Na Semilsku se o pořádání tohoto sportovního odpoledne postarají ve spolupráci s okresním svazem trenéři SK Studenec, kde svoji fotbalovou kariéru začínala třeba Eva Bartoňová, hráčka reprezentačního týmu žen.
Sportovní fotbalové setkání na studeneckém hřišti proběhne už tuto neděli. Rodiče ze všech koutů okresu sem mohou ratolesti vodit od 13 do 16 hodin. Na co se mohou malí sportovci těšit a jak akce proběhne přiblížil trenér mladších hráčů MARTIN HRUBÝ.

Co je vlastně cílem náboru malých fotbalistů a fotbalistek?

V dnešní době je velká nabídka různých zájmových činností dětí a my chceme nechat děti vyzkoušet si a ochutnat v rámci různých pohybových her, proč by si měli spolu s rodiči vybrat právě fotbal, který je tradičním českým sportem s bohatou historií. Rádi přivítáme předškoláky, ale i ty, kteří se ještě rozhodují, jaký sport dělat.

Jak bude akce probíhat?

Na našem hřišti ve Studenci bude připraveno několik stanovišť, kde se děti seznámí s různými pohybovými a dovednostními hrami. Budou si moci zahrát své první malé zápasy, prokázat pohybové schopnosti a za to celé budou určitě odměněni i malou medailí. Samozřejmostí bude připraveno občerstvení jak pro hráče, tak i pro rodiče.

Proč by si měli děti vybrat právě fotbal?
Myslím si, že mládežnický fotbal udělal v poslední době krok vpřed nejen na úrovni velkých klubů, ale i na úrovni malých měst a vesnic. Trenéři se snaží i díky dostupnosti různých materiálů připravovat pestré tréninky, kde již převládá hra-zábava, ale i rozvoj individuálních herních dovedností, koordinace. Pro děti je fotbal zábavný, je jejich hrou. V tomto jsem velmi rád, že již většinou není tlak na výsledky a tabulky. Spousta dobrých fotbalistů začínala na malé vesnici a zeptejte se jich, jak skončil před patnácti lety mistrák proti Horní Dolní.

Jak vybrat správný oddíl?
Především bych chtěl zdůraznit, že chystaný nábor připravovaný na 14. září není náborem k nám do SK Studenec, ale každý kluk nebo holka se může zaregistrovat do jakéhokoliv klubu v rámci FAČR. Rodiče by se měli do vybraného oddílu přijít podívat na trénink, promluvit s trenérem, udělat si malý průzkum i u ostatních rodičů, navštívit „ostrý zápas", aby viděli a hlavně slyšeli, jak spolu tým komunikuje a podobně. Samozřejmě se musí zvážit všechna pro a proti, například vzdálenosti dojíždění, součinnost se školou a školkou.

Kdy tedy začít?
To je individuální. Děti se rády pro něco nadchnou, pak si odskočí k jinému zájmu a v dobrém případě se k fotbalu vrátí. Důležité podle mě je, aby na tréninky chodily rády, bavily je a aby je nikdo nenutil. Začínat mohou už ve čtyřech, pěti letech. Dokonce na projekt „Září – měsíc náborů" navazuje další akce „Můj první gól", kde hráči ročníku 2007 a mladších po registraci v jakémkoliv klubu do FAČR obdrží míč, lahev na pití, sportovní tašku, dres reprezentace a podpisové kartičky. V jednání je i přímá účast ligového hráče na náboru, takže kartičku se svým fotbalovým vzorem si odnese možná každý.