Tradiční festival Koletova Rtyně ani letos nechybí v kalendáři významných hudebních akcí České republiky.

Vstupné se nemění

Organizátoři sází v posledních letech na programovou pestrost a také na mládí. Zvyšující se počty posluchačů v hledišti jsou pak příjemnou odměnou jejich snahy. I letošní ročník festivalu, jehož tradice započala společným vystoupením Koletovy hornické hudby a kolínské Kmochovy hudby ve rtyňském amfiteátru v roce 1960, má co nabídnout. Přestože v rámci úsporných opatření chybí poprvé v historii České republiky finanční podpora Ministerstva kultury ČR, vstupné ani rozsah programu se nemění.

Mezi účinkujícími, kterých se po oba dva dny představí na 300, pochopitelně nebude chybět domácí Koletova hornická hudba. Ta společně s dechovým orchestrem z německého Maihingenu a mažoretkami ZUŠ A. M. Buxton Úpice zahájí festival v sobotu 25. května v 17 hodin na náměstí Horníků přehlídkou pochodů.

Zahrají i mladí

Pak už se program přesune do velké sportovní haly Orlovna a od 18 hodin se představí mladí hudebníci Dechový orchestr ZUŠ A. M. Buxton Úpice pod vedením Zdeňka Tlučhoře a Big Band ZŠ a ZUŠ Rtyně v Podkrkonoší v čele s Mgr. Leošem Nývltem.

V průběhu večera mohou návštěvníci nejen poslouchat hudbu, ale také si prohlédnout výstavu výtvarných prací dětí ze rtyňské školy nebo promítané fotografie z Monstrkoncertů minulých let. Sobotní program bude zakončen vystoupením vynikající moravské krojované kapely Krumsíňanka, která zahraje k poslechu i tanci až do ranních hodin.

Neděle už bude probíhat podle tradičního scénáře. Dopoledne čeká všechny muzikanty zkouška na závěrečné společné vystoupení, delegace hostů uctí památku slavných rtyňských muzikantů bratří Koletů a Antonína Nývtla, následovat bude setkání hostů se starostou města Zdeňkem Špringrem.

Čtyři orchestry

Celým hlavním odpoledním programem, který začíná v 13.30 hod. vystoupením Taneční skupiny Refflexive a Taneční školy Ballare, vás budou provázet moderátoři Českého rozhlasu Hradec Králové, Lucie a Tomáš Peterkovi.

V 14.00 hodin zazní zahajovací fanfára na motivy nejslavnější Koletovy písničky „Kde potok lučinou" a pak už se rozjede blok samostatných vystoupení Dechového orchestru Maihingen, Dechového orchestru města Ústí nad Orlicí, Krumsíňanky a Koletovy hornické hudby. Na závěr zahrají všechny kapely několik skladeb společně, jak již je zvykem u tohoto festivalu téměř půlstoletí.

Festival v celé své historii vždy hostil významné hudební osobnosti. Do Rtyně v letech minulých zavítala slavná trojice hudebních skladatelů Josef Poncar, Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, pravidelným návštěvníkem byl Jindřich Praveček a rád se do Rtyně vrací například i Václav Hybš.

Přijedou hosté

I letos se v závěrečném Monstrkoncertu představí řada zajímavých hostů. Za dirigentský pult se postaví mimořádná osobnost české hudby, hudební skladatel a dirigent Josef Maršík, který doposud nechyběl ani na jednom rtyňském festivalu. Jednu ze skladeb bude řídit mimořádný hudební aranžér Rudolf Koudelka, který již několik let spolupracuje s Koletovkou a upravuje jí skladby takzvaně „na tělo".

Také čerstvý osmdesátník Oldřich Kůžel, skvělý trombonista, skladatel, dirigent a pedagog, který je stále ve skvělé formě, se chopí taktovky, a to v poetické skladbě Karla Kolety Touha po vlasti. Dvořákův Slavnostní pochod přijede do Rtyně zadirigovat velký obdivovatel české hudby, muzikant a dirigent Joseph R. Martan až z amerického Chicaga.

Letos poprvé zavítá na festival další zajímavý host, svérázný hudební skladatel a aranžér Varhan Orchestrovič Bauer. Spolupráce Koletovy hornické hudby s ním započala v loňském roce a pro kapelu přinesla zajímavé rozšíření repertoárové nabídky.

Festival přijedou pozdravit také hosté z Kolína Klub přátel Františka Kmocha a kapelník kolínské hudby Miloslav Bulín s pozvánkou pro Koletovu hornickou hudbu na jubilejní 50. Kmochův Kolín, který se uskuteční ve dnech 14. až 16. června 2013.

S podporou města

Celý letošní pestrý program v Orlovně na náměstí je opět v režii Koletovy hornické hudby a jejího Klubu přátel, s významnou podporou Města Rtyně v Podkrkonoší. Věříme, že bude dobrou pozvánkou na jubilejní festival v roce 2014, kdy i domácí orchestr, Koletova hornická hudba, vzpomene významného výročí 150 let nepřetržité činnosti.

Zdeněk Tlučhoř