Pořadatelé Cirk-Uffu dnes oznámili, že kromě exkluzivních představení našich i zahraničních souborů nabídnou divákům aktivní zábavu. Na vystoupení Běžkařská Odyssea pražského souboru Bratři v tricku se pokusí o setkání co největšího počtu lidí na běžkách v jednom místě. Doménou zmíněného souboru je sebeironie, žonglování, předmětová manipulace, střídmá akrobacie, ale především humor. Každý, kdo dorazí v pátek od 18 hodin a v sobotu od 16 hodin s běžkami (a dalším vybavením, jako jsou boty, vázání a hůlky), může obohatit happening a pobavit se s dalšími účastníky i účinkujícími.

V rámci pětidenního programu v Uffu, pod šapitó, v Národním domě a na prostranství před Uffem, přijde i letos na řadu pruhovaná výzva – průvod účastníků a účinkujících festivalu v pruhovaném oblečení, který se koná v neděli 4. června od 15 hodin.

„Festival Cirk-Uff se koná v Trutnově už posedmé a každý rok hledáme nejenom zajímavé soubory, které předvádí strhující cirkusové show, ale také neotřelý doprovodný program. K happeningu s běžkami nás svedlo humorné představení souboru Bratři v tricku, které bude mít na festivalu premiéru. Účastníky chceme především pobavit a vtáhnout je do cirkusového dění,“ říká ředitel festivalu Cirk-Uff Libor Kasík.

„Smyslem akce je nejen zábava, ale i zážitek. Pokud nemohou účastníci dorazit přímo na naše představení a přesto jim nepotřebné běžkařské vybavení zabírá doma místo, mohou ho darovat pro dobrou věc, a to po celou dobu konání festivalu – odevzdáním na vyznačeném místě na recepci Uffo,“ upozorňuje Adam Jarchovský ze souboru Bratři v tricku. „Stejně tak ti, kteří se s běžkařským vybavením dostaví na představení, mohou ho tam po skončení společného focení a počítání zanechat. Stanou se tak mimoděk součástí i dalších opakování našeho představení, které odehrajeme v průběhu divadelní sezóny,“ dodává Adam Jarchovský. Své běžky mohou lidé podepsat, vyzdobit nebo opatřit vtipnými vzkazy pro festival nebo Bratry v tricku.

Také společné focení a průvod městem v pruhovaném oblečení je zpestřením festivalového dění. Pruhovaná výzva měla loni velký úspěch. „Doufáme, že letos se zapojí ještě více pruhovaných. Zveme všechny, aby přišli v neděli 4. června v 15 hodin k Uffu oděni v pruzích. Každý pruhovaný Cirk-Uffák se může připojit k Cirkus Pride a v jeho závěru získá kultovní záležitost - originální festivalovou placku na pruhované triko nebo klobouček,“ prozrazuje Libor Kasík a dodává, že průvodu se zúčastní i některé soubory.

Festival Cirk-Uff

Tradiční svátek milovníků adrenalinu, euforické zábavy i experimentálního umění nabídne celkem osmadvacet představení patnácti souborů. Největší událostí bude nové představení Backbone mezinárodně respektovaného australského souboru Gravity & Other Myths. Lákadlem festivalu bude také představení Déluge francouzského souboru Compagnie SansGravité, které je směsí nového cirkusu a nové magie. Cirk-UFF ale prezentuje i českou novocirkusovou scénu, Czech Showcase.

Vedle známých souborů jako Cirk La Putyka, jenž představí nové představení Batacchio (ve kterém se nový cirkus prolíná s tancem, fyzickým divadlem a ilusionismem), či Losers Cirque Company, kteří odehrají dokonce dvě různé inscenace, chystá Cirk-UFF i několik premiér. Soubor Bratři v tricku chystají pro trutnovský festival premiéru představení Běžkařská odysea.

Světlo světa spatří na Cirk-UFFu i Hrdinky, tedy nová show Cirkusu Tety. Další letošní novinkou bude představení Dukto pod taktovkou Cink Cink Cirku. Na Cirk-UFFu si přijdou na své i děti. Jako každý rok  přijede brněnský Cirkus LeGrando a děti si budou moci vyzkoušet různé cirkusové disciplíny. Přijede také klaunské trio Squadra Sua nebo Ati Sphere, které předvede kontaktní žonglování. 

Kompletní program festivalu je možno najít na webu festivalu: http://www.cirkuff.cz/.