Češi se přitom při jejich přípravě i konzumaci drží při zemi. Nejoblíbenější je kombinace s kečupem, česnekem a strouhaným sýrem. V Maďarsku jsou obvykle nápaditější a langoše podávají ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené kysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem.

Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se pekly z těsta na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani. Nyní už lidé nemají v domech pece, proto se langoše smaží nebo fritují. Původní maďarské pečené langoše z chlebového těsta jsou velmi podobné klasickým českým podplamenicím.

Z jídelníčků restaurací mizí strnad i vrabec, holoubata.
Co vymizelo z jídelníčků restaurací? Strnad i vrabec, holoubata mají namále

Příbuzným langoše, tedy alespoň tím, že se také smaží v oleji a milují ho v Maďarsku, je bramborák, na jihu Čech zvaný cmunda.

Kromě Maďarů je bramborák tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů. Tento pokrm do naší země přinesli kočovní Židé, kteří ho připravují na olivovém oleji (tradičně se jí během Chanuky osmidenního židovského svátku, který vychází na období od konce listopadu do konce prosince). Češi si ho upravili po svém místo olivového oleje používají nejraději sádlo.

ReceptyReceptyZdroj: Deník

Bramboráky na sucho

Vznikly u nás i zcela speciální druhy bramboráků: na severu Čech připravují bramboráky na plotně na sucho a říkají jim Sejkory. V Čechách vznikl i bramborák s nahrubo nastrouhanými bramborami, takto připravené placce se neřekne jinak než strouhanec.

Ať už si vyberete jakýkoli bramboráček, chuťové pohárky se po něm roztančí, když si k němu dáte zelí, houby, uzené maso, slaninu, trochu guláše nebo se do něj pustíte jen tak bez ničeho.

Kefírová bábovka
Kefírová bábovka s ořechy a polevou: recept na jednoduchou a vláčnou dobrotu

Připravuje se na tuku smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření. Existuje nespočet variant přípravy. Dají se uklohnit z předvařených brambor, uděláte je i bez brambor, místo kterých můžete nastrouhat cuketu, nebo se dokonce dá dnes sehnat už i raw recept ani brambory nemusíte vařit. Pokud ale vaření milujete komplet i s pečením, můžete si bramboráky také připravit v troubě.

Speciální chuť dodává plackám kombinace brambor se sádlem, právě tento druh tuku se pro jejich přípravu hodí nejlépe. Běžné je ale i smažit je na oleji, jak velí židovská tradice. Bramboráky se dají jíst samostatně jako hlavní jídlo, mohou ale posloužit i jako velmi chutná příloha.