Podle tradice zpívalo všech deset finalistů na jevišti Uffa dvakrát. A stejně jako v předchozích dvou ročnících ovládly galavečer dívky. Obsadily první tři místa a sesbíraly i všechny vedlejší ceny. S písněmi Perfect Day od Lou Reeda a Tráva od Anety Langerové stanula na úplném vrcholu šestnáctiletá Michaela Janáčová z Ostravy. „Skvělé, nečekané, prostě paráda!" vyhrkla štěstím bezprostředně po vyhlášení výsledků.

Trémy, která před zaplněným hledištěm trápila většinu začínajících zpěváků, se zbavila už dřív - při startech v jiných pěveckých soutěžích. „Trávu od Anety už jsem měla nazpívanou z dřívějška. Skladbu Perfect Day jsem si sice vybrala teprve včera, den před finále, nakonec jsem se s ní ale ztotožnila. Takže dobrý výběr," smála se vítězka hlavní kategorie.

Zdroj: Miloš Šálek

Podle odborníků vyhrála zaslouženě. „Měla výrazný hlas, a to se mi na ní líbilo nejvíc. V obou finálových kolech jsem ji dal desítku, maximální možný počet bodů," přiznal hudební producent Milan Herman. „Bylo na ní vidět, že si to užívá a že zpívá ráda. Je to velmi muzikální bytost s hodně slušnou hlasovou výbavou," ocenila vítězku zpěvačka Leona Machálková. „Byla to i moje favoritka," potvrdil zpěvák a moderátor Zdeněk Podhůrský.

Vítězové Česko zpívá2017  Michaela Janáčová
2016  Kateřina Kolčavová
2015  Eliška Rezková
2014  Pavlína Lištiaková 
2013  Luboš Pravda 
2012  Pavel Špirka 
2011  Andrea Hauerová 

Za prvenství získala Janáčová kromě originální sošky od uměleckého kováře Zdeňka Vítka také možnost spolupráce s producentem na budování pěvecké kariéry. „Nabídku nahrát nějaké písničky ve studiu bych určitě přijala. Na vše je ale dost času. Navíc studuju prvním rokem Ježkovu konzervatoř, což je dost náročné, takže uvidíme, jak se to vyvine," dodala.

Česko zpívá je moderně pojaté pěvecké klání s mezinárodní účastí. Pro mladé lidi z Česka, Slovenska a Polska začíná už v lednu. Nahrávky poslalo přes 400 soutěžících. Soutěž vyhlašuje Taneční škola Bonifác ze Rtyně v Podkrkonoší a pořádá agentura Art Presto. 

Výsledky 11. ročníku ČESKO ZPÍVÁ (kategorie 15 až 26 let)
1. Michaela Janáčová z Ostravy (16 let, písně Perfect Day, Tráva)
2. Valentina Vlková z Prievidze (15, Hello, Unikát)
3. Kateřina Vrzalová z Velké Bíteše(17, My Heart Will Go On, Píseň samotářky)
Cena diváků: Valentina Vlková
Cena mediální poroty a cena VIP poroty: Kristina Vrecková z Nitrianského Rudna (20 let, písně Hallelujah, Mít rád bližního svého).