Kolektiv Mladých hasičů je úspěšný ve hře Plamen, nechybí na postupových okresních a krajských kolech. Dorost se účastní pravidelně vypsaných soutěží okresu Trutnov, Východočeských stovek a obdobné soutěže Českého poháru. Na mistrovství republiky se členové družstva mladých hasičů probojovali v minulosti pětkrát. Letos již jako dorostenci startovali na vrcholném republikovém klání ve Svitavách, bojovala tam rovněž jednotlivkyně Lucie Sacherová. „Byli jsme nesmírně šťastní, že jsme si odvezli krásné deváté místo a páté z požárního útoku. Byl to úspěch o to cennější, že to bylo vůbec poprvé v historii našeho sboru, kdy dorostenci startovali jako tým na republikovém klání.

Samozřejmě je to výrazným impulsem pro další cílevědomou přípravu a snahu dostat se opět start mistrovství,“ uvedl Pavel Borůvka. Úspěchy místní mládeže jsou založeny na svědomité, dlouhodobé a kvalitní všestranné přípravě. Z nejmladších dětí pod vedením Pavla Borůvky vyrostli závodníci, kteří obstojí na nejedné špičkové soutěži. Výrazné úspěchy sklízí mladí hasiči v silně obsazeném seriálu šesti soutěží OSH Trutnov v běhu na 60 metrů překážek. Nejvíce se v ní prosadila Petra Zelinková, která celý seriál vyhrála již dvakrát, velice dobré výkony podává i Martin Tomek. „Letos jsme uspořádali pro mládež již 19. ročník Libňatovského poháru, což je závod požární všestrannosti s vloženou štafetou požárních dvojic. Tato soutěž je každoroční generální zkouškou na podzimní okresní kolo Plamenu. Příláká vždy družstva dětí i z okolních okresů Jičín a Náchod.

Prověřením přípravy požárních útoků je v letních měsících Pohár starosty obce Libňatov, kde po boku dětí soutěží muži i ženy,“ sdělil Pavel Borůvka. Dodal současně, že nechybí starty v běžeckých soutěžích i mimo okres Trutnov např. Bludovské stovky nebo noční soutěž v Kamenci.Finančně se na činnosti mládeže podílí nejen hasičský sbor. „Využíváme dotační tituly v rámci MŠMT, podporu máme rovněž z Obecního úřadu,“ říká Pavel Borůvka s tím, že díky tomu mohou hasiči využívat tréninkový tunel v Pardubicích. Absolvují i pravidelný plavecký výcvik. Koncem roku je čeká vánoční nadílka a rok symbolicky ukončí silvestrovským odpoledním výletem, který je spojen s přikrmováním lesní zvěře.

Na lezecké stěně polygonu ve Velkém Poříčí se soutěžilo o titul mistra HZS ČR.
Na lezecké stěně se soutěžilo o titul mistra České republiky

Věra Nutilová