli. Hrálo se na těžkém terénu a my jsme věřili, že se projeví fakt, že máme v týmu mladší a pohyblivější hráče. Duel jsme rozhodli do 25. minuty a v těžkých chvílích nás podržel brankář Volhejn."

TJ FC Avon Rudník – FC Mladé Buky 4:0 (3:0).

Také druhé sobotní okresní derby přineslo vítězství bodově chudšího. Také druhé derby přineslo rozhodnutí už v úvodních chvílích hry. Ve 2. minutě totiž Sucháň orazítkoval břevno, pak otevřel skóre domácí Novák a stejný hráč se prosadil za další tři minuty podruhé z penalty – 2:0. Hlavně díky jeho střelecké produktivitě tak mohl hrát Rudník v klidu a se zajištěnou obranou čekat na chybu soupeře. Šance byly na obou stranách, hlavně Machalík mohl snížit, na další góly si ale museli diváci počkat až do druhého poločasu.

No a v něm nečekali dlouho. Po čtyřech minutách se po trestném kopu Hylmara prosadil hlavou důrazný Štemberka, a když se za chvíli nechali vyloučit Jurík s Machalíkem, bylo o vítězi rozhodnuto. V 68. minutě ještě upravil na konečných 4:0 Čáp, jemuž připravil šanci hráč utkání Lukáš Novák. Oba soupeři se tak v tabulce „zarovnali" na jedenácti bodech.

Fakta – branky: 2. a 5. L. Novák, 49. Štemberka, 68. Čáp. Rozhodčí: Seidl. ŽK: 2:3. ČK: 0:2 (50. Jurík, 53. Machalík). Diváků: 100. TJ FC Avon Rudník: Stránský – Václavík, Víšek, Štemberka, Svoboda – Kment, Hylmar (80. Jebavý), Sucháň, Hloušek – D. Čáp (86. Hořešovský), L. Novák (76. Zeman). FC Mladé Buky: Strasser – Bečka (59. Kalousek), Mihálka, Patsch, Hrubeš – Štěpánek (80. Kaňka), Liška, Brhel, Toth, Jurík – Machalík.

Juraj Sucháň, záložník Rudníku: „Hodně nám pomohl vydařený úvod a ve druhé půli i červené karty dvou hostujících hráčů. Mohli jsme vyhrát i vyšším rozdílem, ale za výsledek 4:0 jsme rádi."

Miloš Moravec, trenér Mladých Buků: „Zápas byl pro nás důležitý, prohráli jsme ho ale naprosto zaslouženě. Potřebujeme se vzpamatovat po třech porážkách v řadě, čeká nás však rozjeté Kopidlno."

TJ Sokol Bílá Třemešná – MFK Nové Město 2:2 (1:2).

Jeden ze dvou šlágrů kola (Kopidlno hrálo se Starou Pakou – pozn. aut.) hostil stadion „Na Dubině". Zde chtěli domácí navázat na předchozí tři výhry, a proti Novému Městu na 3 body měli. Jenže první půle nebyla zdaleka podle jejich představ. Ve 28. minutě totiž hosté z penalty otevřeli skóre, navíc šlo o dvojí trest, jelikož za faul byl vyloučen gólman Vočka. Do branky musel bek Kiss, a ten inkasoval smolný gól hned za pět minut – 0:2. Tohle by s leckterým týmem zatřáslo, Sokol ale postavili zpátky na nohy fanoušci a hlavně kontaktní gól tahouna Tomáše Kubelky, jenž se trefil hlavou po rohovém kopu Otradovského – 1:2.

Po pauze předvedli domácí obrovské úsilí, aby vyrovnali. Nejprve je ale musel podržet čtyřmi parádními zákroky „gólman" Kiss. Důrazná hra obou celků vedla ke kouskování hry, přesto přišlo vyrovnání, to když v 81. minutě zahrál brankáři na housle Jaroslav Kubelka – 2:2. Více už domácí nestihli, a tak se s kvalitním sokem rozešli smírně.

Fakta – branky: 41. T. Kubelka, 81. Jar. Kubelka – 28. Zákravský z pen., 33. Lichter. Rozhodčí: Bednář st. ŽK: 4:8. ČK: 1:1 (27. Vočka – po utkání Lichter). Diváků: 120. TJ Sokol Bílá Třemešná: Vočka – Kiss, J. Hažer, Jos. Kubelka, M. Pátý – Jar. Kubelka, T. Kubelka, D. Kubelka, Hrubý, T. Otradovský (69. J. Pátý) – Hendrych.

Zbyněk Šturma, trenér Bílé Třemešné: „Do zápasu jsme šli s touhou vyhrát. Po půlhodině jsme ale prohrávali 0:2 a navíc hráli o deseti. Od té chvíle ale zaslouží tým velké poděkování za bojovnost a vůli, jakou předvedl. Pomohli nám skvělí diváci, poklonu zaslouží obránce Kiss, jenž po vyloučení Vočky musel do branky a za stavu 1:2 předvedl řadu výborných zákroků."

