Do sezony 2015/2016 šli v roli nováčka a působení v základní části krajské ligy Libereckého kraje mohou shrnout například slovy: „Od desítky k desítce".

Ta první v turnovském podání znamenala vstupní porážku od regionálního rivala z Lomnice, druhá pak klíčové vítězství nad Českou Lípou, které tým před týdnem katapultovalo do play off.

V roli trenéra dovedl Bruslařský hokejový klub ke čtvrtému místu bývalý extraligový hráč Liberce a Kladna VÍTĚZSLAV JANKOVÝCH. Brzy čtyřiačtyřicetiletý kouč na lavičce odfáral patnáct utkání a k vlastní radost měly výsledky mužstva stoupající úroveň.

Trenére, s Turnovem jste v premiérové sezoně dosáhl na čtvrtou příčku zajišťující start ve vyřazovacích bojích. Věřil jste vůbec po první třetině soutěže, že by se to mohlo povést?
Byl bych asi špatný trenér, kdybych svému mužstvu nevěřil. V každém případě si ale hodně vážím toho, že jsme se jako nováček soutěže probojovali do vyřazovacích bojů a tím si zajistili nejhůře čtvrté místo v soutěži. Budeme se jej snažit ještě vylepšit.

Jak jste se vlastně vy, bývalý extraligový hráč, ocitl v Turnově, kde před nedávnem vyrostla nová aréna a s ní se do města vrátil i mužský hokej?
K tomuto angažmá mě dopomohl můj dlouholetý kamarád, kolega trenér Tomáš Vozka. Hrával se mnou i trénoval v Liberci. Tam dělám trenéra u šestých a osmých tříd, které hrají žákovskou ligu, a skloubit trénování v Turnově nebyl moc velký problém. Jsem za tuhle novou zkušenost velmi rád a vážím si důvěry vedení klubu, že mi možnost vést A mužstvo svěřilo.

Start do sezony byl z vašeho pohledu těžký. Jak moc negativně na hráče působily hned čtyři porážky, přičemž tři byly o pouhý jeden gól?
Žádná porážka samozřejmě nedodává mužstvu sebevědomí, natož pokud prohráváte o jeden gól a ještě ve všech případech přestřílíte soupeře o polovinu. Nakonec prohrajete gólem v poslední minutě. Byla to taková nováčkovská daň, protože jsem dobře věděl, že mužstvo je u nás výborné a je schopno porážet všechny tyto soupeře.

Už v pátém kole přišlo utkání s Českou Lípou a na vítězství 11:2 jste se sám podílel dvěma góly. Byla to tehdy velká úleva?
Ten zápas s Českou Lípou byl dost náročný po psychické stránce, aby hlavně hráči věřili v sami sebe. Soupeř nám tehdy pozici trochu ulehčil, když přijel v menším počtu hráčů. Bylo otázkou času, kdy odpadnou po fyzické stránce, neboť my jsme měli kompletní mužstvo.

Vy jste nastoupil do celkem čtyř domácích utkání. Jak jste si zápasy užil a napadlo by vás vůbec někdy, že si v jednom útoku zahrajete s Jágrem?
S vedením klubu jsem se domluvil, že pokud mužstvo bude potřebovat pomoc a impuls, tak naskočím do některého z domácích zápasů. Poctilo mě, že jsem za tento nově budující klub mohl nastoupit v několika duelech, navíc před velmi slušnou diváckou návštěvou. V to, že si ještě zahraji s Jágrem jsem už opravdu nedoufal (smích), ale já proti Jágrovi hrál už někdy v roce 1986-1987 na mistrovství Československa mladšího dorostu v Považské Bystrici.

Proč jste po čtyřech startech led opustil? Cítíte se přece jen už lépe na střídačce za hráči?
Do Turnova jsem přišel hlavně jako trenér a získat nové zkušenosti s trénováním dospělého hokeje. Do budoucna se chci soustředit jen na koučování a zahrát si jen za starou gardu pro radost a udržení kondice či pohybu. Nevím, jestli se na střídačce líp cítím za hráči, ale vím, jaké to je, když tam stojíte a nemůžete dělat nic jiného, než dávat rady a pokyny.

