Venkovní přístřešky překypují nabídkou pokrmů. Kuchařští učni pod vedením mistra Miloše Urbana navařili dva tisíce porcí dršťkové polévky, napekli nespočet pekáčů prejtu, 400 řízků, v udírně hřejí 50 kilogramů červených klobás a v troubě pečou 80 kilogramů klobás bílých. Uvařili také 40 šišek tlačenek. Prodávají se vepřové plátky na grilu i chleba se sádlem, ovar , k tomu svařáček nebo čaj. Pekaři tu ve svém stánku nabízejí voňavé koblihy, štoly, makovník, tvarožník, housky, veky, chleba a další pečivo.

Přijeli i řezníci

Řezníci z Hlušic zavítali s čerstvou uzeninou a kopidlenské zahradnice nabízely vánoční svícny a adventní věnce. Jaké dovednosti si dále učni osvojili, to mohla veřejnost posoudit například při módní přehlídce ve škole, kde se prezentovaly zdejší švadleny. Jejich zdařilé modely doplnili šperky studenti umělecké školy z Turnova a krásnými vazbami šikovná děvčata z Kopidlna. Přehlídku završily elegantní společenské róby. „Líbila se mně, jak měla ty bílý šaty,“ říká znalecky pětiletá Gabča Militká z červené školky (u pošty).


V předsálí každý zůstal stát v údivu – cukrářští mistři tu kouzlí s perníkem a je až neuvěřitelné, co dokáží vytvořit z těsta a bílkové polevy za nádheru. Nejen chundelaté beránky, ale i skvostný svícen, sněhulákový kalendář, adventní věnce a další.

U vstupu do školy vám namíchají podle libosti nápoje, ve Švejkovně je jako vždy příjemné posezení při vínečku, pivu a dalších dobrotách. V přízemí šijí na ukázku švadlenky, zahradnice vážou věnce, truhláři vyřezávají vánoční ozdoby.

Staré časy

Prezentují se tu šperkaři. V jedné z učeben je instalována i klasická roubenka. Všechno tu voní starými časy. „Líbilo se nám tu moc, jsme tu poprvé a nejvíc nás okouzlily zdobené perníčky, adventní věnce i svícny,“ hodnotí akci Monika Jarošová z Lázní Bělohrad. Je markantní, že řemeslu se v Nové Pace daří.