Legendární hlášku „černá sv…“ slyšel snad každý z nás. Nejen diváci, ale mnohdy i samotní hráči sudím vyčiní. Někdy mají pravdu, jindy zase ne. Vždyť chybu přece může udělat každý, jak hráč, tak i arbitr.

Deník přišel s anketou, která se týká důvěry k fotbalovým rozhodčím ze strany jednotlivých klubů. V Královéhradeckém kraji vyšlo najevo, že sudí mají vesměs důvěru oddílů. A možná zaslouženě. Na listině jich je několik kvalitních. A to jak těch zkušených, tak i těch mladších, kteří pomýšlejí na výkonnostní posun. Za poslední roky se z krajských tříd posunulo hned několik arbitrů o patro výš, tedy na listinu republikových soutěží. Pavel Orel, který patří mezi ty nejznámější, dokonce řídí zápasy nejen v naší nejvyšší soutěži, ale i na mezinárodní scéně.

Na druhou stranu ne každý může dělat rozhodčího. Na to musíte mít povahu. Musíte být připraveni, že tu a tam na vás někdo prostě houkne. V horším případě vás nemine pivní sprška…

Krajské porovnání

Jak krajské arbitry hodnotí například v Libčanech? Tým z obce nedaleko Hradce Králové v této sezoně získal prestižní krajský „double“ v podobě triumfu v krajském přeboru i v Poháru hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Za ty roky už víme, jak rozhodčí naše zápasy vedou. Můžeme to i porovnávat se sousedními kraji, neboť v rámci spolupráce zde některá utkání vedou i arbitři z Libereckého kraje či dokonce z Polska. Můžeme tedy říct, že úroveň našich rozhodčích je minimálně srovnatelná,“ uvedl František Bárta, sekretář SK Libčany.

Rozhodčí. Ilustrační foto.
Mapa fotbalové důvěry. Podívejte se, jak české kluby vnímají výkony rozhodčích