Úspěch měly obrovský a obě vánoční představení si patřičně užily.

„V lednu jsme se poprvé vypravili na zájezdové představení, a to do Kruhu u Jilemnice. Děti si poprvé vyzkoušely, jaké to je, hrát někde jinde, než na domovské scéně. A poznaly, že že to, na co byly zvyklé ze Slané, najednou všude není," popsala Katka Schovánková, režisérka výše zmíněného divadelního představení. V březnu se pak divadelníci vypravili do Libštátu, v rámci školní akce si zahráli opět ve Slané a zavítali na divadelní přehlídku dětského divadla do Desné.

Odtud si odnesli účastnický diplom a zajímavou zkušenost. V dubnu hráli v Lučanech nad Nisou, kde si poprvé vyzkoušeli kouzlo improvizace, protože si zahráli na asi nejmenším jevišti, které kdy viděli. Děti se s tím ale popraly statečně a podobné podmínky ve Valteřicích už tedy pro ně nebyly žádnou novinkou. V květnu pak se svojí pohádkou zahájily divadelní přehlídku ochotnických souborů v Josefově Dole.

„Po odehrání pohádky jsme si zajeli na nedalekou rozhlednu na oběd a poté jsme podnikli výšlap k Josefodolské přehradě. Bylo to velmi příjemné a veselé odpoledne. Všichni jsme si to náramně užili," dodala režisérka Schovánková.

Poslední jarní štaci odehráli malí divadelníci začátkem června v Dolních Štěpanicích u Jilemnice v rámci Dětského dne.

Za všemi úspěchy stojí dělný tým lidí, kterým na souboru ve Slaném záleží a výčet poděkování, jež by jim režisérka chtěla předat, je dlouhý. Na děti, stejně jako na profesionální herce, čekají divadelní prázdniny. V polovině října se opět začnou scházet a oprašovat texty před náročnou sezónou. (njt)