Sedm akrobatů a herců Cirku La Putyka pod režijní taktovkou finského režiséra Maksima Komara předvedlo dech beroucí akrobacii, humorné scénky, tanec, zpěv i magické triky. Komaro s pražským souborem spolupracoval už na inscenacích Slapstick Sonata a Play.

POD TAKTOVKOU FINSKÉHO REŽISÉRA

„Pro mě je spojení s Maximem Komarem velmi důležité. La Putyka vznikla před osmi lety. Protože nejsem vystudovaný režisér, po čase mi došlo, že narážím na určité své limity a že nemám další hnací motor pro naší company. Hledal jsem tedy v celém světě, i v Evropě, někoho, kdo by nás mohl někam posunout. Našel jsem Maxima a požádal ho, zda by pro nás mohl režírovat představení," přiblížil principál Cirku La Putyka Rostislav Novák.

„Pozvali jsme Maxima do Prahy a on na tři dny z Helsinek přiletěl. Čekal jsem, že bude hledat to, co naši akrobati, performeři a herci umí. Maxim Komaro však stál s karetními kouzly v rohu a kouzlil. V pátek i v sobotu. To už jsem začal být trochu nervózní, protože s námi neudělal vůbec nic. A v neděli přišel a řekl, že představení se bude jmenovat Slapstick Sonata, bude v ní hrát těchhle šest lidí, budou tam takové a takové discipliny… A začalo se pracovat na scénáři. Spolupráce byla úžasná," zavzpomínal ve středu večer Rostislav Novák. Na jevišti v Uffu se většina zakládajících členů La Putyky mohla hned nato dokonale vyřádit a předvést divákům opravdu rozmanitou, dech beroucí a chvílemi fyzicky neuvěřitelně náročnou podívanou.

„Uffo je vlastně naše druhá domovská scéna. Za posledních osm let jsme tady odehráli skoro všechna naše představení," dodal Rostislav Novák. Inscenace inspirovaná poetikou kočovných divadelních společností, tak zahájila festival, jímž ožije Trutnov až do neděle.

V PÁTEK POPRVÉ V UFFU AUSTRALANÉ

Nepochybně největší událostí festivalu je vystoupení australského souboru Gravity & Other Myths, jenž poprvé v pátek uvede horkou novinku Backbone. Představení se díky backbone (páteři) snaží zjistit, co je to síla. Dívá se na ni z mnoha úhlů. Zkoumá, odkud přichází a jak se dá měřit. Je to oslava vzájemné lidské provázanosti, která testuje limity síly jak fyzické i emocionální, tak i individuální a kolektivní. Dnes se Australané v Uffu představí v pátek od 19 hodin, v sobotu od 21.30 a v neděli od 20 hodin.

Cirk-UFF 2017 - další festivalový program:

PÁTEK 2. června:
od 14:30 před Uffem CIRK LA PUTYKA: AIRGROUND
v 16:00 před Uffem CINK CINK CIRK: DUKTO
v 17:00 v šapitó CIRKUS TeTy: HRDINKY
v 18:00 před Uffem BRATŘI V TRICKU: BĚŽKAŘSKÁ ODYSEA
v 19:00 v Uffu GRAVITY & OTHER MYTHS (Austrálie): BACKBONE
ve 20:30 v šapitó LOSERS CIRQUE COMPANY: BEACH BOY(S)
ve 21:45 před Uffem CIRQUE GARUDA: PANTOKINE (extrakt)
ve 22:00 Kaffé Horn PÁTEČNÍ CIRK-UFF PÁRTY

SOBOTA 3. června:
v 10:00 před Uffem CIRKUS LeGRANDO: DOPOLEDNE PRO DĚTI
ve 13:30 šapitó CIRKUS TeTy: HRDINKY
ve 14:30 před Uffem SQUADRA SUA: SOLDATES
v 15:30 před Uffem CINK CINK CIRK: DUKTO
v 16:00 před Uffem BRATŘI V TRICKU: BĚŽKAŘSKÁ ODYSEA
v 17:00 před Uffem ATI SPHERE: KONTAKTNÍ ŽONGLOVÁNÍ A CUBE ACT
v 17:15 před Uffem CIRK LA PUTYKA: AIRGROUND
v 18:30 v Národním domě COMPAGNIE SANS GRAVITÉ (Francie): DÉLUGE
ve 20:00 pod šapitó LOSERS CIRQUE COMPANY: WALLS & HANDBAGS
ve 21:30 v Uffu GRAVITY & OTHER MYTHS (Austrálie): BACKBONE
ve 23:00 Kaffé Horn SOBOTNÍ CIRK-UFF PÁRTY

NEDĚLE 4. června:
14:00 šapitó  HOLEKTIV: STUDY
15:00 před Uffem  PRUHOVANÁ VÝZVA
15:30 před Uffem a v ulicích města  CIRKUS PRIDE
17:30 šapitó  SQUADRA SUA: MONSTERA DELICIOSA
18:30 Národní dům  COMPAGNIE SANS GRAVITÉ (Francie): DÉLUGE
20:00 Uffo  GRAVITY & OTHER MYTHS (Austrálie): BACKBONE