„V sobotu 7. března zveme milovníky kinematografie do sálu Kulturního domu ve Slané. Na tento večer se promění v netypický kinosál. Diváci si za zvuku a mihotání klasické dobové filmové promítačky, bez žádného DVD a dataprojektoru, u stolečku, se sklenkou dobrého vína nebo u sklenice studeného pěnivého moku, mohou společně vychutnat nejen něco dobrého k snědku, ale také oblíbené filmové komedie," zve diváky Radek Šmíd. Ten se začátkem února stal již potřetí vedoucím slánských ochotníků.

Filmová retro
si našla oblibu
Filmová retro promítání se ve Slané konají už třetím rokem a diváci, kteří oceňují především atmosféru a veselou náladu plného hlediště, už mohli vidět takové tituly jako S tebou mě baví svět, Trhák, Limonádový Joe, pohádky Ať žijí duchové!, Honza málem králem nebo oscarový film Vesničko má středisková a další. „Filmy se promítají z originálních původních filmových kotoučů pomocí perfektně udržované promítačky, která musela projít mnoha technickými zkouškami. Je to zásluha Jana Kvardy, který je zapáleným promítačem, ale hlavně duchovním otcem celé myšlenky těchto filmových projekcí, o kterých se s vámi dokáže bavit celé hodiny," doplňuje Šmíd.

A na jaké filmy se diváci mohou přijít podívat tentokrát? Odpoledne v 17 hodin to bude filmová pohádka scénáristy Zdeňka Svěráka Tři veteráni. Večer ve 20 hodin se diváci dočkají další novinky, kterou si pro ně ve Slané připravili.„Protože se snažíme co nejvíc vycházet vstříc všem divákům, rozhodli jsme se jim tentokrát nabídnout hned dva filmové tituly, ze kterých si přímo na místě pomocí hlasování vyberou. A protože jsme celé promítání chtěli věnovat filmům scénáristy Zdeňka Svěráka, odpovídají tomu i nabízené filmy," vysvětluje Šmíd.

Večer budou dva filmy na výběr
Diváci, kteří se večerního představení zúčastní, si tak budou moci vybírat mezi filmy Obecná škola a Rozpuštěný a vypuštěný. Hlasování se zúčastní všichni přítomní a vyhraje ten film, kterému dá hlas většina diváků v sále. Pořadatelé však věří, že oba slavné filmy slibují příjemnou zábavu, takže je vlastně úplně jedno, který z nich u diváků zvítězí. „A protože stejně jako u dobrého divadla, i u filmu platí, že mnohem lépe si jej vychutnáte ve společnosti stejně naladěných přátel a diváků, srdečně zveme všechny příznivce filmových komedií, aby dorazili a tuto veselou atmosféru nám pomohli vytvořit," uzavírá svou pozvánku Radek Šmíd.    (njt)