Festival označovaný jako Český Woodstock tak pokračuje v tradici prolínání různých žánrů a generací. Za organizátory informoval zakladatel festivalu a hlavní tvůrce programu Martin Věchet.

Cradle Of Filth budou podle pořadatelů možná vůbec nejtemnější skupinou, která kdy v Trutnově vystoupila. Členem britské kapely je brněnský bubeník Martin Škaroupka vystupující pod jménem Marthus. "Tvorba Cradle Of Filth se postupně vyvíjí, nadále si však uchovává svoje typické atributy: rychlost, tvrdost a zvláštní, dalo by se říci soumračnou atmosféru a mystickou tajuplnost. Věřte, že vystoupení těchto černokněžníků s přízračně nalíčenými obličeji ve tmou zahaleném areálu Na Bojišti opravdu nebude nic pro nějaké strašpytle," uvedl hudební publicista Petr Korál.

Také Kreator jsou v metalovém světě mimořádně uznávanou skupinou, která spolu s Destruction a Sodom patří k velké trojce německého thrash metalu.

Zpěvák a divadelník Jiří Suchý do Trutnova přiveze celý orchestr z divadla Semafor a navíc jako host v rámci jeho pásma vystoupí Eva Pilarová. "Přijede vzácná návštěva. O to vzácnější, že Jiří Suchý na žádné hudební festivaly hrát nejezdí. Bude se jednat o výjimečné a mimořádné vystoupení," podotkla za pořadatele Marta Věchetová.
Mimořádné není jen samotné vystoupení Jiřího Suchého, ale i to, že jako host pozvání přijala Eva Pilarová, která byla v divadle Semafor v šedesátých letech společně s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým jednou z hvězd. Zazpívají s Jiřím Suchým své písně, ale i společné duety. "Zazní známé písně ze slavné éry divadla Semafor i evergreeny, které zlidověly a poznamenaly nejednu generaci," doplnil Věchet. Na Trutnoff Open Air Festivalu Pilarová poprvé s velkým ohlasem vystoupila v roce 2006, Při své druhé návštěvě v roce 2009 byla dekorována za "královnu festivalu".

Letošní hudební festival Trutnoff pozdraví a zahájí americký herec Elijah Wood, mimo jiné představitel Froda z Pána prstenů a Hobita.