V Pojizerské galerii byla zahájena výstavu fotografií členů zdejšího fotoklubu, kteří se v uplynulých pěti sezónách účastnili soutěže Mapový okruh Českého ráje a vždy zvítězili.

Pod názvem Semilský fotoklub: Pět zlatých sezón se expozice prezentuje výběrem fotografií, které v posledních pěti letech soutěžily ve zmíněném Mapovém okruhu Českého ráje, a není určena sjednocujícím tématem. K vidění jsou tak umělecké i reportážní snímky, sport nebo příroda či krajina. Vystavuje zde těchto jedenáct fotografů: Miroslav Koudelka, Richard Stehlík, Jiří Šilhán, Tomáš Hyka, David Chlum, Ilja Todorov, Miroslav Mrňák, Karel Skalský, Luboš Zeman, Jana Valská a Vladimír Jína.

Do soutěže nejdou, nemá co nabídnout

Hudební doprovod na vernisáži obstarala kapela Šumný jazz. Úvodní slovo pronesla ředitelka muzea Jana Hájková a rovněž člen semilského fotoklubu Tomáš Hyka, který překvapivě uvedl, že Semilský fotoklub se už v budoucnu nechce účastnit, pro ně tak úspěšné, soutěže Mapový okruh Český ráj, a to zejména kvůli tomu, že jim tato soutěž už nemá co nabídnout.

„V této soutěži už nemůžeme dosáhnout víc, takže se chceme od letošního roku účastnit jiných projektů a soutěží, jako je třeba Digineff nebo další. Není ale vyloučeno, že se někdy v budoucnu do Mapového okruhu Český ráj zase vrátíme," potvrdil Tomáš Hyka.

Výstava Semilský fotoklub: Pět zlatých sezón potrvá v semilském muzeu do 30. října, mezitím bude 21. září zahájena ve Státním okresním archívu v Semilech další výstava semilského fotoklubu, která se tentokrát bude věnovat začátkům klubu v 80. letech minulého století.

Klubem prošla 
řada fotografů

Semilský fotoklub byl založen v květnu 1976 jako fotokroužek Kolora klubu v Semilech. Prvním vedoucím byl Karel Skalský, který je činný v klubu dodnes, za přispění Jaroslava Kocoura a Petry Mifkové. K nejznámějším fotografům, kteří v semilském fotoklubu působili, patří Karel Bárta, jenž pořádal 8 autorských výstav a několik mezinárodních fotosoutěží, dále Miroslav Koudelka, Tomáš Hyka nebo Richard Stehlík, který je jedním z nejznámějších českých fotospecialistů na přírodu a spolupracuje například s časopisem Krkonoše.

Petr Ježek