Velké vítězství! Hokejisté Trutnova ve finiši základní části II. ligy potřebují každý bodík a ve 28. kole proti třetímu celku tabulky urvali hned tři. Výhra, která se počítá, může mít v boji o play off zásadní význam.

Potvrdit ji Malinského svěřenci ale potřebují hned zítra, a to v dalším domácím souboji. Tentokrát do Pro Hockey arény přijedou Řisuty.

II. liga

HC Trutnov – SHC Klatovy 5:4 (1:2, 3:2, 1:0)

Fakta – branky a asistence: 16. Malý (Píša, P. Beneš), 24. T. Půlpán (Píša, Kubica), 25. Suvorov (Fedulov, L. Novák), 37. P. Beneš (Chytráček), 51. T. Půlpán (Shamolin) – 11. Váchal (Špaček, Přikryl), 15. Špaček (Holý, Přikryl), 31. Holý (Beran), 36. M. Beneš (Němec, Houfek). Rozhodčí: Kopeček – Huryta, Urubčík. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:1. Diváci: 362. HC BAK Trutnov: Jeschke – Beneš, Píša, Kubica, Vácha, Fedulov, Suvorov – Malý, Chytráček, Perutek – Kastner, T. Půlpán, Shamolin – L. Novák, J. Novák, Janoušek – Smékal.

Trutnovští šli do zápasu v roli outsidera, navíc stále bez svého tahouna Aleše Půlpána. Nic to však nezměnilo na odhodlání hráčů porvat se o co nejlepší výsledek. Ač patřila první vážnější příležitost Pavlu Malému, jako první se střelecky prosadili hosté. V 11. minutě Špaček v útočné třetině našel přihrávkou Váchala a jeho střela k tyči měla gólové parametry – 0:1. Po chvíli byl za hru vysokou holí vyloučen Suvorov a tentokrát sám Špaček upravoval už na dvoubrankový rozdíl.

První vzájemné utkání sezony Trutnov prohrál na ledě Klatov vysoko 1:9, tentokrát ale rozjetou mašinu nenechal pokračovat v krasojízdě. Naopak při vyloučení hostujícího Marcela napřáhl od modré Píša a zcela volný Malý z dorážky snížil. Osm vteřin před sirénou mohl skórovat i Tomáš Půlpán, zvrat si ale domácí nechali až na periodu druhou.

Draci si chvíli po návratu z kabin vynutili na soupeři dva fauly a Klatovským názorně předvedli, jak se s dvojnásobnou přesilovkou hospodaří. Nejprve po další dělovce Píšy dorazil puk za záda gólmana Štekra T. Půlpán a za další necelou minutu při hře pěti proti čtyřem otočil stav Suvorov.

Vyloučení hrála v utkání významnou roli. Když právě střelec třetí trutnovské branky pykal za nedovolené bránění, vyrovnal na 3:3 Holý. Kastner následně trefil tyč, ale na druhé straně Klatovy znovu poslal do vedení Martin Beneš. Stav 3:4 vydržel pouhých 79 vteřin než se po buly dostal k puku domácí Peter Beneš a šťastnou ranou opět srovnal.

Rozhodnout tak musela závěrečná část a do ní vlétli mnohem svižněji Trutnovští. Nejprve v šancích neuspěli Janoušek s Lukášem Novákem, 45. minuta nabídla tyč nastřelenou Chytráčkem, ale v čase 50:32 už se domácí dočkali. Kombinační akci Shamolina s Půlpánem využil druhý jmenovaný a rozhodl divácky velmi atraktivní zápas. V jeho zbytku se Klatovští do šancí už nedostali, nepomohla jim ani power-play, a tak zůstaly tři „zlaté" body na břehu Úpy.

Horalům nestačil ani tříbrankový náskok

Varování před play off! V Elektromont aréně se ve středu večer potkali dva staří známí, navíc i zeměpisně blízcí soupeři. V přímém souboji o čtvrtou příčku v tabulce domácí hráči utkání s jabloneckými Vlky skvěle rozjeli. Třikrát vedli rozdílem tří branek, přesto nevyhráli. Severočeši dovedli utkání až do samostatných nájezdů a v nich prokázali šikovnější ruce.

Vrchlabí – Jablonec n. N. 6:7 SN (4:1, 1:2, 1:3 – 0:0)

Fakta – branky a asistence: 1. Šťastný (Jebavý), 9. Šťastný, 10. Klement (Procházka), 18. Lenoch (Procházka), 26. Urban (Bittner), 55. Matějka (Filip, Šťastný) – 14. Demel (Pavlů), 26. Nevyhoštěný (Demel, Peřina), 28. Nevyhoštěný (Demel), 42. Bříška (Petrmichl), 44. Zeman (Brokeš), 49. Tondr (Mulač), rozh. nájezd Demel. Rozhodčí: Smékal – Novák, Potůček. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 722. HC Stadion Vrchlabí: Jelínek – Jebavý, Matějka, Klement, Lenoch, Kadavý, Matějček, Jandejsek, Hejda – Šťastný, Filip, Jirků – Procházka, Urban, Bittner – Bláha, Šimoníček, Maďar – Oppelt, Vacek, Srnský.

