Hudebník, který přijede do Vrchlabí s kapelou Illustratosphere, se na podzim potuloval po Rýchorách v Dvorském lese a v okolí Luční boudy a stal se protagonistou dokumentu České televize pod názvem Krakonošova zahrada. Film, připomínající jubileum, má premiéru v neděli 19. května v 11 hodin na programu ČT2.

Zkušená režisérka Ljuba Václavová ke spolupráci kromě Dana Bárty přizvala jednoho ze zakladatelů Krkonošského národního parku Josefa Fantu, krajinného ekologa Pavla Klimeše, zástupce nizozemské nadace Face, která pomohla Krkonoším čelit imisní kalamitě, Jana Sevinka, místního boudaře z Modrého dolu Hynka Spurného, mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného a jejího ředitele Jana Hřebačku. Za kamerou stál Josef Nekvasil.

„Dokument vznikal v loňském roce na přelomu léta a podzimu. Celkem televizní štáb v horách strávil pět natáčecích dní a natočil 438 minut hrubého materiálu. Krakonošova zahrada pod značkou Krkonošského národního parku je ojedinělým svědectvím, čím vším si národní park za poslední půlstoletí musel projít," přiblížil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Film bude po nedělní premiéře možné vidět v repríze na ČT2 v úterý 21. května od 10 a v noci na pátek 24. května ve 4 hodiny. Zhlédnout jej bude možné také na webovém rozhraní České televize http://www.ceskatelevize.cz/porady/10430569197-krakonosova-zahrada-pod-zkratkou-krnap/

Narozeninová akce začíná už zítra nočním představením Máchovy Krkonošské pouti v podání souboru Ludus Musicus. Více se o oslavě a jejím programu dozvíte v zítřejším vydání Krkonošského deníku.