Výběr z jejich tvorby je poslední výtvarnou výstavou, která se v muzejní galerii ,u Sasíků´ bude konat. V dohledné době tam vznikne očekávaná expozice horolezectví a výstavní činnost se natrvalo přesune do prostor ve 3. patře muzea.

„Přestože se projekt společné výstavy bratrů, malíře a sochaře, zrodil na poslední chvíli, nemohli jsme se s galerií rozloučit lépe. Ladislav i Valerian se narodili v Turnově, oba absolvovali turnovskou šperkařskou školu a akademii v Praze, oba se věnovali horolezectví, takže se do rodného města a kraje nevraceli jen za uměleckou inspirací, ale také za skálami a množstvím přátel mezi horolezci i umělci," informovala Marcela Beranová z Muzea Českého ráje.

Patřili k výtvarné skupině Makarská 57 (také další členové skupiny, Josef Jíra, Jiří Rada a Jiří Malý, byli křtěni Jizerou) a výrazně se zapsali do dějin českého moderního umění. Bohužel Valerianova umělecká pouť trvala jen krátce, zahynul v Peru jako člen horolezecké výpravy na Huascaran v roce 1970. „Přesto stačil vytvořit řadu prací od komorních plastik a modelů k exteriérovým realizacím, s nimiž jsme se mohli seznámit při Valerianově samostatné výstavě v Oblastní galerii v Liberci v loňském roce," dodala Marcela Beranová.

Ladislavova umělecká kariéra pokračovala až do konce 80. let minulého století a vedle malby se věnoval i realizacím v architektuře. Ladislav i Valerian se podíleli na tom, že se české výtvarné umění jejich generace vypořádalo s pozůstatky ideologicky zabarveného socialistického realismu. Přijali a po svém rozpracovali abstraktní od popisnosti oproštěnou tvorbu. Valerian výraznými technicistními kompozicemi, Ladislav velmi volným a barevně živým přepisem krajiny ale i ženské figury.

Do přípravy výstavy se zapojila Markéta Kroupová z OG v Liberci, autorka Valerianovy loňské výstavy v Liberci, která chystá také Ladislavovu samostatnou výstavu v příštích letech. Vedle liberecké galerie se na výstavě bude zápůjčkami podílet Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Regionální muzeum a galerie v Jičíně a také rodiny obou umělců.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek od 16.30 hodin.

(njt)