Celostátní pěvecká soutěž pro začínající interprety Česko zpívá je v období pódiového klidu. Základní a výběrová kola v Praze i Olomouci skončila, do semifinále a finále 7. ročníku v trutnovském Uffu ještě nějaký čas zbývá. Klid je ale jen zdánlivý. V pondělí totiž odstartovalo celostátní kolo speciální kategorie Českého rozhlasu.

Do něj prošlo dvacet interpretů, jejichž webové profily a písně najdete na adrese www.rozhlas.cz/start/2kolo. Za Královéhradecký kraj je mezi nejlepšími Lucie Středová, dvaadvacetiletá učitelka v mateřské škole s bydlištěm v Radvanicích. Podpořit oblíbené kandidáty je možné do 29. března.

Známí už jsou i tři adepti na prvenství v další doprovodné soutěži, Cena internetu. Patří mezi ně Saskie Burešová (Rokycany), Denisa Pospíšilová (Říčany) a Vojtěch Šenkýř (Havířov). „Vítěz, respektive pořadí na prvních třech místech, bude vyhlášen v průběhu semifinále, tedy 12. dubna," říká ředitelka soutěže Iveta Nývltová ze Rtyně v Podkrkonoší.

Do závěrečných bojů na pódiu trutnovského společenského centra postoupilo v kategoriích 9 14 a 15 26 let dvaadevadesát zpěváků z celé republiky. Zdejší region zastupuje vedle Lucie Středové ještě Tereza Kollárová (Trutnov).

„Naše úsilí teď směřuje k přípravě závěrečných kol. Pracujeme na programu, oslovujeme členy poroty. K vidění bude například atraktivní silová akrobacie v podání dua DaeMen, bublinová show, Taneční škola Bonifác a další," nastínila Iveta Nývltová.

Do poroty soutěže Česko zpívá usedne vedle patronky Kamily Nývltové například režisér Tomáš Magnusek, zpěváci Tomáš Savka a Bohouš Josef i zpěvačka a herečka Renata Drössler. „Přijet by měl také profesor zpěvu na pražské Konzervatoři J. Ježka Eduard Klezla. Pokud nebude nemocný jako minulý rok," doufá hlavní organizátorka Iveta Nývltová.

Vyhlašovatelem akce je Taneční škola Bonifác ze Rtyně v Podkrkonoší a do letos sedmého ročníku soutěže přišlo 345 přihlášek. Do výběrových kol postoupilo 234 soutěžících, na trutnovské semifinále jich přijede 92 (kategorie 9-14 let 40, kategorie 15-26 let 52).

Pěvecká soutěž vznikla v roce 2007 pod názvem Podhorský čtyřlístek. V roce 2010 došlo k přejmenování na Česko zpívá a poprvé proběhla ve Společenském centru Uffo v Trutnově.