Vrchní, prchni, Homolka a tobolka, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Pan Tau na horách, Snowboarďáci. Co film, to šlágr, lokacemi spojený s krkonošským střediskem. A brzy bude zdejší filmotéka zase o titul bohatší. Celovečerní komedii s názvem Padesátka začne Vojta Kotek coby režisér natáčet již za pár dní.

Film, jehož předlohou bude scénář Petra Kolečka, se má odehrávat v zimě na horách a děj se bude točit okolo lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařského závodu Tříkrálová padesátka a muže, který se rozhodl poznat svého otce. Tvůrci slibují situační i konverzační humor, překvapivé zvraty i horský klid. Premiéru filmu uvedou kina na přelomu letošního a příštího roku.

Chtějí navázat na českou klasiku

„Chtěli bychom navázat na klasické horské komedie, jako je například S tebou mě baví svět, Anděl na horách, Krakonoš a Lyžníci nebo Sněženky a machři. Měl by z ní ale zavanout i Cimrmanův vichr z hor," přiblížil Vojta Kotek.

V hlavních rolích celovečerní komedie se představí Jakub Prachař, Marek Taclík, Ondřej Pavelka a Vilma Cibulková. Natáčení se uskuteční na sklonku letošní zimy. První klapka padne 7. března. Herci se ale na své role připravovali již během ledna a února, a sice běžkařským tréninkem v bílé stopě na tratích ve Špindlerově Mlýně.

Marka Taclíka a Ondřeje Pavelku si vzal pod křídla mistr světa v běhu na 50 kilometrů Martin Koukal, jenž si v Padesátce i sám zahraje. „Jakub Prachař si vymínil individuální přípravu. Očekávám, že se na start dostaví v plné běžkařské formě i se znalostí textu," doplňuje Kotek.

Kotek Mádl opět na místě činu

Film Padesátka bude vznikat ve Špindlerově Mlýně a jeho okolí, kde se točili i populární Snowboarďáci. Tehdy neznámí mladíci Vojta Kotek a Jiří Mádl se do Špindlu nyní vrátí již jako filmové hvězdy. V Padesátce si společně zahrají v teplákové retrospektivě ze sedmdesátých let a na plátně se potkají po téměř deseti letech. Oba navíc svým dílem výrazně promluví do osudu hrdinů filmu.

Petr Kolečko patří mezi nejvytíženější scénáristy současnosti a získal si rozpoznatelný humor a rukopis. Podílel se na Okresním přeboru nebo seriálech Vinaři, Čtvrtá hvězda či Nevinné lži. Vojta Kotek je od dětství skvělý herec a dabér, režíruje české verze Pixarovek, natočil klip Michala Hrůzy Sněhulák nebo díl Lež má krátké nohy z ceněné televizní série Nevinné lži. Pokoru a zkušenosti získával i jako člen štábu při náročném natáčení Tobruku. „To, co byla pro Tarantina videopůjčovna, to je pro Vojtu přímo filmový plac, kde se pohybuje nepřetržitě od svých třinácti let. Jeho kariéra je jeho filmová škola," chválí svého režiséra producent filmu Daniel Strejc. Titulní píseň k filmu složí Michal Hrůza.

Film prochází krkonošským střediskem už několik desetiletí

Náklonnost filmařů ke Krkonoším a Špindlerovu Mlýnu konkrétně trvá již desetiletí.

Tomáš Holý byl prý raubíř.Ještě než dorazíte do střediska samotného, projedete místem zvaným Studené koleno. Autobus tudy vezl studenty ve snímku Sněženky a machři (1982). Od nedaleké Labské přehrady pochází pár záběrů z kdysi slavného seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984). Na autobusovém nádraží vystupoval z dopravního prostředku Jiří Hrzán coby kulturní referent ve filmu Homolka a tobolka (1972), po Bílém mostě v centru pak Homolkovi kráčeli při příjezdu do města.

Na blízkém parkovišti Josef Abrhám alias Dalibor Vrána nezákonně inkasoval peníze od turistického zájezdu a mnohem později tu zloději zahodili ukradené snowboardy Rendyho a Jáchyma.

Snowboarďáci (2004) své první jízdy zkoušeli ve středisku Svatý Petr, kde také stojí hotel Olympie. V něm padaly klapky dvou snímků, Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Pan Tau na horách (1970). Současný interiér už ale po rekonstrukci filmovým záběrům neodpovídá. Populární snímek s Tomášem Holým se točil i na chalupě Dias. Byla zde stanice Horské služby, kde sloužil Vaškův tatínek, horolezec Luboš

Nedaleko Davidových bud pak leží skalní masiv, který byl využitý v pohádce Čert ví proč.