Šest krásných branek, patnáct dvouminutových trestů, řada šarvátek, hromada vyloučení na pět minut plus do konce utkání a to vše v parádní kulise takřka vyprodané Elektromont arény. Takové bylo středeční podkrkonošské derby, jímž hokejisté Vrchlabí a Trutnova definitivně dohráli 1. kolo II. ligy.

II. liga

HC Stadion Vrchlabí – HC Trutnov 5:1 (4:0, 1:0, 0:1)

Fakta – branky a asistence: 4. Mrňa, 11. Jirků (Filip), 16. Šimoníček (Mrňa), 20. Oppelt (Filip, Matějka), 26. Filip (Jirků) – 59. Cetkovský (Luštinec, Kubica). Rozhodčí: Kopeček – Novák, Potůček. Vyloučení: 6:9, navíc Klement, Bittner, Urban, Blažej (Vrchlabí) – Kastner, Malý (Trutnov) všichni 5 minut + OK. Využití: 1:0. V oslabení: 2:1. Diváci: 1966. HC Stadion Vrchlabí: Jelínek – Lenoch, Jebavý, Bittner, Klement, deCarvalho, Petr Beneš, Oppelt – Šťastný, Filip, Jirků – Bláha, Šimoníček, Mrňa – Matějka, Urban, Maďar – Oppelt, Blažej, Srnský. HC BAK Trutnov: Jeschke (21. Čáp) – Poul, Karlík, Vácha, Píša, Suvorov, Kubica, Polák – Malý, Kastner, Bartoň – Luštinec, Půlpán, Cetkovský – Shamolin, Fedulov, Perutek – Smékal, Uchin.

Ten pohled by nechtěl zažít žádný sportovec. Běžela poslední minuta úvodní třetiny podkrkonošského derby, když se oči většiny diváků i hráčů soustředily na dění v kotli trutnovských fanoušků. Ne, nekouřilo se z něj jako v loňské sezoně, ale netradiční scéna zde přesto probíhala. Sektor se na čas takřka zcela vyprázdnil a co hlavně, jeden z vlajkonošů si dal práci s odvázáním transparentů, zamával překvapeným fandům soupeře a opustil halu.

Důvod? Pohled na výsledkovou tabuli, kde po necelých dvaceti minutách svítil průběžný stav očekávaného utkání – 4:0. Naštěstí se velká část fandů Trutnova po přestávce na svá místa vrátila a vytrvalým povzbuzováním do samotného konce utkání sympaticky poslala hráčům zprávu, že jedna porážka je od přízně klubu neodradí. Zvlášť po předchozí sérii tří vítězných utkání.

Byli to ale příznivci Vrchlabí, kteří si středeční bitvu užívali na maximum. Ač se trutnovští hráči v úvodní třetině snažili o aktivní pojetí hry, góly padaly do jejich branky. Na začátku třetí minuty putoval za katr domácí Matějka, po chvíli se však jeho spoluhráči zmocnili kotouče, Mrňa pádil sám na branku a po faulu na něj nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. S ním si sedmadvacetiletý útočník poradil skvěle – 1:0. Pro odchovance pražské Sparty šlo zároveň o poslední trefu v dresu Stadionu, další duely sezony totiž odehraje za mořem v tamní třetí nejvyšší ECHL.

První dvacetiminutovka přinesla oboustranně útočný hokej. Vyrovnání měl na hokejce Kastner, posléze publikum předčasně slavilo gól, před Jeschkem ale puk jen poskakoval po brankové čáře. Domácí se tak dočkali až v čase 10:19. To se v brankovišti Trutnova nejlépe zorientoval Jirků a těsně před hvizdem sudího stihl navýšit stav na 2:0.

Klíčové momenty zápasu přišly po vyloučení Klementa, jenž ve 14. minutě zbytečným úderem do oblasti hlavy a krku trefil Uchina. Po zásluze obdržel trest na pět minut plus do konce utkání a hlavně přivodil pětiminutovou přesilovku soupeři. Trutnovští ožili, na Jelínka v domácí brance vyslali několik střel, pak ale vyrobili hrubku a z protiútoku je ztrestal nechytatelnou dělovkou Šimoníček – 3:0! Otřesení hosté inkasovali ještě 42 vteřin před koncem periody z hole Oppelta a většina z přítomných diváků nad vítězem derby definitivně přestala pochybovat.

