Pudink uvaříte během chvilky a zvládne to každý, kdo už někdy dělal krupicovou kaši. Tak jdete do toho? A s čím si ho dáte?

Tapiokový pudink z kokosového mléka s jahodami:

Zdroj: Youtube

Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku. Pochází z Jižní Ameriky a nyní se pěstuje už po celém světě. Nejčastěji se používá při vaření na zahuštění omáček, při pečení moučníků, ale také jako zavářka do polévek. 

Jablečné tiramisu
Sladké potěšení na víkend. Jablečné tiramisu se hodí jako dezert i snídaně

U nás se do podvědomí dostává čím dál tím více, avšak ve světe je znám a používán už delší dobu. Některé země ho mají na stejné úrovni jako třeba rýži a těstoviny.

Vyzkoušejte i lívance podle Lindy Pazderové:

Proč je tapioka tak skvělá? Je bez cholesterolu a nezdravých tuků. Neobsahuje žádné alergeny a to ani lepek. Proto je vhodná pro všechny, kteří mají dietní omezení. Rádi ji používají i vegani, vegetariáni a lidé, co dodržují paleo stravu. Obsahuje totiž plno užitečných složek jako železo, fosfor a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Navíc po nabobtnání zvětší svůj objem, díky čemuž zasytí na delší dobu, a tak je ideální na snídani a svačinu.

Co bude potřeba (na 4 porce)
100 g tapiokových perel
160 ml kokosového mléka
3,5 lžíce javorového sirupu
200 ml mléka (kravského, sójového, bezlaktózového,…)
300 ml vody
špetka soli
ovoce

Postup
1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
2. Tapiokové perly vsypte do cedníku a propláchněte. Poté je vložte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat alespoň 3 hodiny (nejlépe však přes noc).
3. Nabobtnalou tapioku vložte do hrnce, zalijte kokosovým a druhým mlékem, dochuťte špetkou soli a javorovým sirupem.
Směs promíchejte a přiveďte k varu.
4. Za stálého míchání vařte max. 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Měl by mít podobnou konzistenci jako ten klasický a perly by měly být měkké.
Hotový ho navrstvěte do sklenic společně s ovocem, případně jinou oblíbenou dobrotou (třeba čokoládou).
5. Pudink nechte vychladnout. Pokud ho nebudete jíst ihned, tak jej vložte do lednice.

Tipy
- místo javorového sirupu lze použít i med, jen je potřeba si ohlídat chuť
- tapiokové perly by měly bobtnat alespoň 3 hodiny, nejlépe však půl dne (třeba přes noc)
- pudink lze doplnit také kokosem, čokoládou a ořechy
- perly seženete v obchodech se zdravou výživou, prodejnách s asijskou kuchyní, ale i v některých supermarketech

Více receptů najdete ZDE