Velmi atraktivní přípravný duel absolvovali ve středu divizní fotbalisté Trutnova. Svěřence kouče Miloše Dvořáka vyzvala na jejich stadionu česká reprezentace do 18 let. Výběr Jana Suchopárka ve městě pobývá na týdenním soustředění a vzájemný duel oba trenéři kvitovali.

První poločas vcelku jasně ovládli mladíci

„Myslím, že pro kluky to byl dobrý kondiční trénink, mákli si a měli možnost poznat, jak se hraje mládežnický fotbal na vrcholové úrovni,“ řekl k utkání šéf trutnovské střídačky.

FOTBALISTÉ Košťálova-Libštátu doma potvrdili cenný zisk ze hřiště Bělé a soupeři z Jenišovic nastříleli půltucet branek.
Vítězství v derby katapultovalo Lomnici do čela pořadí I. A třídy

Řada jeho svěřenců přitom reprezentační dres v minulé sezoně sama oblékala. To když Trutnováci reprezentovali Královéhradecký kraj při kvalifikaci a následně i na finálovém turnaji UEFA Region’s Cupu. Nyní jim byli hráči se lvíčkem na prsou za soupeře a byl to hlavně v prvním poločase docela fičák.

Čeští mladíci, kteří se na v pořadí již druhém testovacím kempu perou o místo v nároďáku, na soupeře vlítli od podlahy. V prvním poločase byli lepší a po zásluze si vypracovali dvoubrankový náskok. „Měli jsme štěstí, že to dopadlo jen 0:2,“ pochvaloval si po utkání Dvořák.

Ve druhé půli oba celky hromadně vystřídaly a hra se vyrovnala. Nechybělo moc a srovnané mohlo být i skóre. Zatímco ale Holubcova šance v 80. minutě gólem skončila, druhou příležitost domácích zastavilo ve finiši břevno.

Vicemistr Evropy svěřence chválil

I přes porážku byl středeční zápas pro domácí fotbalisty velmi vítaným zpestřením tréninkového procesu a úroveň utkání si pochvaloval i kouč vítězného mužstva. „S výhrou jsem spokojený. Myslím, že na některých hráčích bylo vidět, že jsou nervózní, protože hrají první zápas. Hlavně ve druhém poločase jsme byli nepřesní. Myslím, že jsme si vytvořili dost šancí. Hráči odevzdali dobrý výkon, ale mohli by odevzdat ještě lepší,“ řekl Jan Suchopárek, bývalý úspěšný reprezentant, který byl v roce 1996 členem stříbrného mužstva z mistrovství Evropy v Anglii. Však si možná leckdo vzpomene na jeho branku z dramatického postupového duelu základní skupiny proti Rusku(3:3).

Ilustrační foto
Vítězem třetího kola TIP ligy Jan Zirm. Mezi týmy vedou Létající jeleni

Trutnov - Česká republika U18 1:2 (0:2)

Branky: 80. Holubec – 23. Fila, 42. Aldin. Rozhodčí: Hanousek – Novák, Vodrážka. MFK Trutnov: Dousek (46. Kobos) – Knap, Mařas (63. J. Tobiáš), Macek, Turner – Valášek (46. Kalhous), V. Dvořák, Holubec (82. Zahálka), Zezula – Doubic (46. Štěpánek), Brejcha (75. Landa). Česká republika U18: Mastný (46. Stejskal) – Tamajka (46. Krajinský), Harušťák (46. Sklenář), Koželuh (46. Slavíček), Sotorník (46. Bulíček) – Vymětalík, Boháč (46. Knedla), Wojatschke (46. Lacík), Hájek, Aldin (46. Schánělec) – Fila (46. Žížala).

O jedinou branku Trutnova se v utkání postaral kanonýr PETR HOLUBEC a právě jeho jsme se po zápase zeptali na dojmy z atraktivního duelu.

Petře, přišlo takové utkání vhod? Asi budete souhlasit, že je lepší si zahrát než celý týden jen trénovat?

Je určitě lepší si zahrát takhle atraktivní zápas než trénovat. Uvítal bych ale, kdyby i nás bylo na utkání připraveno tolik, co kluků na straně soupeře. Už tak s nimi bylo těžké držet krok, a po poločase pak vyměnili devět lidí. Zato na naší straně už byla znát únava.

Zápas proti reprezentaci se nehraje každý den. Vybavila se vám nedávná zkušenost s tímhle dresem u příležitosti Region's Cupu?

Samozřejmě jsem si hned vzpomněl, že jsme podobné dresy měli na sobě taky. Ovšem těmhle klukům slušely přece jen víc (usmívá se).

Vrchlabí - Dvůr Králové 2:1 po prodloužení
V derby rozhodovalo prodloužení, unavení Draci přišli o tříbrankový náskok

Na začátku sezony máte „střeleckou“. Pálí vám to v divizi, teď i v takovém zápase. Cítíte tedy formu na startu sezony?

Ani bych neřekl, že mám střeleckou formu. V divizi jsem dal góly akorát ze dvou penalt. Teprve teď přišla trefa i ze hry. Jak už jsem ale dříve říkal, pro mě je důležitější nějaký ten gól připravit spoluhráčům.

Jak nejen po středeční konfrontaci vidíte český mládežnický fotbal a na kolik bodů věříte dospělému nároďáku na balkánském tripu?

Přiznám se, že o reprezentačním mládežnickém fotbale toho moc nevím, ale v tomhle našem zápase mě překvapilo, jak kluci dokázali kombinovat a věděli o sobě. Myslel jsem si, že bude hrát spíš individuálně a budou se chtít před trenéry i diváky předvést. To bych řekl, že je posun dopředu a velká zásluha hlavně trenérů. A naše dospělá reprezentace? Věřím v zisk alespoň čtyř bodů.