„Dělám ve fotbalu 40 let, ale něco takového jsem nezažil. Každopádně tu věc dávám do souvislosti s tím, že jsme podpořili slečnu Haindlovou,“ soptil mecenáš klubu Jiří Ryba.

Zápas pískal Petr Grimm z Rokycan, z kraje Romana Berbra, včera zatčeného místopředsedy tuzemské asociace, muže všeobecně považovaného za vládce sudích.

Šéf bohunického fotbalového Tatranu Lubomír Němec.
Ať je Berbr hrdina a vzdá se všech funkcí, nabádá bohunický šéf Němec

Berbr tuto tezi odmítá, na druhou stranu bez skrupulí přizná: „Umím zařídit rozhodčího pro derby Sparta Slavia.“ Ano, jeho vliv mu to umožňuje.

Ferrari s Berbrem 

Ale zpět do roku 2013. Podobně jako Převýšov tehdy dopadly také divizní celky Malše, Roudné, Dou-bravka a Nové Strašecí, jejichž šéfové se postavili za Haindlovou proti favoritovi Miroslavu Peltovi.

„To musí být náhoda, nic jiného,“ okomentoval zářezy sám Pelta, tehdejší předseda asociace. Každopádně se traduje, že v Rokycanech, kde dostalo nášup Malše Roudné, bylo v inkriminovaný den viděno ferrari s řidičem Berbrem.

Fotbalista roku 2015: Dagmar Damková a Roman Berbr
Lid si utahuje z Berbrova zadržení. Tohle jsou nejlepší vtipy na jeho účet

Není překvapením, že se předsedou asociace stal za pár dnů Pelta, Berbr byl spokojený. Mohl pak zopakovat svůj výrok, kterým se proslavil: „Volby umím.“ Jak to dokázal? „Stvořil monstrum, chobotnici,“ pronesl internacionál Ladislav Vízek, jeden z Berbrových hlasitých kritiků.

Bývalý sudí opravdu léta získával spolupracovníky v okresech, krajích, klubech. Dobře poznal, že se dá sport, v němž jsou největší peníze, řídit zespodu. Možná mu to připomnělo vládu lidu za komunismu, za režimu, který obdivuje a kdy byl pracovníkem státní bezpečnosti.

Roman Rogoz v dobách svého trenérského působení.
Pozadí policejní razie: Proč je řeč o fotbalovém Vyšehradu?

„Ono je potřeba kluby vnímat jako politickou sféru. Malé kluby mají stejný hlas jako velké kluby. Takže jestli Berbr dobře komunikuje s malými kluby, které mají stejný hlas a je jich víc, no tak jsem na tom velmi dobře,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Disident“ Vízek, jenž se s Berbrem dokonce soudí, však situaci posunul do dalšího rozměru: „Jakmile s ním někdo nedržel basu, tak měl smůlu.“

Kauza dotací z roku 2012

Potvrzením je kauza dotací z Pardubického kraje z roku 2012. Tehdy se blížily volby předsedy místního svazu. Vyhrál je Michal Blaschke, jenž společně s Berbrem vybíral poslušné kluby. Přeloženo: Kdo volil Blaschkeho, dostal 1,5-1,6 milionu. Ostatní ostrouhali.

Zleva II. místopředseda FAČR za Čechy Roman Berbr a I. místopředseda za Moravu Zdeněk Zlámal
Policie zasahovala v sídle Fotbalové asociace ČR. Zadržela místopředsedu Berbra

„Beru to jako politiku v rámci možného. Představte si, že někam pošlete dotace a řeknete jim pošlete to soupeři,“ netajil Berbr v deníku Sport, že takto opravdu jednal. I proto se proti němu zvedá mírná opozice.

Vedle Vízka a několika dalších sudí (teď už bývalých) je to například bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr. „Vadí mi ta atmosféra lhostejnosti, strachu, bezmoci. Já bych si vyčítal, kdybych věděl, že jsem měl možnost něco říct a neřekl to,“ vysvětlil. (fej)