Po čtyři únorové dny bude festival Modrý kocour opět nabízet to nejlepší z úrody divadel nejen Libereckého kraje. Největší krajská divadelní přehlídka amatérského divadla v České republice startuje 25. února.

Diváci se kromě skoro dvaceti představení mohou těšit na absolutní divadelní chuťovku mezinárodně oceňované profesionální divadlo Spitfire Company. Na festival přiveze světově úspěšné představení Antiwords.

Festival Modrý kocour vstupuje už do třetí dekády existence, letos se koná jeho 21. ročník. Má ambice potvrdit pověst jedné z nejvýznamnějších divadelních událostí v zemi.

Letos se centrem stane Střelnice

Vedení letos přebírá nový tým, do jehož čela se postavil kulturní manažer a vysokoškolský pedagog Mario Kubaš. „Je mi velkou ctí, že mi zakladatel festivalu Petr Haken svěřil do rukou takto významný festival, jehož pověst se šíří daleko za hranice Libereckého kraje. Je to velká zodpovědnost a výzva. Modrý kocour ukáže výstavní kožich a naplno vystrčí naleštěné divadelní drápy," podotkl ke svému angažmá nový ředitel.

Festivalovým centrem se poprvé stane Kulturní sál Střelnice a jeho dějištěm bude samozřejmě i Městské divadlo. Právě na Střelnici zasedne porota, jejímž členem se letos stane mimo jiné Jan Hájek, uznávaný divadelní a filmový herec předních pražských divadel, a nositel Thálie za herecký talent do 33 let.

„Vedle stravování pro soubory nám Střelnice poskytuje i vynikající prostory pro tak oblíbená večerní setkání, jejichž atmosféra každoročně láká mnoho divadelních příznivců. Festival by se nikdy nemohl nadechnout k novému životu bez podpory Kulturního centra Turnov a jeho ředitele Davida Peška," konstatoval nový ředitel přehlídky Mario Kubaš. „Poskytnout maximální podporu tak významné kulturní akci, jakou je Modrý kocour, považuji za povinnost Kulturního centra. Od toho tu přeci jsme," kontroval David Pešek.

Pořadatelé letos sázejí na největší tahák festivalu, kterým je zmíněné představení Antiwords. Sobotní inscenace byla vytvořena na motivy Havlovy Audience. „Pražské divadlo ho za velkého zájmu představilo v mnoha zemích Evropy, dále v USA, Číně a Jihoafrické republice. Chci, aby festival inspiroval amatérské soubory soubory profesionálními a naopak. Oba světy jsou si velmi blízko, někdy je těžké určit, který svět je vlastně lepší. Amatér znamená, že netvoří za peníze. A kolikrát nabízí lepší divadlo než leckterá pražská profiscéna," vysvětlil nový ředitel Kubaš.

Cílem je přilákat i místní diváky

Návštěvnost festivalu, který znají v celé republice, však jeho renomé zatím neodpovídá. „Když se řekne Turnov v divadelních kruzích, třeba v Brně, tak se ví o nějakém Modrém kocourovi. Ale paradoxně na Turnovsku o něm neví takřka nikdo," postěžoval si novinářům Mario Kubaš. „Ne, že by divadlo bylo prázdné. Jsou tam ale hlavně lidé z jiných souborů. Za celý festival tam přijde zvenčí tak 100 až 200 lidí," uvedl Kubaš. Ví, že se přístup místních zřejmě nepodaří změnit jedinou kampaní. „Je to práce na několik let. Když se letos zvedne návštěvnost o nějakých deset až 15 procent, budu spokojený," dodal. Jedním z jeho cílů je do turnovského divadla přilákat i studenty, v řadě představení hrají jejich vrstevníci. Ředitel Kubaš by studenty rád zapojil i do organizace. Plánuje například, že by šperkařská škola mohla navrhnout cenu pro některou kategorii. Modrého kocoura finančně podporují firmy a instituce, včetně města Turnova. Festival nominuje inscenace na tři celostátní přehlídky na Šrámkův Písek, Divadelní Piknik Volyně a na Mladou scénu do Ústí nad Orlicí.