Mužstvo se v každém případě nastartovalo k lepším výsledkům. V každé třetině soutěže jste získávali více bodů. Cítil jste i sám stoupající úroveň hry Turnova?
Samozřejmě. Mužstvo se časem ještě zlepšovalo, ale k tomu vedly i různé maličkosti a impulsy. Jak od vedení klubu, jemuž moc děkuji, a taky od samotných hráčů, kteří se chtěli neustále zlepšovat a zdokonalovat. Já sám jsem věřil a stále věřím v naši sílu a také v to, že jsme ještě neřekli poslední slovo.

O vašem postupu do play off rozhodly především vzájemné duely s týmem Frýdlantu. V čem byl podle vás Turnov lepší v porovnání s tímto soupeřem?
Je to pravda. Troufám si říct, že jsme v každém vzájemném zápase byli dvě třetiny lepším mužstvem. To rozhodlo o celkovém umístnění v tabulce.

Ve kterém z patnácti odehraných zápasů na vás tým působil vůbec nejlépe? Jaký duel splňoval vaše ideály?
Podle mě to byly právě ty dva zápasy s Frýdlantem. U něho jsme vyhráli 2:0 a pak v důležitém zápase doma jsme ho porazili 3:2. Tady jsme položili základní kámen k postupu do play off.

Nyní je před vámi semifinále soutěže. Lomnice je velkým favoritem. S čím do bojů jdete a s jakým vývojem série byste byl spokojený?
Je pravda, že každý favorizuje Lomnici, ale play off je úplně něco jiného, než základní část. Tady se někdy dějí překvapivé věci. Já jsem si i jako hráč užil takové překvapení, jímž byl nečekaný postup Liberce přes Kladno do extraligy v roce 2002. Proto do boje s Lomnicí jdeme s tím, že nemáme co ztratit a zkusíme soupeře překvapit bojovností a nasazením.

Turnov se pyšní velmi dobrými návštěvami. Jaký počet diváků byste rád viděl při zbývajících utkáních sezony?
Je velmi pěkné, kolik lidí a fanoušků si v Turnově nachází cestu na hokej. Samozřejmě bych nejradši hrál před vyprodaným hledištěm. Tak uvidíme a necháme se překvapit.

Vaše jméno je v ledním hokeji známé. Myslíte, že v týmu Turnova je hráč, který by jednou mohl prorazit i ve vyšších soutěžích?
To je těžké, všichni v mužstvu mají svoji práci a hokej hrají pro zábavu. Někdo stíhá trénink dvakrát, jiní jen jednou týdně. To je pro výchovu hráče na profesionální úroveň velice málo. Tím nechci říct, že v mužstvu nejsou šikovní hráči, jen by se museli věnovat hokeji na sto procent.

Váš aktuální soupeř je hlavním kandidátem na titul přeborníka kraje. Myslíte, že by mohla mít Lomnice šance na postup do druhé ligy?
Samozřejmě je Lomnice hlavním kandidátem na titul, ale jak jsem již uvedl, play off má své kouzlo. Proto je těžké teď říkat, zda má mužstvo Lomnice na postup do druhé ligy. Vždyť ještě nevyřadilo nás, Turnov.

Tabulka základní části KL Libereckého kraje

1. HC Lomnice n. P. 15  14 0 0  1 131:43  42
2. VTJ Ještěd Liberec 15  10 0 0  5 130:90  30
3. HC Česká Lípa 15   7 1 0  7 70:79  23
4. BHK Turnov 15   6 0 1  8 76:73  19
5. HC Frýdlant 15   6 0 1  8 69:90  19
6. HC TS Varnsdorf 15   0 1 0 14 56:157  2