Vyrážíte na podzimní Klubový speciál 3 pokračujeme! V čem bude jiný od těch předchozích?
Minimálně v tom, že jsme všichni o rok starší, naivnější, zamilovanější? Každopádně uslyšíte ty nejstarší naivní zamilované písně od Chinaski, playlist budou opět tvořit převážně písně z dřevního období, písně okořeněné životními zkušenostmi jednotlivých protagonistů a poznamenané krutým osudem frontmana kapely. (Vy nevíte, že mu ukradli kytaru!?!)

Pracujete na něčem novém?
Jako první vlaštovku předznamenávající naše připravované album můžete v éteru slyšet píseň Ententýky. Máme v kapele osm malých dětí, deváté je na cestě, tudíž je přirozené, že děti jsou tématem, kterým žijeme a budeme o něm i zpívat.

Co je při nové skladbě dřív hudba nebo text?
Někdy hudba, někdy text, jak kdy, jak kdo. Ideální je, když obě složky vznikají zároveň, a na písních takto vzniklých je to vždycky znát.

Skládáte si všechno jako kapela sami nebo občas někoho přizvete?
Dlouhodobě spolupracujeme s Tomášem Rorečkem, což je veskrze sympatický chlapík, spolužák, můj dvorní poradce v oblasti konzumace nealkoholických nápojů. Na připravované desce se objeví i texty Ládi Kardy vulgo Ladjy al Kardy, což je talentovaný mládenec právě dokončivší konzervatoř, pod pedagogickým vedením Jiřího Šlupky Svěráka. Talent.

Kdo má při tvorbě v kapele hlavní slovo?
Hlavní slovo má vždy autor, a jelikož jsme soubor, kde tvoří všech 6 členů kapely, je to někdy opravdu tvrdý boj. Poslední, jakési „právo veta" má zpěvák, protože pokud z jeho výrazu nebude cítit, že tomu věří, neuvěří tomu pravděpodobně nikdo další.

Pamatujete si ještě na váš první koncert? Jaké to bylo, kde a kdy.
Nepamatujeme. Byl to podzim roku 1986 nebo 87. Hospoda v Robousích u Jičína. Jako předskokani kapely Dr. Mozse jsme odehráli 5 písniček a jedna z nich se jmenovala Punčocháče a uslyšíte ji i na Klubovém speciálu 3.

Jaké byly vaše pocity po loňské první tisícovce v Lucerna Music Baru?
Štěstí, mír, únava, láska, vyrovnání, uspokojení, naplnění, soucítění, vděk, ladila ta kytara?

Máte nějakou skupinově nejvíce a nejméně oblíbenou skladbu?
Na tuto otázku nedokážu odpovědět, koncert od koncertu je to jiné.

Nějakou, co prostě chcete hrát vždycky a nějakou co vůbec?
Vždycky asi zahrajeme píseň 1. signální a nikdy určitě nezahrajeme píseň Letím jako blázen. Tuto píseň považuji za největší omyl v historii hudebního sdružení vystupujícího pod uměleckým názvem Chinaski.

Kromě aktuálního podzimního turné víte už, co budete dělat příští rok?
Příští rok na jaře natočíme dlouhohrající desku (k radosti ctěných posluchačů již devátou). Že by osudovou?

Jak se vám skládala hudba pro seriál Ententýky? Byla nejdřív písnička a až pak jste viděli alespoň kousek seriálu nebo obráceně?
Nejdříve se nám dostal do rukou scénář prvního dílu a ten nás vážně pobavil. Vážně.

Při natáčení stejnojmenného klipu jste se dost vyřádili. Autorem kostýmů a masek byl někdo z kapely?
Ne, využili jsme kostýmový fundus seriálu.

A vzkaz pro fanoušky?
Po horkém festivalovém létě se vracíme zpátky do klubů, kde jsme vznikli a kam jako kapela patříme. Přijďte se podívat! Uvidíte, co jste ještě neslyšeli a uslyšíte, co jste ještě neviděli !

(jot)