Úvod prostřední části naznačoval, že na hosty měly čtyři inkasované góly neblahý vliv. Obléhání jejich pásma ukončil až po dvou minutách oddechový čas střídačky. Postavit hráče zpět na nohy měla přesilová hra po vyloučení Mrni, opak byl však pravdou. Hosté nechali ujet osamoceného Filipa a nejstarší hráč na ledě si ve 26. minutě doslova pochutnal na střídajícím Čápovi, jehož vykoupal blafákem a trefou do odkryté branky. Jakmile pak zapěli domácí příznivci oblíbené „pátá právě teď odbyla", skončila i dosud skvělá podívaná.

Ve zbytku zápasu již hokej neměl takový náboj. Sem tam se objevilo jiskření mezi hráči obou mužstev, dvě dvojičky si to férově rozdaly před kotlem domácích fans. Góly ale nepřibývaly, jelikož při spoustě šancí předvedli několik zákroků oba brankáři. Především domácí Jelínek dělal, co mohl, aby v derby udržel čistý štít. Nakonec ho o něj připravil v čase 58:24 Jiří Cetkovský, jenž doslova baseballovým úderem smazal velkou nulu na kontě svého mužstva.

Buď jak buď, hokejovým Krkonoším minimálně do soboty 28. listopadu vládne HC Stadion Vrchlabí.

Vrchlabí je králem Krkonoš

Vymalováno po první třetině. Takový je stručný verdikt středečního hokejového šlágru II. ligy, v němž se sešli dva odvěcí podkrkonošští rivalové a domácí celek porazil Trutnov 5:1.

Vrchlabská Elektromont aréna byla při střetu tradičních soupeřů věrna svému názvu. V zaplněných ochozech se tísnilo 1966 diváků a ti vytvořili zápasu opravdu elektrizující atmosféru. Lépe se ale s kulisou derby vypořádali domácí borci.

Svěřenci kouče Jana Hlaváče o svém úspěchu rozhodli čtyřmi góly v úvodní části hry. Když ve 26. minutě parádním gólem zvyšoval Martin Filip na 5:0, bylo rozhodnuto. „Spousta našich kluků ještě před takovouto návštěvou a takto vypjaté utkání nehrála," prohodil po utkání trenér poražených Jiří Malinský.

Jeho kádr přitom před zápasem posílil bek Aleš Píša, jenž patřil s Jiřím Cetkovským k nejzkušenějším borcům trutnovské party. Právě obrovitý útočník 96 vteřin před koncem zaznamenal čestný úspěch svého týmu, to však stačilo jen na kosmetickou úpravu skóre.

„Takový průběh derby jsme si představovali. Že na Trutnov vletíme, dáme za první třetinu dva tři góly a pak budeme kontrolovat zápas. Myslím si, že jsme byli jednoznačně lepší. Trutnov hlavně v první třetině nestíhal, propadali tam, my jsme pořád jezdili dva na jednoho, tři na dva. Hráli jsme i agresivněji," pochvaloval si výsledek derby vrchlabský lodivod Petr Hlaváč.

„Po té nepovedené první třetině jsme zkusili stáhnout sestavu, trošku to promíchat, ať tým dostane nový impuls. Bohužel jsme ale vlezli na led a dostali hned pátý gól, což si myslím, že v té fázi zápasu bylo rozhodující," doplnil svá slova ještě Malinský.

Dvůr vedl 3:0, přivezl dva body

Na dvě po sobě jdoucí porážky dali ve středu zapomenout hokejisté Dvora Králové. Svěřenci trenéra Tomáše Topola uzmuli dva body z ledu Třebechovic. Hosté měli skvělý vstup do zápasu a po první třetině vedli trefami Ježka, Hamerského a Fořta 3:0. Domácí však do konce utkání vyrovnali a druhý bod vystřelil Dvoru až při samostatných nájezdech Polák.