Mezinárodní konzervatoř Praha v čele s vedoucí oddělení herectví Veronikou Žilkovou připravila pestrý program, zahrnující čtyřicet činoherních i muzikálových představení, koncertů a workshopů, jež se odehrávaly v Hankově domě, v zahradě i aule gymnázia, přímo na náměstí Václava Hanky i jinde. Cyrano se střídal s Macbethem, Prokofjev se Starci na chmelu, Nezval s Goldonim, chrámová hudba s muzikálem, jazz s pohádkou… Někdy došlo k blahodárnému splynutí různých žánrů přímo do jednoho pořadu, třeba Veslo a růže spojilo legendu o sv. Vojtěchu s rockovými písněmi, jindy zase francouzské chansony doplnily Prévertovu poezii.

Zcela výjimečným zážitkem pak byla beseda s profesorem Martinem Hilským, legendárním překladatelem celého Shakespearova díla, který dokázal posluchače v zaplněné gymnaziální aule svou osobitou interpretací literatury strhnout k ovacím vestoje. I pan profesor byl ovšem potěšen nadšeným zájmem o Shakespeara a pochválil vyspělost našich studentů, kteří měli možnost dotazů v druhé části besedy i po skončení oficiálního programu. „Děkuji všem za úžasnou atmosféru a zájem studentů i veřejnosti," loučil se před odjezdem.

Část festivalové atmosféry zachytil též Český rozhlas, který v Hankově domě natáčel další díl oblíbeného pořadu Tobogan. „Do Dvora Králové vždy jedu velmi rád a tentokrát jsem navíc nadšený, že jsem mohl být součástí Coolfestu. Být v přítomnosti pana profesora Hilského, Veroniky Žilkové, Zuzany Bydžovské nebo Martina Stropnického, to je velká čest," netajil se spokojeností jeho moderátor Aleš Cibulka.

Skvělý festivalový program přilákal několik tisíc diváků – jen na vystoupení v areálu gymnázia jich v součtu přišlo asi 1850! Málokdo z nich si však dovede představit ohromnou práci, kterou jeho přípravě a chodu nezištně věnovala Veronika Žilková a Mezinárodní konzervatoř Praha (umělci vystupovali bez nároku na honorář, který by jinak náklady zmnohonásobil!), ale také Městské kulturní zařízení Hankův dům, místní gymnázium nebo ZUŠ R. A. Dvorského. Je třeba jim všem poděkovat, stejně tak i městu Dvůr Králové nad Labem za financování provozních nákladů festivalu.
Měly tyto oběti smysl? Odpovědi nabízí pohledy z obou zapojených škol: „Coolfest je příležitost, a to zdarma, na několik dní utéct z ticha a poznat muzikanty, herce, pěvce, režiséry a umělce. Sám jsem mimo krásné zážitky přišel k dalším přátelům a známým," ocenil šestnáctiletý student královédvorského gymnázia Ondřej Vaněk a jen zalitoval, že některá představení neměla tolik diváků, kolik by si zasloužila. „Má to smysl," byl si jist Štěpán Tuček z 3.B konzervatoře, když odcházel v sobotu večer ze svého třetího představení během festivalu, „protože se během tří dnů dostaneme – dá se říci – do jedné velké rodiny s cizí školou, která dokáže docenit divadlo či hudbu. A jelikož je to druhý ročník, myslím, že nachází své stálé diváky, kteří se na to těší."

Nezbývá než doufat, že se za rok sejdeme na dalším Coofestu!

Ivo Rejchrt