Kdo se před halou zdržel ve frontě na vstupenky, zmeškal úvodní změnu skóre. Už po devětadvaceti vteřinách hry totiž do brejku po přihrávce Jebavého vyrazil Šťastný a střelou k tyči poslal svůj tým do vedení. Stejný hráč zvyšoval i na 2:0, a když v čase 9:42 upravil Klement už na 3:0, zdálo se být rozhodnuto. Zvlášť při vzpomínce na první vzájemné utkání obou soupeřů, kdy Stadionu ke třem bodům stačily dva vstřelené góly (2:1). Vlci se otřepali lacinou trefou Demela, ale v 18. minutě to byl Lenoch, kdo vrátil divákům úsměv na rty a spoluhráčům náskok.

Také na startu druhé třetiny se Jablonečtí soupeři přiblížili jen na chvilku a ve 26. minutě Urban zvyšoval na 5:2.

Jenže pak přišel zvrat, který čekal málokdo. Nevyhoštěný snížil ve vlastním oslabení a ztrátu vrchlabské jistoty potrestali hosté v nástupu do závěrečné dvacetiminutovky, kdy třemi (!) góly otočili stav na 5:6. Alespoň zaslouženého vyrovnání se domácí dočkali pět minut před koncem. Filip vypíchl hostům puk, vyslal na zteč Matějku, a ten zamířil parádně pod břevno – 6:6.

„Začali jsme dobře, tlačili jsme se do brány, stříleli jsme. Měli jsme šance. Až na asi dvě drobné chyby jsme hráli perfektně. Přišlo asi trochu sebeuspokojení. Potom přišla křeč, přestali jsme střílet, byli jsme rádi alespoň za vyrovnání," řekl k utkání domácí kouč Petr Hlaváč.

Prodloužení rozhodnutí nepřineslo a v samostatných nájezdech uspěli pouze hosté, přesněji Bříška a Demel.

Ani jedno z mužstev tak nevyužilo ztráty Klatov v Trutnově k bodovému dotažení třetího celku tabulky. Jablonečtí se však ziskem dvou bodů dostali před svého rivala. Aktuální umístění by oba soupeře svedlo proti sobě, a tak je ve hře také výhoda domácího ledu. „Pro nás by to bylo nejlepší možné řešení. Atraktivní pro diváky, nemuseli bychom příliš cestovat. Je to soupeř k poražení. Ideální by bylo skončit na čtvrtém místě a začínat doma," podotkl Hlaváč.

Mráz nejméně vadil Luštincovi

Chladný středeční večer sice od sledování ledního hokeje na spoustě stadionů odlákal hodně fanoušků, pod Hankův dům si ale našlo cestu více než 300 diváků. Ty nejvíc zahřála hned úvodní třetina hry, v níž domácí soupeře vůbec nešetřili.

KL Hradecka

Dvůr Králové – Nová Paka 7:2 (4:1, 1:0, 2:1)

Fakta – branky a asistence: 4. Fořt (Vitebský, Luštinec), 7. Fořt (Ježek), 8. Luštinec (Zmítko), 15. Luštinec (Veselý, Fořt), 24. Szakal (Vacek, Ježek), 42. Lelka (Sedláček), 55. Luštinec (Zmítko) – 7. Vondrlík (Spal), 41. Uchin (Vondrlík). Vyloučení: 8:8. Využití přesilovek: 3:2. Diváci: 332. HC Rodos Dvůr Králové n. L.: Husár – Hamerský, Mišinec, Zmítko, Komárek, Vitebský, Krejcar – Luštinec, Veselý, Fořt – Szakal, Ježek, Vacek – Lelka, Sedláček, Rychtera.

Dvoráci na soupeře nastoupili s obrovskou chutí a ve 4. minutě využil přesilovku Fořt. Sudí pak za faul vyloučil hned dva domácí hráče a dvojnásobnou výhodu využili hosté doklepnutím Vondrlíka – 1:1. Hned za 14 vteřin ale vrátil Dvoru vedení Fořt a za necelou minutu zvyšoval Luštinec už na 3:1. Stejný hráč ranou do šibenice přidal i čtvrtou trefu a někteří diváci už mysleli na rekordní příděl.

Ten se ale nekonal. Ve zbytku zápasu totiž tempo hry opadlo, přesto domácí dokázali v každé části hry vsítil o gól víc než soupeř. Pět minut před koncem navíc dosáhl hattricku Luštinec, jenž si v brejku doslova vychutnal hostujícího beka i brankáře.

Hokejový program na víkend

Sobota 23. ledna

II. liga
Klášterec n. O. – Vrchlabí 17.00
Trutnov – Řisuty 18.00

Pražský přebor
Lomnice – Hvězda Praha 18.00

KL Libereckého kraje
Turnov – Frýdlant 16.30

Neděle 24. ledna

KL Královéhradeckého kraje
Dvůr Králové – Třebechovice 17.00

KL Libereckého kraje
Lomnice – VTJ Liberec 18.00