Miloš Killar, trenér Nového Města nad Metují: „Dobře rozehrané utkání jsme ztratili svojí nedisciplinovaností a žalostnou koncovkou. Domácí mnohem víc chtěli a byli také právem odměněni za svoji snahu nepříznivý stav změnit. My takovým týmům můžeme jen závidět jejich vůli a odhodlání, s jakým bojují i ve zdánlivě ztracených situacích. Nesmím taky zapomenout na fanoušky domácích, kteří svůj tým hnali za body až do závěrečného hvizdu."

FK Mostek – SK Miletín 1:2 (1:2).

Miletín přijel oslaben o osu svého týmu, domácí toho ale v sobotním utkání využít nedokázali. Derby před slušnou diváckou návštěvou zahájili svěřenci trenéra Lebedy mladšího dobře a po hlavičce kapitána Záruby se ujali vedení 1:0. To jim ale vydrželo jen tři minuty, poté si totiž nešťastně z velkého vápna vstřelili vlastní branku. Další rána postihla domácí v nastavení první půle. Soupeře nechali rozeběhnout se do rychlého brejku, na jehož konci to ve vápně mazácky provedl Jukl.

Po přestávce měli více ze hry hráči Mostku a v 62. minutě vyrovnal Andrle. Jeho gól ale neplatil. Hrál se svižný fotbal, šancí však moc nebylo. Hosté mohli vítězství pojistit, kdyby brankáři Danielovi nepomohlo břevno. Mosteckou šanci v nastavení vyřešil gólman Schejbal. O tečku za utkáním se postaralo několik „fanoušků" z Miletína.

Fakta – branky: 34. Záruba – 37. vlastní, 45. Jukl. Rozhodčí: Zloch. ŽK: 3:5. Diváků: 150. FK Mostek: Daniel – Honců, D. Duchek, O. Pacák, Kozák – Bogáň (70. Truhlář), Záruba, Hanuš, Plch (71. Kuhn) – Polák (56. Vr. Robek).

Miroslav Lebeda, trenér Mostku: „Vůbec jsme si nezasloužili prohrát, šlo o vyrovnaný zápas. Druhý poločas se hrál jen na jednu branku, bohužel nám ale nebyl uznán vyrovnávací gól."

Antonín Kraus, vedoucí miletínského mužstva: „Zápas dvou rozdílných poločasů. V prvním jsme byli lepší a zaslouženě ho vyhráli. Ve druhé půli se dařilo lépe domácím, ale dobrou obranu hostí se jim překonat nepodařilo. Naše mužstvo, které trápí velká marodka, si za přístup k utkání zaslouží pochvalu."

SK Jičín B – Tatran Hostinné 6:0 (2:0).

Podruhé v sezoně odešel Tatran poražen, podruhé při skóre 6:0. Před dvěma týdny se tento výsledek zrodil v Kopidlně, nyní ve městě pohádek. Ač tomu počasí nenapovídalo, odehrál se duel desátého kola na umělém trávníku, a ten hostům příliš nesvědčil. Už v 7. minutě inkasovali z nohy Materny a když za dalších pět minut zvýšil Portyš, bylo zle – 2:0.

Po přestávce sice Hostinné zvýšilo obrátky, vyložené šance ale ke změně stavu nevedly, naopak domácí stále hrozili z rychlých brejků. Definitivu svému vítězství dali 23 minut před koncem díky trefě Kořínka – 3:0. Takový výsledek by snad ještě ušel, ale v závěrečné čtvrthodině si hosté nechali nasázet další tři branky, a tak domů vyrazili s nepříjemným debaklem.

Fakta – branky: 9. Materna, 14. Portyš, 67. Kořínek, 76. a 82. Meszaros, 90. Zugar. Rozhodčí: Čožík. ŽK: 4:2. Diváků: 50. Tatran Hostinné: J. Horák – Janouch, Vacek (63. Celar), Kosina, Urban – L. Horák (30. Rodr) – Nossek, Nosek, Maličký, L. Kracík – Zeman.

Daniel Ulvr, trenér Hostinného: „Co říct, znovu jsme propadli na začátku zápasu. Zatímco před týdnem jsme duel s Libání otočili, tentokrát se to nepovedlo, i když šance byly. Na konci jsme se v tom už topili, až nás domácí dalšími góly utopili úplně."

Jan Ruszo, jičínský trenér: „Pro nás velmi důležitý zápas. Po celé utkání jsme byli jasně lepším týmem, dostávali jsme se do koncovky a také jsme konečně proměnili vyložené šance. Nesmím ale zapomenout na šance hostů, které zlikvidoval výborný Přibyl v brance. Je vidět, že hráči zapracovali jak na tréninku, tak na své psychice a pozvedli si sebevědomí do dalších zápasů. Děkuji hráčům za předvedený výkon."