Kdo je nový ředitel:

Mario Kubaš je herec, publicista, vysokoškolský pedagog a kulturní manažer. Herectví se začal věnovat na gymnáziu v Turnově, studoval činoherní herectví na DAMU. Dále pak teorii umění na Masarykově univerzitě v Brně, žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, kulturní management na pařížské Sciences-Po, doktorát získal na Univerzitě Karlově. Během studií hrál v bezmála deseti filmech (mj. Děvčátko, Pusinky, U mě dobrý), za roli Karla v Děvčátku dostal cenu za nejlepší mužský herecký výkon na mezinárodním filmovém festivalu v Soluni. V letech 2009-2014 působil v kulturní redakci České televize jako redaktor, editor a moderátor. V současnosti přednáší na arts managementu VŠE kulturní management, média a ekonomiku kultury. Stal se stipendistou programu vlády Spojených států amerických, zaměřeného na studium americké kultury a společnosti. Americký velvyslanec jej jmenoval čestným ambasadorem Fulbrightova stipendia. Mario je managerem orchestru Collegium 1704, spoluzakladatelem e-learningového portálu pro kulturní manažery www.culturematters.cz. Pro kulturní a kreativní nadšence všeho druhu pořádá Arts jachtu flotilovou plavbu na plachetnicích po Středozemním moři a všech jeho zákoutích.

Program divadelního festivalu:

Čtvrtek 25. 2.

•18.00 Stopa Liberec / Oslí vejce / studentské divadlo / 50 min. / Městské divadlo

•20.00 NOPOĎ Nový Bor / Přežívat nebo žít / komedie / 100 min. / Městské divadlo

•22.00 rozbor inscenací KC Střelnice

Pátek 26. 2.

•10.00 Oldstars Praha / Jan a Jana / drama / vyprodáno / Městské divadlo

•12.00 Oldstars Praha / Jan a Jana / drama / vyprodáno / Městské divadlo

•15.00 Dipona Louňovice / Pět dolarů za lásku / komedie / 90 min. / Městské divadlo

•17.00 Antonín Puchmajer D. S. / Be Pozzy! / komedie / 80 min. / KC Střelnice

•20.00 Slavnostní zahájení Městské divadlo

•20.30 Oldstars Praha / Poslední oheň / drama / 60 min. / Městské divadlo

•22.00 Anička a letadýlko / Sólo pro Bedřicha / Kocouří inspirace: loutkové divadlo pro dospělé / 45 min. / KC Střelnice

•23.00 rozbor inscenací KC Střelnice

Sobota 27. 2.

•10.00 Černobílé pastelky M. Boleslav / Za dveřmi / studentské divadlo / 40 min. / KC Střelnice

•11.00 Magdalena Rychnov u Jablonce n. N. / Někdy je třeba položit hvězdu na stůl / taneční divadlo / 20 min. / Městské divadlo

•12.00 Vichr z hor Jablonec n. N. / Letíme ti vstříc / experiment / 45 min. / KC Střelnice

•14.00 rozbor inscenací KC Střelnice

•16.00 D.R.E.D. Náchodsko-Kladsko-Pražsko Dekalog/Balaba / experiment / 50 min. / Městské divadlo

•17.00 Divadlo Micky Myšákové Jablonec n. N. / Plešatá zpěvačka / absurdní drama / 50 min. / KC Střelnice

•19.30 Spitfire Company / Antiwords / Kocouří inspirace na motivy Havlovy Audience. Profesionální divadlo ověnčené cenami, po USA, Evropě, Číně, dorazí i do Turnova. / 60 min. / Městské divadlo

•21.00 Ojebad Praha / Restaurant na konci vesmíru / experiment / 80 min. / KC Střelnice

•22.30 rozbor inscenací KC Střelnice

Neděle 28.2.

•9.30 Turnovské divadelní studio / Pohádka z lucerny / pohádka / 60 min. / Městské divadlo

•11.00 Walny teatr Warszawa / Noe / loutkové divadlo pro dospělé / 60 min. / KC Střelnice

•12.30 Broukovcovo Kamdivadlo Č. Kamenice / Zahraj ty Ejsíky / komedie / 60 min. / Městské divadlo

•14.30 rozbor inscenací KC Střelnice

•15.00 Slavnostní zakončení KC Střelnice

(tz, jm, čtk)