Fotbalové soutěže si v červenci tradičně vybírají dovolenou a platí to i pro celostátní divizi. V ní má region nejvyšších českých hor trojnásobné zastoupení a všechny tři celky (Dvůr Králové n. L., Turnov a Trutnov) si jím zajišťují i právo účasti v MOL cupu.

Národní pohár se v posledních letech díky svým sponzorům a mediální propagaci drápe na lukrativnější adresu a cítí to i mužstva z nižších soutěží. Hned na startu letní přípravy si tak týmy mohly zahrát se zajímavými soupeři, úspěchu se však dočkali jen turnovští hráči.

Trutnov v předkole vypadl s divizními Živanicemi (0:2), Dvoráci nedokázali vstřelit gól ani účastníkovi krajského přeboru a po bezbrankové remíze odešli v Červeném Kostelci poraženi v penaltovém rozstřelu.

To Turnov napsal jiný příběh. Nejprve zvítězil na hřišti Nového Boru (5:1), v sobotu uspěl i proti třetiligovým Benátkám (3:2) a už zítra se dozví jméno nového soupeře. Mohou jím být ligová mužstva, zároveň však i celky z Fortuna Divize C. Do druhého kola si cestu proklestily Živanice a nováček z jabloneckého Mšena.

Na jméno dalšího protivníka budou v Turnově zvědavi nejen hráči, ale také trenérský štáb. Vedle Petra Koubuse a Jaroslava Mencla i JOSEF PETŘÍK, jenž si našel čas a s Krkonošským deníkem se podělil o dojmy nejen z probíhající letní přípravy.

Trenére, v sobotu jste se svým týmem postoupili do druhého kola domácí pohárové soutěže. Jak jste si užili zápas s účastníkem České fotbalové ligy?
Zápas jsme si užili moc, tím spíš, že se nám podařilo soupeře z ČFL vyřadit. Byli jsme na něho po taktické stránce dobře připraveni, chtěli jsme napadat vysoko jeho rozehrávku a chodit po zisku míče co nejrychleji do zakončení. Musím však přiznat, že za stavu 1:2 jsme měli při některých brejkových situacích štěstí, že Benátky zápas nerozhodly. Děkuji mužstvu za výkon a hru do samého závěru.

Jste jedním z mála mužstev, která v MOL cupu dokázala přejít přes soupeře z vyšší soutěže. Jak vlastně vy sám pohár vnímáte?
Ani do jednoho ze zápasů jsme nenastupovali v kompletní sestavě a tudíž jsme nekladli až takový důraz na výsledek, ale především na předvedenou hru. Pozorně jsme sledovali individuální výkony jednotlivých hráčů. Pohár vnímám jako příjemné zpestření přípravy a možnost poměřit síly s týmy z vyšších soutěží.

jste teprve v první polovině letní přípravy. Hráči nabírají především fyzickou kondici. Jakou kvalitu z tohoto pohledu měl sobotní zápas?
Kluci mne příjemně překvapili svým výkonem a tím, že hráli naprosto vyrovnané utkání se soupeřem z České fotbalové ligy. Jen mě mrzí, že v poháru jsou dle pravidel k dispozici pouze tři střídání, protože bych k takovému utkání dal rád šanci všem hráčům, které jsem měl připravené na lavičce.

Už jste si po utkání zjišťoval, jací soupeři na vás čekají v dalším dějství? Koho byste si přáli v Českém ráji přivítat?
Některé výsledky jsem zaregistroval. Samozřejmě bych si pro kluky a diváky přál soupeře z první ligy. Mým osobním přáním je ale utkat se s Příbramí, kde nastupuje můj nejlepší kamarád Rudolf Skácel.

Když bychom se měli vrátit k uplynulé sezoně Fortuna Divize C – jaká byla z vašeho pohledu? Berete deváté místo jako správné vysvědčení za výkony mužstva?
Jako každý rok byla C skupina velmi vyrovnaná. Téměř každý tým zde mohl porazit každého a deváté místo beru prostě jako fakt. Cíle před sezonou novou si kromě záchrany nestavíme, spíše mne zajímá způsob a atraktivita hry. S tou jsem byl zejména na jaře v domácích utkáních vcelku spokojen. Máme však mladé mužstvo, které se ještě nedokáže vyvarovat výkyvům výkonnosti.

Za tři týdny vstoupíte do nového ročníku. Došlo ve vašem kádru k nějakým změnám? Případně zkoušíte některé hráče, o něž máte zájem?
Opustili nás David Sedláček a Marcel Špína, pro pracovní vytížení během sezony bude méně k dispozici také Dominik Šulc. Naopak na přestup k nám přišel útočník Tomáš Houžvička, který naposledy působil v Semilech. Ze Železného Brodu se nám vrátil Petr Havel a zájem máme o Tomáše Holečka, taktéž ze Železného Brodu.

Stalo se příjemnou tradicí, že si vás k herní přípravě zve liberecký Slovan. Nejinak je tomu nyní v létě a už zítra se představíte U Nisy, kde Severočechům posloužíte v generálce na ligový start. Co vám takový duel může ukázat?
Pro nás se jedná zejména o kondiční přípravu a hru bez míče. Víc než výsledek mne budou zajímat individuální výkony jednotlivých hráčů. Pro mne osobně jde zase o příjemné zpestření a návrat do známého prostředí, kde jsem řadu let působil a mám zde v klubu spoustu přátel, se kterými se vždy rád uvidím a prohodím pár slov.

Divize začíná „až“ o druhém srpnovém víkendu. Sondoval jste už kvality a kádry nováčků? Letos se jich v céčku sejde pět, z toho tři jsou ze Středočeského kraje!
Ano sondoval. Musím říct, že do skupiny C postoupily velmi dobré týmy se spoustou zkušených hráčů, kteří nastupovali v první lize, v zahraničních soutěžích či dokonce i v reprezentaci. Tipuji, že letošní ročník bude mít velmi vysokou úroveň a budou k vidění hodně zajímavá utkání.

Jakým fotbalem se bude chtít prezentovat FK Turnov a postavíte před hráče nějaký výkonnostní cíl?
Znovu se budeme snažit hrát hlavně útočný fotbal a potěšit diváky kvalitními výkony se spoustou gólových situací. Naopak bychom rádi zlepšili obrannou činnost a organizaci hry celého mužstva. Jak už jsem říkal v jedné z předchozích odpovědí, cílem je jako vždy záchrana v soutěži.