Zajímavé jaro čeká na fanoušky nejnižších fotbalových „lig" na Semilsku. Nově strukturovaná okresní soutěž, která se v letošním ročníku premiérově dělí na východní a západní část, má totiž poznat dva postupující do okresního přeboru.

„V případě, že z I. B třídy nesestoupí Rovensko a některý z týmů v přeboru naopak projeví zájem postoupit do kraje, v což pevně věřím, půjdou nahoru ze soutěže dva celky. V případě nesplnění jedné nebo obou z těchto podmínek se hraje o jedno postupové místo," řekl místopředseda výkonného výboru OFS Semily Petr Junek s narážkou na loňský ročník. Tehdy totiž vítězný Stružinec postupem pohrdl, což následně učinily i další mužstva v pořadí pod ním. Do kraje tak neputoval ani jeden tým ze Semilska.

Po odehrání zbývajících tří základních kol se skupiny sloučí do dvou nadstavbových. Po týdenní administrativní pauze si v jejich rámci nejlepší čtyři celky jak ze západu, tak z východu zahrají o postup. Na ostatní zbude pouze boj o umístění.

Body získané ze vzájemných zápasů v základní části se týmům přenesou do další fáze. V ní se tedy odehraje osm kol, týmy se utkají systémem doma – venku se všemi čtyřmi celky z protilehlé skupiny.

Favorité na postup jsou už nyní papírově „daní". Soutěže totiž mají jasné lídry v rezervních týmech Jilemnice a Semil. Oba dva celky mají už s předstihem jistou účast ve skupině o 1. – 8. místo.

Další vývoj je zatím otevřený. Šance bojovat o elitní osmičku mají stále i celky na šestých místech. Horka a Vysoké B jsou ze hry s jistotou venku, případné ambice Zálesní Lhoty jsou spíše v rovině teorie. Rozpis úvodního jarního kola najdete na jiném místě této strany.

Formát soutěže

1. Základní skupiny
a) „východ"
b) „západ"

2. Nadstavbové skupiny
a) „o 1. – 8. místo"
b) „o 9. – 15. místo"

Pozn.: Dosažené vzájemné výsledky ze základní skupin se do nadstavbových přenáší.