Na Trutnovsku se bude zpívat také v secesní budově lázeňské Kolonády v Janských Lázních za doprovodu trutnovského hudebníka Miroslava Vosáhla z agentury VOSA, u vánočního stromu v Mladých Bukách, na zahradě ZŠ ve Svobodě nad Úpou, před muzeem v Úpici a v Lipnici u kapličky, na Semilsku v Rokytnici nad Jizerou. V celé zemi se přihlásilo 908 míst a 11 v zahraničí, mimo jiné Královský palác v Madridu, Barcelona, Řím či Mnichov.

Již 841 míst se přihlásilo do akce Deníku Česko zpívá koledy, která se letos uskuteční ve středu 11. prosince. Zpívat se bude tradičně také v historické secesní budově lázeňské Kolonády v Janských Lázních.
Česko si zazpívá koledy s Deníkem. V Krkonoších i Královském paláci v Madridu

Vladimíra Matušková založila pěvecký sbor Lipnice s kolegyní Nikolou Šimkovou, která zajišťuje klavírní doprovod, v roce 2017 při příležitosti rozsvícení vánočního stromu v Lipnici. Hned se také zapojily do akce Česko zpívá koledy. „Tehdy to ještě bylo pod názvem Li-Že (Lipnické Ženy). Dnes s námi zpívají i muži, tak jsme tento název opustili a používáme název pěvecký sbor Lipnice,“ přibližuje Vladimíra Matušková.

K dnešnímu dni má sbor 30 členů a schází se pravidelně jednou týdně v místní sokolovně. Na vánoční vystoupení, kterých má pěvecký sbor Lipnice letos opravdu hodně, se pilně připravovali už od začátku září. Mezi připravované skladby samozřejmě patří i známé koledy, které si zazpívají ve středu 11. prosince.

Akce Deníku je v Lipnici velice oblíbená. U kapličky se při ní schází přes sto lidí, kteří společně zpívají známé koledy. Loni se zapojilo 120 účastníků. „Když jsme pořádali u nás Česko zpívá koledy poprvé, akce měla velký úspěch. Snažíme se vždy vytvořit příjemné prostředí. Máme připravené občerstvení, protože svařák a čaj v zimním období k vánočním akcím prostě patří. Akci hodně propagujeme. Jsme okrajová část Dvora Králové a když se tu něco pořádá, je o to zájem,“ vysvětluje.

Česko zpívá v Janských Lázních na Kolonádě.
Koledy s Deníkem se zpívaly pod Krkonošemi s Vosou, punčem, razítky i televizí

Místo, kde se koledy zpívají, je tradiční. „Vánoční vystoupení se pořádají v Lipnici na návsi, na které mezi stromy stojí kaplička. Ta se při adventních vystoupeních otvírá pro veřejnost a k Vánocům u nás v Lipnici prostě patří,“ popisuje místo Vladimíra Matušková.

„Myslím si, že by takové propojení lidí mohlo být častěji a nejen před Vánocemi. Náš sbor vznikl právě i z podobného důvodu, kdy jsem chtěla, abychom se spojili před rozsvícením vánočního stromu a vytvořili atmosféru všichni společně. Já jsem vždy pro spolupráci a společné akce,“ dodává.

Zahájení adventu ve výrobním družstvu Vánoční ozdoby Dvůr Králové nad Labem.
FOTO, VIDEO: Lidé obdivovali křehkou krásu skleněných vánočních ozdob