Již v pondělí jsme přinesli zprávu o vyloučení trutnovského hokejového klubu z druholigové mapy, o němž rozhodl Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje na pátečním zasedání. Kauza zaujala i okolní kluby a jeden z nich zaslal na svaz dopis, v němž vyjádřil podporu podkrkonošskému rivalovi.

Tím klubem, jenž se jako první ozval, byl HC Kolín, tedy soupeř, kterého Východočeši v poslední sezoně vyřadili z play off. „Chápeme a zcela respektujeme rozhodnutí Výkonného výboru, které proběhlo v souladu s platnými ustanoveními Soutěžního a Disciplinárního řádu. Bezesporu je chybou klubu HC Trutnov, že částku neuhradil v určeném termínu. Přesto bychom vás chtěli požádat, zda byste Výkonnému výboru mohl předat tento dopis, který je žádostí nebo možná spíše prosbou o přehodnocení jejich rozhodnutí," stojí mimo jiné v dopise adresovaném vedoucímu registračního oddělení Vladimíru Schiefnerovi, jenž se zabývá řízením II. ligy a Extraligy staršího dorostu.

Nyní je ale řada na trutnovském klubu, který jen čeká, až mu vyrozumění poštou dorazí. Teprve poté bude činit další kroky. „Přesto si myslím, že právo je na naší straně, a tak zatím nemám žádný strach," nechal se včera slyšet předseda trutnovského hokeje Zdeněk Poul.

V každém případě je jasné, že pokud by se na rozhodnutí Výkonného výboru ČSLH nic nezměnilo, podkrkonošský region by o druhou ligu přišel. Po zkontumování výsledků HC Stadion Vrchlabí v baráži o stejnou soutěž by to pro region nejvyšších českých hor byla další rána.

..na slovíčko s tiskovým mluvčím ČSLH Zdeňkem Zikmundem

„Výkonný výbor může své rozhodnutí revokovat"

Situace ohledně budoucnosti trutnovského hokeje je k dnešku velmi nepříznivá. Jak ji ale vnímá Český svaz ledního hokeje? Na to Krkonošskému deníku odpověděl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje ZDENĚK ZIKMUND.

Ke dni 22. června 2012 byl HC Trutnov vyřazen z listiny účastníků II. ligy. Berete toto rozhodnutí jako definitivní?
Přísně podle regulí by definitivní být mělo. První termín k podání přihlášek a zaplacení startovného byl 25. května, z 31 klubů neuhradily čtyři, načež Výkonný výbor rozhodl o posunutí termínu na 10. června. Tam už uhradili startovné všichni s výjimkou HC Trutnov. Proti rozhodnutí VV ČSLH není odvolání, vše je v souladu s řády. Klub se může obrátit na řídicí orgán soutěže a Výkonný výbor pak může své rozhodnutí revokovat.

Jak lze vnímat tvrzení trutnovského klubu, který se odvolává na email, jímž bylo dávno dopředu omlouváno pozdější zaplacení startovného z důvodu zahraniční dovolené šéfa klubu?
Tohle není relevantní důvod. 31 klubů startovné uhradilo v zákonné lhůtě, tohle si prostě musí klub zařídit, aby byl schopen lhůty dodržet. Nechci předbíhat. Nikdo nemá zájem administrativně vyřazovat kohokoliv ze soutěže. Výkonný výbor chce, aby co nejvíce klubů hrálo v soutěži, jíž si sportovně vybojovaly. Nemohu nic vyloučit.

Za trutnovský klub se postavili soupeři i největší rivalové. Jak vnímáte jejich stanoviska a budete se jimi zabývat?
Ze strany ostatních klubů je to určitě chvályhodné, znovu ale musím potvrdit, že VV nemohl postupovat jinak. Je možné, že se rozhodnutí změní a klub bude nakonec zařazen do soutěže. Jeho pochybení, které je naprosto evidentní, bude řešeno třeba nějakou pokutou.

Ať již tato záležitost dopadne jakkoliv, rozdělení týmů do tří skupin po deseti týmech vypadá nyní ideálně. Nebyl i tohle důvod k tak rychlému jednání VV?
Zaznamenal jsem tento názor v jednom z vyjádření pana Poula. Musím to ale kategoricky odmítnout. To je naprostý nesmysl. Řada soutěží se hraje s lichým počtem účastníků. Kdyby byl na místě Trutnova kterýkoliv jiný klub, Výkonný výbor by musel postupovat stejně.

Do Trutnova chodily v průběhu loňského play off na hokej vynikající návštěvy. Mohou nyní tito diváci doufat, že se II. liga nakonec ve městě hrát bude?
Takhle to říct nemohu, protože rozhodnutí je na Výkonném výboru, který čítá jedenáct členů. V každém případě je potřeba udělat ten první krok. Osobně si myslím, že VV bude hledat cestu, jak tu sportovní účast zachovat. Penále nebo pokuta ale padnout musí, protože k pochybení evidentně došlo.