V duchu desátého skautského zákona: „Skaut je čistý v myšlenkách, slovech i skutcích," připravilo trutnovské muzeum Podkrkonoší výstavu o historii tohoto hnutí ve stínu Krkonoš.

Od počátku k dnešku

Expozice s názvem Skautská lilie se pro návštěvníky otevřela na sklonku minulého týdně a přístupná bude až do 27. září. Tvoří ji dobové fotografie, kroniky i různé odznaky a skautské prapory především z Trutnova.

„Díky výstavě se muzejním pracovníkům podařilo zmapovat historii trutnovských skautů, která začala už za první republiky, poté byla násilně přerušená za druhé světové války," uvedl k výstavě zástupce ředitele trutnovského muzea Ondřej Vašata, podle něhož se muzeum historií skautingu dosud nezabývalo. Výstava ukazuje i obnovu skautingu na Trutnovsku po roce 1945 a následný zákaz činnosti po roce 1948. „Totéž se opakovalo v 60. letech, kdy byl skaut obnoven a na začátku 70. let byl opět zastaven," řekl Vašata. Část výstavy připomíná obnovení činnosti skautů na Trutnovsku po roce 1989.

Skauti sobě

Páteční vernisáž byla součástí Trutnovské muzejní noci. Program tvořila například burza knih se skautskou tématikou či přehlídka výrobků skautů. Až do tohoto pátku se vždy odpoledne v muzeu uskuteční také akce nazvaná Živá kronika,

„Při ní budou skauti v muzeu návštěvníky sami informovat o svém hnutí," uvedl Ondřej Vašata s tím, že návštěvníci trutnovského Muzea Podkrkonoší mohou až do 13. září navštívit také výstavu Druhá světová válka a Trutnovsko, která připomíná život lidí na Trutnovsku za války.

Do muzea nejen za skauty

Kromě nově otevřené výstavy Skautská lilie, je v Podkrkonošském muzeu v Trutnově k vidění expozice s názvem Druhá světová válka a Trutnovsko, která připomíná život lidí na Trutnovsku za války.

„K vidění je také dobová výzbroj a výstroj bojujících armád či historické fotografie. Až do prosince je otevřená výstava o prusko – rakouské bitvě u Trutnova z roku 1866. Vystavena je výzbroj i výstroj bojujících armád, fotografie pomníků, archeologické nálezy z míst bojů a mnoho dalších zajímavostí," informoval zástupce ředitele trutnovského muzea Ondřej Vašata. To však není vše, co bude v muzeu k vidění. O prázdninách totiž nabídne také výstavu připomínající historii nacistického koncentračního tábora Gross-Rosen.